Spevák a skladateľ Simon Štubniak alias The Curly Simon anglicky spievanom debute Things We Don't Say z roku 2020 a minuloročnom EP Keď sa stmieva vydáva nový dlhohrajúci album. Vo štvrtok 29. júna sa spolu s kapelou a hosťami predstaví v novootvorenom bratislavskom klube Šafko, kde novinku uvedie do života. Tešiť sa môžete na psychedelické synťáky, elektrickú ale aj akustickú gitaru Mateja Turcera, klavír, fresh groovy bicích, špecificky výraz a spevové linky talentovaného interpreta a autora.

The Curly Simon o novinke Zvláštny svet, ktorá zaujme aj bohatým zoznamom hostí ako Martin Matys, Jana Kirschner, HasanMarko Damian, Yael či Katarzia, hovorí. "Je to reflexia toho, ako na mňa aktuálne pôsobí svet, v ktorom žijeme. Nechcem tomu dávať nálepku polarity, ale má to celé takú zvláštnu príchuť toho, ako rýchlo sa veci menia. Sledujem, ako sa menia ľudia a všetko, čo sa deje okolo mňa hlavne posledné dva roky," vysvetľuje Simon pozadie tvorby nového albumu.

Finálna podoba nahrávky je výsledkom ročnej intenzívnej práce s Matejom Turcerom, ktorý je okrem mixu, masteringu a produkcie podpísaný aj ako spoluautor väčšiny hudby spoločne so Simonom. Producentsky sa na albume podieľali aj Lukáš Hutňanský (Lvciferski) a Ján Burgr. Trinásť skladieb na albume zvukovo nadväzuje na EP Keď sa stmieva, prináša teda opäť veľkú rôznorodosť hudobných štýlov.

"Čo sa týka spoluprác na albume, všetky pre mňa nesú osobitný príbeh a dôležitosť. Asi najväčšou výzvou bola pieseň s Janou Kirschner, pretože ju vnímam ako umelkyňu s veľkým rešpektom. Keď sme sa osobne stretli v štúdiu, pocítil som jej energiu. Celé to nejak opadlo a bolo to veľmi príjemné a uvoľnené. Po spoločnej session v štúdiu vznikol track Letní blázni," prezradil Simon. Skladbu už nečakaná dvojica predstavila aj naživo v rámci projektu Grape Výklad

V dávnejšie zverejnenej piesni Choď už domov sa v refréne objaví vokál Katarzie a Matúša Kolárovského, známeho pod umeleckým menom Yael. Jediný český hosť je raper Hasan z Milion+, ktorého Simon obľubuje najmä kvôli jeho lyrike a flowom. Na albume je aj track Sople s Markom Damianom, na ktorý natočil nedávno zverejnený videoklip Michal Nemtuda. Veľká časť albumu vznikala v Thajsku, kde sa nakrúcal aj ďalší klip k skladbe Tak, kde ma to ťahá.

Za umeleckým menom The Curly Simon stojí mladý talentovaný 22-ročný autor a spevák Simon Štubniak. Na scéne sa viac zviditeľnil v roku 2019, kedy získal ocenenie Objav Roka v ankete Radio_ Head Awards a následne o rok na to i cenu Skladba roka za singel Keď padal sneh, ktorý nahral v spolupráci so skupinou Fallgrapp.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Kristína Polerecká. Správu sme upravili a doplnili