Česká speváčka Barbora Poláková svoj nový klip k piesni 2-8-5 už v polovici septembra vysielala naživo na Instagrame. Do nakrúcania, ktoré prebiehalo s viacerými mobilnými telefónmi súčasne, sa zapojili jej kamaráti aj známi youtuberi a influenceri. Zostrih všetkých ich záberov je prístupný vo videoklipe na Youtube.

Po videu k prvému singlu A po válce Vánoce z albumu ZE.MĚ nakrútenom pospiatočky a hravom jarnom klipe Vono je vizuál k piesni 2-8-5 dalším originálnym počinom Barbory Polákovej a jej tímu. Živé vysielanie z nahrávania klipu, ktoré je napokon aj základom samotného finálneho výsledku, je totiž novinkou nielen na českej hudobnej scéne.

Na scenári a réžii sa Barbora Poláková podieľala v spolupráci s Jakubom Machalom a keďže celé dianie nakrúcala na jeden záber na svoj telefón, bola aj kameramankou. "Najväčšie nervy som mala z toho, aby som nepokazila záber. Mala som presný čas na každého, aby mi vychádzali správne refrény. A bála som sa, že niekoho nezaberiem presne. A ono to potom všetko vyšlo. Bola to eufória," opisuje autorka.


Videoklip s vplyvným obsadením

Na tvorbe videí sa podieľalo množstvo speváčkiných blízkych - jej partner Pavel Liška a priatelia Jan RevaiJiří Zeman, Petra Nesvačilová, Hana Vágnerová, Marie Štípková či Markéta Frösslová, ale aj známi českí youtuberi a influenceri - Shopaholic Nicol, Pedro, MenT, Fatty Pillow alebo Tary, ktorí v rôznych situáciách približujú svet sociálnych sietí.

"Jednou z najťažších úloh bolo vymyslieť, ako zapojiť a synchronizovať zvuk. Mala som na sebe jednu pripevnenú krabičku s odposluchom do uší a druhú spojenú s mobilom. Tam viedol kábel, ktorý sa nedá bežne zohnať. Bolo to zložité vyrobiť. Nášmu zvukárovi Jaromírovi Čížkovi to trvalo týždeň. Je to borec," komentuje speváčka.

Počas 24 hodín si pozrelo klip v instastories 70-tisíc ľudí. Video na IG TV Polákovej videlo zatiaľ takmer 50-tisíc ľudí, na Facebooku mal príspevok až do pol milióna sledovateľov. Okrem hlavnej protagonistky zaznamenávala natáčanie klipu svojím pohľadom taktiež väčšina zúčastnených, čím sa pavučina zhliadnutí šíri ďalej. Zostrih záberov od zhruba päťdesiatich ľudí napokon vytvoril unikátny videoklip, ktorý Poláková uverejnila na Youtube spoločne so zábermi zo zákulisia.

Obraz doby bez kritiky a oslavy

Dej videoklipu a spôsob jeho spracovania nie sú náhodné. Korešpondujú s témou piesne 2-8-5, ktorá hľadá odpoveď na otázku, koľko potrebuje mať človek na sociálnych sieťach priateľov alebo sledovateľov, aby bol šťastný.

"Premýšľala som nad tým, prečo a koľko 'ideálnych' svetov chceme vlastne sledovať. A čo to s nami robí. Okrem inšpirácie, ktorou Instagram určite je, sú to aj pocity chcenia a vlastnej menejcennosti. Pieseň komentuje ten svet, ktorý je všade okolo mňa. Nie je to kritika a nie je to oslava. Je to čisto komentár. Som šťastná, že vyšiel zamrznutý záber na puberťákov sediacich na gauči, ako pozerajú do mobilov. Je to pre mňa silný obraz," uzatvára Poláková.

Pripomeňte si prvé dva videoklipy z albumu ZE.MĚ:


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Lenka Romportlová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Facebook.com/BarboraPolakovaOfiko