Okrem zahraničných umelcov, medzi ktorými bude napríklad známa islandská skupina Gus Gus, nórsky ambientný experimentátor Biosphere a tiež celá plejáda sound artistov, divadelníkov a spisovateľov, sa na siedmom ročníku košického Moonride predstavia aj mená ako Teapot, Dead Janitor či For You, Katrina.

Ako vravia organizátori, "Nová generácia za posledných pár rokov vytvorila podhubie, ktoré drží krok so svetovou produkciou, ale zároveň sa snaží vytvoriť svoj vlastný zvuk". Toho príkladom je aj Prešovčan Teapot, ktorý siedmy ročník multižánrovej akcie Moonride otvorí.

Teapot produkuje hudbu na pomedzí dubstepu, minimal techna a kinematografického IDM. Okrem desiatok koncertov, po boku mien ako Coldcut, Jamie Woon alebo Teebs, patrí Teapot aj k tým šťastlivcom, ktorým sa v roku 2004 podarilo dostať na Red Bull Music Academy v Ríme a svoje skúsenosti istotne zúročí aj pri svojom vystúpení.

Teapot - Unrest (audio)

Ďalším predstaviteľom "mladej krvi” bude dvadsaťpäťročný producent pôvodom zo Sheffieldu, korý už nejakú dobu žije v Bratislave - Aches. Vizuálny umelec a hudobník vo svojich živých vystúpeniach kombinuje atmosférickú elektroniku a zastretý vokál s melancholickými gitarovými plochami. Na Moonride bude prezentovať svoj debutový sólový album Glass Lip, ktorý vyšiel v septembri na vinyle.

Braňo Findrik so svojim projektom Dead Janitor spojí na festivale svoj talent s nemým argentínskym filmom Anténa. Do animovanej sci-fi snímky Estebana Sapira z roku 2007 zahrá naživo. Vo svojich temných štruktúrach nadžánrovo kombinuje vplyvy industriálnej hudby s náladovými a hlbokými beatmi. Pod prezývkou Yourai, zahrá tiež Juraj Hubinák, ktorý na Moonride vystúpi s jedným zo svojich raritných koncertov spájajúcich elektroniku, beatbox a á cappellu.

Dead Janitor - Clockwork

Multižánrový košický festival dá priestor aj debutujúcim slovenským projektom. For You, Katrina je hudobná iniciatíva talentovaného fotografa Jana Durinu, ktorého tajomná, mysteriózna estetika sála aj z jeho sonickej tvorby. Krehké elektronické kompozície sú doplnené o zasnené vokály a podporené určitou až vizuálnou imagináciou. Kombinácii audio a videa sa zase venuje projekt Turbosampler, ktorý, ako už napovedá jeho názov, dekonštruuje popkultúrne odkazy a vytvára z nich niečo vlastné.  

Siedmy ročník medzinárodného multižánrového festivalu Moonride sa uskutoční 15. až 20. októbra v košickej Tabačke Kulturfabrik. Viac informácií nájdete na facebookovskej stránke podujatia.

Redakciu Hudba.sk informovala Lucia Udvardyová, PR manažérka festivalu

Foto: Filip Drábek

Súvisiaci interpreti: Dead Janitor, Teapot