Už tento týždeň sa na koncerte Hudobné stredy v amfiteátri Slovenskej národnej galérie predstaví slovenská kapela Nvmeri. Skupina toto leto na Slovensku veľa nehrala, "hladní" po koncerte ostali aj návštevníci Grape festivalu, keďže plánované vystúpenie Nvmeri bolo kvôli búrke a následnému prehustenému programu zrušené.

Nvmeri sa naposledy v Bratislave predstavili začiatkom júna na festivale Wilsonic. Mesiac predtým sa konal krst albumu Nvmeri a turné po slovenských mestách, no v posledných dvoch mesiacoch veľa príležitosti vidieť ich koncert nebolo. "Toto vám ani nám náš koncert na Grape festivale asi nevynahradí, ale aspoň budeme mať viac času na zahratie aj starších vecí, ktoré sme vydali ako The Uniques," pozývajú členovia kapely na stredajší (28.8.) koncert v hlavnom meste. V prípade nepriaznivého počasia sa uskutoční v Berlinke SNG.

Koncert je v poradí treťou udalosťou v rámci cyklu Hudobné stredy v amfiteári SNG, ktorý počas leta ponúkol koncerty kapiel Floex a Dva. Obe patria medzi najprogresívnejšie hudobné projekty na českej scéne a to isté platí aj pre Nvmeri, ktorých debut pod novým názvom patrí medzi najzaujímavejšie albumy tohto roka. "Nahrávka sa finalizovala v štúdiách Abbey Road. Pretrvávajúca fascinácia kapely hudobnou estetikou 80. rokov v spojení so súčasnou elektronikou sa pretavila do aktuálneho, pre niektorých poslucháčov už teraz najlepšieho domáceho albumu roka 2013," hovorí o albume Nvmeri Daša Dúbravová zo Slovenskej národnej galérie.

Pozitívne sme nahrávku ohodnotili aj v našej recenzii, názor si však môžete spraviť aj sami - album je dostupný na vypočutie na Youtube alebo na music.nvmeri.com. Na tejto stránke neprehliadnite najmä nápis Buy Now, ktorý redakcia TASR omylom vtipne označila za jeho názov. Skvelý tip pre ďalšiu platňu!

A na záver niečo z biografie kapely (od TASR, takmer bez úprav): Nvmeri je latinské slovo pre čísla, pre ktoré má slabosť aj spevák a kapelník rovnomennej skupiny Pišta Kráľovič. Skupina v roku 2010 ešte pod názvom The Uniques vydala debutový album From the Dust, ktorí hudobní kritici v rámci Radio_Head Awards vyhlásili za Album roka. Mladé trio si následne zahralo aj na festivaloch v Holandsku i v Rakúsku a odišlo na pol roka skúšať šťastie i do Berlína. Od vzniku The Uniques došlo k postupnej zmene zostavy a tak sa na jar tohto roka súčasní členovia rozhodli kapelu premenovať na Nvmeri. V tom čase už mali hotový rovnomenný album (a.k.a. Buy Now... yes, do it!), na ktorom pracovali rok. Na trh sa dostal v máji tohto roka.

Text: Hudba.sk, zdroj: TASR, Facebook.com/Nvmeri
Foto: Stanislava Karellová, archív Hudba.sk