Zdá sa, že s prichádzajúcou jeseňou sa všetci vrátili do svojich štúdií, kde dokončujú nové albumy a usilovne pracujú na trackoch a remixoch. Dnes sa môžete tešiť na novinky od Flying Lotusa, Mobyho, MMOTHS, Hot Chip či Eskma, ale aj na kompiláciu toho najlepšieho, čo možno zachytiť v éteri britského BBC Radio 6.

Skladateľ modernej elektroniky Steven Ellison a.k.a. Flying Lotus už takmer desať rokov produkuje životom dýchajúce zmesi hip-hopu, dubstepu a IDM s príchuťou jazzu a blues. Aktuálnemu kráľovi bítovej scény v Los Angeles vychádza 2. októbra na labeli Warp Records štvrtý album Until the Quiet Comes.

Éterická kompilácia kmitajúcich bítov, dunivých basov a jemných, melodických topov je sprevádzaná rovnomenným krátkym filmom Josepha Kahlila. Emotívne video v retrospektíve rozpráva príbeh malého černošského chlapca, ktorý zomiera zásahom guľky... až nastane ticho. Celý album, na ktorom spolupracovali napr. aj spevák Radiohead Thom Yorke či kráľovná neo soulu Erykah Badu, si môžete vypočuť v plnej dĺžke na portáli NPR. (mi)

Flying Lotus - Until the Quiet Comes (krátky film Josepha Kahlila)

Lianne La Havas, čerstvá nominantka Mercury Price v kategórii album roka, má na svete nový a celkom vydarený remix skladby Forget. O novinku sa jej postarala brooklynská producentka Laurel Halo. La Havas po úspešnej spolupráci s producentmi ako Soul Clap alebo Shlomo opäť prináša niečo nové a nevšedné. Úvodnú atmosférickú linku striedajú rytmické perkusie so zvukmi, ktoré talentovanej speváčke dávajú zase iný rozmer. Skladba na bezplatné stiahnutie TU. (ml)

Lianne La Havas - Forget (Laurel Halo remix)

Jack Colleran alias MMOTHS, len 18-ročný producent z Írska, nedávno predstavil skladbu s názvom Over You, ktorá bude súčasťou pripravovanej kompilácie pre írsku DJku Annie Mac. Album, ktorý vyjde 8. októbra, okrem tracku od MMOTHS ponúkne aj ďalšie remixy piesní od známych skupín ako M83, Florence and The Machine, Hot Chip a ďalších.

Jackova tvorba je charakteristická klávesovými melódiami a éterickými zvukmi a vokálmi. MMOTHS sa za krátku dobu stal jedným z najžiadanejších producentov na poli elektronickej hudby. Na pódiu už vystúpil s Aphex Twinom a chvála sa mu dostala aj od Flying Lotusa. Ku skladbe Over You vydal Jack aj video, rovnako fascinujúce ako jeho hudobná tvorba. Jeho ostatné nahrávky si môžete vypočuť TU. (dt) 

MMOTHS - Over You 

24. septembra vydal svoje nové EP anglický producent Fake Blood. Na nahrávke s názvom Yes/No nájdete okrem eponymného úvodného singla ešte dve skladby - End Of DaysBionic. Jeho najnovší houseový počin vyšiel na labeli Different Recordings. (mš) 

Fake Blood - Yes/No 

Elektronický mág, multiinštrumenstalista a hudobný nadšenec v jednej osobe – Moby - vydáva novú sériu remixov skladby Extreme Ways. Od pondelka ich nájdete na Beatporte, v iných obchodoch sa objavia až začiatkom októbra. Náklad obsahuje remixy, ktoré majú široký záber v žánroch, čo sľubujú aj producenti ako Loverush UK!, The Loops Of Fury, PatrickReza reprezentujúci rôzne štýly. Nechýba electro house, dubstepová verzia ani oldskool. Jeden z remixov od Voodoo Child ponúka Moby zadarmo, po zadaní e-mailu na jeho stránke(ml)

Moby - Extreme Ways (Voodoo Child remix)

Už 1. októbra vydá britský label Critical Music nový release, na ktorý sa môžu tešiť všetci priaznivci kvalitného deep a liquid drum&bassu. Podieľali sa ňom zvučné mená ako speváčka Riya, DJ a producent Sabre Foreign Concept. Pre prvých 50 záujemcov o nahrávku, ktorá obsahuje skladby Injustice a Affliction, pripravilo vydavateľstvo darček v podobe plagátu a nálepky. Ukážky oboch trackov si zatiaľ môžete vychutnať na Soundcloude, my sme si vybrali AA - Affliction(dt)

Foreign Concept & Riya - Affliction

Portugalec Luis Clara Gomes alias Moullinex, ktorý je už niekoľko rokov zapísaný v nemeckom vydavateľstve Gomma Dance Tracks, vydáva 26. októbra svoje debutové LP Flora. Po niekoľkých EP a singloch vybral tých najlepších 13 skladieb, aby jeho nu-disco nabralo konečne aj fyzickú podobu. Na albume nájdete aj pesničku Sunflare, ktorú vydal na EP minulý rok. (mš)

Moullinex - Sunflare

Orifice Vulgatron, Metropolis a DJ Nonames majú od vzniku formácie Foreign Beggars na konte už množstvo úspechov. Po rôznych vydarených spoluprácach trio otvára ďalšiu kapitolu tvorby. Dôvodom je nový album Uprising, ktorý uzrie svetlo sveta už 1. októbra na mau5trap, vydavateľstve, ktoré založil deadmau5. Len pár dní je vonku aj nový remix ich skladby Apex od Dirtyphonics, ktorý rovnako stojí za vypočutie. (ml)

Foreign Beggars - Apex (Dirtyphonics remix) 

Na BBC Radio 1 mal tento týždeň premiéru nový singel od Calyxa a Teebeeho, ktorí už čoskoro na legendárnom labeli RAM Records vydajú nasledovníka úspešného spoločného LP Anatomy (2007). Nový album dvojice, ktorá v štúdiu spolupracuje dlhé roky, sa bude volať All Or Nothing.

Po singloch Scavenger / Stepping Stones a Elevate This Sound / Hurting sa na ďalšej ochutnávke očakávanej LPčky spojili s vokalistom Kemom, ktorý je známy vďaka plodnej kolaborácii s Lynxom a ktorého hlas si nemožno s nikým pomýliť. Výsledkom je skladba Pure Gold, v ktorej sa striedajú hip-hopové slohy a drum&bassový "refrén" s dominujúcim zvukom kontrabasu a jasným odkazom na zvuk z druhej polovice 90-tych rokov. (pm)

Calyx & Teebee feat. Kemo - Pure Gold

BBC Radio 6 si tento rok pripomína svoje desiate výročie, ktoré sa jeho predstavitelia rozhodli osláviť kompiláciou toho najlepšieho, čo hrávajú. Dvoj-CD vyšlo 24. septembra na labeli Sony a má jednoduchý názov This Is BBC Radio 6 Music Live. Nájdete na ňom aj skladby od Metronomy, Orbitalu, Groove Armady, MGMT, ale aj mnohých významných neelektronických interpretov ako Thom Yorke, The Killers, Foals či Arcade Fire. (mš)

Orbital - Never 

Britský producent a hudobník ENiGMA Dubz oznámil minulý týždeň vydanie novej EP. Má názov How It Is a vyšla na vydavateľstve Four 40 Records. Nájdete na nej štyri single How It Is, Feelings Gone, We At War, Dancing In The Dark. Nahrávka je zmesou deep dubstepu, 2-stepu, a UK garage s temnejším nádychom. ENiGMA Dubz pritom len nedávno vydal nový album Genesis(dt)

ENiGMA Dubz - We At War

Eskmo, ktorý sa v lete predstavil aj na Bažant Pohode, ohlásil na 30. októbra vydanie EP Language s piatimi novými trackmi. Po úspešnom eponymnom prvom albume, vydanom na labeli Ninja Tune, spolupracoval aj s vydavateľstvami ako Warp, Planet Mu, Ancestor či s Amonom Tobinom, s ktorým založili projekt Eskamon. Skladbu I Just Want z pripravovaného EP s typickým temným a urbánnym zvukom, si môžete voľne stiahnuť TU. (mi)

Eskmo - I Just Want

Yoann Lemoine alias Woodkid je síce známejší ako režisér videoklipov, no fanúšikovia ho uznávajú aj vďaka jeho vlastnej hudobnej tvorbe. Vydanie očakávaného debutového albumu The Golden Age síce už viackrát preložil, no ako hudobník nezaháľa. Najnovšie sa jeho produkcia objavila vo videu pre nový parfum, kde opäť dokazuje, že jeho umelecké cítenie vás môže strhnúť nielen obrazom ale aj zvukom. Smutná správa je, že jeho koncert o mesiac v Bratislave neuvidíme, keďže Bažant Pohoda Párty, na ktorej sa mal predstaviť, je zrušená(ml)

Lolita Lempicka - Le Premier Parfum (Video a hudba: Yoann Lemoine/Woodkid)

Britská zostava Body Language vydala 18. septembra nové EP s názvom Grammar. Po úspešnom debute Social Studies minulý rok sme pokračovanie mohli očakávať. Ich príjemnú hudbu tvoria zväčša klávesy, preto by sme EP mohli zahradiť k synthpopu, ale určite ho odporúčame aj ľuďom, ktorí nemajú electro pop príliš v láske. (mš)

Body Language - The First

Britský producent a remixér z Newcastlu menom Smoove vydáva na značke Jalapeno Records výber zo svojich najlepších remixov s názvom First Class, ktorý obsahuje spolu desať trackov. Nájdete medzi nimi remixy The JuJu Orcherstra, Bahama Soul Club, za povšimnutie určite stojí aj Call Up To Heaven pre Kraak & Smaak, ktorý si na Soundcloude môžete stiahnuť oficiálne a zadarmo. Link nájdete TU. (ml)

Kraak & Smaak - Call Up To Heaven (Smoove remix)

Hot Chip vydali tento rok už piaty album In Our Hands. To, čo plánovali od začiatku, sa stáva skutočnosťou - 26. novembra vyjde na Domino Records rozšírená, dvojdisková edícia. Okrem pesničiek z pôvodného albumu v nej nájdete aj demá a remixy, napríklad od Major Lazer, Optima alebo Daphniho. O remix nových Hot Chip sa postaral napríklad aj Four Tet, hoci tento remix sa na novej edícii albumu nachádzať nebude. (mš)

Hot Chip - Night & Day (Four Tet remix)

Kam na párty?

Ak sa vám kvôli koncertu nelení aj trochu cestovať, vo štvrtok (27.9.) vystúpi vo viedenskej Arene Kanaďan Daniel Victor Snaith, známy pod menami CaribouManitoba či Daphni. Držiteľ prestížnej Polaris Music Prize za album Andorra (2007) si zahral aj na tohtoročnej Bažant Pohode. Do Viedne si odskočí z turné, na ktorom rozohrieva publikum pre Radiohead.

Úspešná slovenská crew Nudance Music oslavuje v piatok (28.9.) svoje štvrté narodeniny v bratislavskom Subclube. Headlinermi večera budú anglický producent Funktion aka Mob Tactics  (Critical, Tactical, Run Dnb, Proximity) a portugalský dubstepový DJ Sonicblast. Zahrajú aj dídžeji Fatsound aka Dubshoock, D-High, Robx, M-Cee a Bercox.

Bratislavský Nu Spirit Club v sobotu (29.9.) otvorí jesennú drum&bassovú sezónu pravidelnou Drumatique Session, na ktorej sa predstaví britská formácia Hybrid Minds. Producenti a DJi Josh White (Haste), Matt Lowe (Sensa) a vokalista Jeff Crake (Grimm) sú reprezentantmi melodického soulful drum&bassu. V marci vydali na Audioporn Records eponymnú EPčku a sú na najlepšej ceste zaradiť sa medzi špičku dnb scény. Lineup doplnia rezidenti slovenskí hostia Ke3n a Hadzi spolu s rezidentami akcie Gabannom, Svetluxom a Zajom.

Budúcu stredu, 3. októbra, do bratislavského Nu Spirit Clubu zavíta iba 16-ročný producent XXYYXX, ktorého hudba obsahuje množstvo ambientných prvkov a jeho live vystúpenie je skutočný zážitok. Na turné s ním cestuje 21-ročný Giraffage pre zmenú tvorí inštrumentálny hip-hop, takže sa budú zaujímavo dopĺňať. Kto má rád Jamesa Blakea či Teebsa, príde si na svoje. Pred a po koncertoch zahrajú rezidentní DJi Nu Spiritu - Superskank a Nowhere Man. (mš)

Mix na tento týždeň

Tvorba dvojice britských DJov Indigo & Synkro na ich vlastnom labeli Mindset Records nezaprie vplyv soulu 80. rokov a garage soundu. Vyše hodinový mix s názvom Podcast 04 evokuje spomienky na odchádzajúce, resp. už odídené leto a vyvoláva túžbu po hojdacej sieti a chladenom drinku. Za odporúčanie ďakujeme DJovi Cliveovi.

Link na stiahnutie mixu nájdete tu



Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza vždy v stredu o polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš), Patrik Marflák (pm)
Foto: Facebook.com/totallyenormousextinctdinosaurs

Súvisiaci interpreti: Flying Lotus