Hudba je komunikačným nástrojom, cez ktorý Ben Cristovao zdieľa svoje pocity, okamihy zo života. Teraz hudobník posiela odkaz priamo do neba svojmu dedovi v úprimnej skladbe Chybíš, ktorú možno označiť za jeho najosobnejší kus. Hneď na úvod upozorňuje rádia a televízie, že skladba nie je určená pre ne.

Zásadnou esenciou hudby Bena Cristovaa je hitovosť s dobrou popovou intuíciou a autentická výpoveď, pričom sa spevák často púšťa do tém lásky a partnerských vzťahov. Skladba Chybíš však vyčnieva nad jeho doterajšou tvorbou a vyslúžila si status najintímnejšej pesničky Cristovaovej kariéry.

Spevákovi veľmi záležalo na tom, aby proces tvorby zostal s ním bezprostredne spojený. Napísal text, ktorý je odkazom pre jeho deda do neba, a tiež sa postaral svojpomocne o vizuál piesne. Videoklip má cestovateľský charakter, keď spevák vyráža do USA ku Grand Canyonu a na Nový Zéland, aby navštívil miesta, kam chcel zobrať svojho dedka, no už to nestihol.

Intimita podčiarknutá vlastnou prácou

Videoklip štartuje záber, keď Ben Cristovao sedí na lavičke uprostred nádhernej krajiny a v ruke drží kyticu kvetov, ktorá zohráva v klipe dôležitú úlohu. "Ovládač od dronu mám schovaný v kytici, ktorú na lavičke držím, reprák mám za zadkom," prezrádza Cristovao. "Animáciu som sa učil štýlom pokus omyl a už teraz vidím tisíce vecí, ktoré mohli byť inak, ale profi video som vymenil za zážitok byť pri tom všetkom sám a prežiť ten čas s dedom," vysvetlil Ben na Instagrame.


"Nový Zéland a Grand Canyon boli miesta, o ktorých sme hovorili než odišiel, a tak som preletel svet aj za neho a vzal som ho tam, kde sme si sľúbili. Na Canyon som išiel niekoľko dní autom cez Ameriku. Bola to nádherná cesta, na ktorú nikdy nezabudnem a na každý záber mám krásnu spomienku. Do animácií som, hoci tou najamatérskejšou formou, dal symboly, ktoré pochopí len moja rodina, kvôli ktorej tá trocha kritiky stojí za to," píše Cristovao.

Sympatický spevák sa pritom nepustil do tvorby vizuálu svojpomocne po prvý raz, hoci sme pri ňom zvyknutí prevažne na výber tých najlepších profesionálov. "Vždy raz za čas sa snažím urobiť amatérsky vizuál čisto bez pomoci (ako napr. Most, Sweet Chilli, Poslední, Výhled, Smitko) a priblížiť tak kto som bez práce množstva talentovaných ľudí, ktorí ma často urobia ďaleko šikovnejším než v skutočnosti som." 

Spolupráca so slovenským producentom

Jediný, koho ku skladbe Chybíš Ben pripustil, je slovenský skladateľ a gitarista Homes, ktorý je autorom hudby k piesni. Tá je postavená na jednoduchom zvuku akustickej gitary, v ktorom vyniká intímna a dojemná výpoveď Bena Cristovaa. "Ďakujem ti Homes za neuveriteľnú hudbu a cit, s akym si na tomto projekte pracoval. Už po pár sekundách, čo si mi poslal intro, som vedel, o kom tento song musím napísať," priznal Cristovao zdroj inšpirácie. 

Mladý hudobník zároveň vraví, že vydať skladbu Chybíš bola pre neho jedna z najťažších výziev vôbec. "Kto nikdy nestratil nikoho, koho miloval, tento song nikdy nepochopí. A kto niekoho stratil a má smútok za sebou, nemusí chápať ten náš. Musel som teda veriť, že nie je nič zlého na tom, že tridsiatnikovi chýba dedo vo svete, kde deťom zomierajú na rovnakú chorobu rodičia a rodičom deti, a tak teda verím, že nie je," uzatvára Cristovao. 


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Ben Cristovao