Bratislavská skupina Shallov minulý týždeň, len pár hodín pred svojím štvrtkovým vystúpením na slovinskom festivale MENT 2024, zverejnila nový singel. Ide o staršiu skladbu, ktorá vznikla ešte počas pôsobenia pôvodnej zostavy s bubeníkom Erikom Bachorcom, ale kapela ju nahrala až s novým bubeníkom Antonínom Kropáčkom.

Na MENTe 2024 sa však ukázalo, že nejde len o zmenu bubeníka. Shallov sa v hlavnom meste Slovinska prvýkrát predstavili v štvorčlennej zostave, kde sa k trojici Viktor Ori, Dušan Ori a Antonín Kropáček pridala za klávesmi Kristie Kardio, doteraz známa najmä ako techno dídžejka. Atmosférický set v jednom z klubov v Metelkovej (alternatívna zóna v širšom centre Ľubľany) ukázal úplne nových Shallov aj z hľadiska setlistu. Ten bol totiž celý zložený z ešte nevydaných skladieb v slovenčine, doplnených o prekvapivú coververziu pesničky Biely deň od Kataríny Málikovej.

Až úplne na konci vystúpenia zaznela skladba v angličtine, a bol to práve singel Shut Up and Dance. Zo staršej tvorby teda skupina nezahrala nič. Ako mi na druhý deň po koncerte potvrdil líder kapely Viktor Ori, singel vydaný k desiatemu výročiu Shallov je nielen poslednou skladbou starej zostavy ale aj (minimálne na istý čas) poslednou v anglickom jazyku.

Nie je teda predznamenaním pripravovaného albumu, ale skôr rozlúčkou so starou érou, alebo akýmsi "prechodovým" singlom. Doterajšiu produkciu kapely totiž tvorili monumentálne a komplexné skladby, často so stopážou cez desať minút, kým Shut Up and Dance je pomerne jednoduchou a priamočiarou päťminútovou pesničkou – podľa kapely "ódou na spánok". Skladba vychádza pod hlavičkou nezávislého vydavateľstva Weltschmerzen a jej produkcia vznikla v spolupráci s PULP studiom v réžii Jakuba Hríbika a Jakuba Spiszáka.

Aké sú skladby v slovenčine? Dozvieme sa na jeseň

Vydanie prvého albumu Shallov v slovenčine je naplánované na jeseň tohto roka. Rovnako dlho si podľa Roberta Repku z Weltschmerzen budú musieť fanúšikovia počkať aj na nový koncertný set, ktorý by kapela mala hrávať práve v štvorčlennej zostave z MENTu.

Žiaľ, v Ľubľane vystúpenie jedného z troch slovenských zástupcov utrpelo bojovými podmienkami, ktoré občas bývajú na showcase festivaloch. Na prestavbu pódia po predchádzajúcej kapele mali Shallov necelú pol hodinu, pričom ich setup je náročnejší ako v prípade punkových kapiel, ktoré v klube Menza Pri Koritu väčšinou vystupujú.

Nazvučenie preto nebolo ideálne a hoci v rámci spevu sa dalo identifikovať, že texty sú po slovensky, so zachytením ich významu to bolo horšie. Z hľadiska hudby a emócií to však bol rovnako silný zážitok ako vystúpenia Shallov so staršou tvorbou. Osobne som vďaka tomuto koncertu extrémne zvedavý na štúdiové verzie skladieb a slová v nich. Takúto kapelu spievajúcu po slovensky totiž u nás, a pochopiteľne ani vo svete, nenájdete.

Viktor Ori a Dušan Ori, Shallov, MENT 2024 Zdroj: Matjaž Rušt

Zvažujú aj zmenu názvu

Shallov vydali debutovú nahrávku No Place For Two v apríli 2014. Ovtedy za necelých desať rokov odohrali okolo 250 koncertov v 16 krajinách a vydali ďalšie tri albumy/EP, ktorými posúvali hranice žánrov ako post-rock, post-hardcore či screamo. Žiadna z nich pritom ich epické gitarové kompozície plné dynamických zmien a hlbokých emócií dosť dobre nevystihuje.

"Tak, ako je pre nás ťažké robiť inú hudbu ako doteraz, pretože v skutočnosti nič iné hrať nevieme, je zároveň takmer nemožné naďalej robiť to stále rovnako. Zvykli nás označovať ako punk, screamo alebo post-rock. Tieto škatuľky však asi dosť dobre nevystihujú to, čo robíme teraz, a zvažujeme aj zmenu názvu kapely," priznávajú Shallov, no rozhodnutie si chcú nechať na neskôr, keď sa bude blížiť vydanie albumu.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Weltschmerzen)

Tvorbu skupiny Shallov a vydavateľstva Weltschmerzen z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.