Nový album kapely Billy Barman je zrkadlom doby, ktorú žijeme. Obsahuje jedenásť skladieb vrátane aktuálneho singla Hory medzi nami. Pieseň o pochybnostiach vo vzťahu sprevádza prekvapivo odvážny videoklip režiséra Juraja Mráza, v ktorom sa za zobrazenou vášňou a nahotou skrýva hlbšia myšlienka.

Ako prezrádzajú členovia skupiny Billy Barman, Hory medzi nami bola jednou z prvých skladieb nového albumu, na ktorých začali pracovať. "Táto pieseň mala veľmi dlho pracovný názov Galéria duševného zdravia. Skica vznikla ešte v roku 2020 tesne po festivale Grape, na ktorom vznikla táto hláška. Napokon síce tento motív z textu piesne ustúpil, no použili sme ho ako názov albumu," prezradil gitarista a skladateľ Jozef Vrabel. Priznáva tiež, že pieseň sa nerodila úplne ľahko: "Viackrát sme ju odložili a potom skúšali dokončiť. S finálnou verziou nám veľmi pomohol producent Marek Rakovický."

Klipom chcú prispieť k boju proti predsudkom

Vizuál k piesni kapela zverila do rúk režiséra Juraja Mráza a ten sa svojej úlohy chopil vo veľkom štýle. Spolu s kameramanom Oliverom Záhlavom natočil videoklip plný dotykov a jemnej erotiky. Nie je však len o sexe, ale aj o slobode, o otvorenosti bez nálepkovania a láske, ktorá má mnoho podôb a prejavov.

"Môcť milovať, koho chceme, je v dnešnej dobe, bohužiaľ, ešte stále výsada heterosexuálne orientovaných ľudí. Akékoľvek iné 'zriadenia lásky' sú často osočované, odmietané či dokonca zakázané. Mojou snahou je rôzne koncepty lásky a sexu normalizovať a ukázať krásu, ktorú v sebe skrývajú. Snažil som sa v klipe sústrediť na momenty, ktoré sú často tabuizované," približuje svoj zámer režisér Juraj Mráz. "Pôvodný scenár mal pracovný názov 'Hotel Sloboda'. Za dverami tohto hotela malo byť všetko dovolené. Myslím, že sme dali von 'very soft' verziu. Všetko, na čo sme my a režisér chceli poukázať, sa však podarilo do klipu dostať," teší sa Juraj Podmanický.

Videoklip Hory medzi nami sa nakrúcal v Bratislave v Dome kultúry Ružinov. Zaujímavosťou je, že v ňom nehrajú profesionálni herci, ale známi a priatelia realizačného tímu. Jednu z postáv stvárnil aj samotný režisér klipu.

"Počas castingu sme 'bojovali' hlavne s mužskými postavami. Zväčša sa ľudia zľakli nahoty a intimity pred kamerou. Už vtedy sme si s Ďurom Podmanickým robili srandu, že keď nikoho nezoženieme, budem hrať ja. A tak sa nakoniec aj stalo. Musím ale povedať, že som sa pritom dobre zabavil, som bývalý tanečník a práca pred kamerou je mi blízka. Viac ľudí sa ma pýtalo, či mi nevadí, že v klipe hrám homosexuálnu postavu a prichádzam s iným mužom do intímneho kontaktu. Ja mám svoju orientáciu jasne vyriešenú a hranie takejto postavy ju nemá prečo narušiť. Pohľad na seba je paradoxne veľmi odosobnený. Vnímam to ako postavu, ktorá je odo mňa odtrhnutá. Na kamere je moje telo, ale nie som to ja," priblížil svoj herecký part režisér Juraj Mráz.

Zrod Galérie duševného zdravia začal príchodom Laury

Vzniku nového albumu predchádzali personálne zmeny v skupine. Do zostavy prišla mladá talentovaná basgitaristka Laura Jašková, ktorá svojím prístupom ovplyvnila okrem iného aj doposiaľ zaužívaný proces skladania nových skladieb.

"Vďaka Laure sa zmenil celkový prístup pôvodných členov ku kapele. Inšpirovala nás. Samotnej tvorbe sme tentokrát venovali omnoho viac času, nasadenia i energie. Počas nahrávania sa objavili aj fázy, keď sa nám nedarilo, váhali sme, ktorou cestou sa vydať. Nešlo to vôbec hladko. Výsledok však stojí za to. Myslím si, že sa nám podarilo nahrať náš najlepší album," neskrýva nadšenie Jozef Vrabel. Prvou skladbou, ktorú spoločne nahrali, bol v roku 2022 singel Zero, pričom basgitaristka je jej spoluautorkou.

Tematicky aj zvukovo pestrý album pre divné časy

Texty na albume Galéria duševného zdravia vychádzajú z osobných zážitkov a skúseností členov kapely, no zároveň reflektujú dobu možno najviac v ich doterajšej diskografii. Príkladom je hneď úvodná skladba Hadi inšpirovaná falošnými prezliekačmi kabátov a klamármi v slovenskej politike a celkovou atmosférou v spoločnosti. "Za omyly nie vždy sa trestá, zalomili kľúče od mesta, pustili sem starý známy smrad. Čaká nás kľukatá cesta, zobrali nám kľúče od mesta, na kostolných vežiach sa vracia potichu čas," spieva Juraj Podmanický v refréne pesničky.

"Názov albumu najviac vystihuje ducha nových skladieb, ako aj dobu, v ktorej piesne vznikali. Môžeme smelo skonštatovať, že žijeme veľmi divné časy – jedna kríza strieda druhú, pandémia, vojna u susedov, sociálne siete – ľuďom z toho trošku hrabe, niektorí potom hovoria a robia veľmi zvláštne veci. Nové skladby sú vlastne o takýchto ľuďoch. Každá je akoby mikropríbehom, ktorého hlavný hrdina s niečím bojuje," hovorí spevák o témach novinky, z ktorej kapela pred vydaním zverejnila až štyri single: Zero, Vyhovoriť sa na tmu, Karamel, Takáto si/Väzni predstáv.

Album, ktorý si mohli skalní fanúšikovia a novinári vypočuť v týždňovom predstihu na špeciálnej listening session v jednom z bratislavských podnikov, je zvukovo veľmi pestrý. Na jednotlivých skladbách sa podieľali štyria rôzni producenti – Marek Rakovický, FVLCRVM, Matej Turcer a Jakub Hríbik.

Vokálnymi hosťami nahrávky sú The Curly Simon v dvojskladbe Takáto si/Väzni predstáv a Laura Weng v piesni Naučili sme sa báť. Tá je, rovnako ako singel Karamel či skladba S tvojou povesťou, dôkazom, že Barmani sú doma aj v elektronickej hudbe. Z úplne iného súdka je akustická gitarová balada Víno z Tesca. Na listening session členovia skupiny predstavili väčšinu piesní aj s krátkymi príhovormi a na záver sa zhodli, že momentálne je ich najobľúbenejším kúskom z nahrávky pesnička Bude to stačiť?

O nápaditý obal nového albumu sa postarali Damián PastirčákLousy Auber. Vymysleli, že hlavný artwork bude postavený na detailnom portréte Magdalény Suchánkovej a miniatúrach jednotlivých členov kapely. "Magda je nádherná žena, ktorá má výrazné črty a nám piatim prieskumníkom sa po nej dobre štveralo," dodal s humorom Juraj Podmanický.

Billy Barman album Galéria duševného zdravia predstavia aj na rovnomennom turné, počas ktorého odohrajú trinásť koncertov – desať na Slovensku a tri v Čechách. Prvý sa uskutoční už 29. marca v Martine. Hosťom turné bude The Curly Simon. Turné vyvrcholí koncertom v Starej tržnici v Bratislave, kde skupina nový album aj pokrstí.

Billy Barman – Galéria duševného zdravia Tour 2024:

  • 29. 3. – Martin, Barmuseum
  • 30. 3.  – Nitra, Domof Creativity
  • 6. 4. – Piešťany, Žiwell Kursalon
     
  • 9. 4. – Praha, Lucerna Music Bar
  • 10. 4. – Brno, Fléda
     
  • 12. 4. – Trnava, Malý Berlín
  • 13. 4. – Trenčín, Hviezda
  • 19. 4. – Prešov, Stromoradie
  • 20. 4. – Banská Bystrica, Záhrada
     
  • 24. 4. – Olomouc, Jazz Tibet Club
     
  • 26. 4. – Košice, Tabačka
  • 27. 4. – Žilina, Stanica-Zárečie
  • 30. 4. – Bratislava, Stará tržnica

Text: Hudba.sk (zdroj: TS – Marek Kučera)