Žilinská hudobná formácia Freya sa po minuloročnom priamom postupe do slovenskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad sa aj tento rok prebojovala rovno do šestice finalistov. Dvojica hudobníkov tentokrát prichádza s veselou piesňou Hudba z mesta. Speváčka, textárka a skladateľka Lenka Kulichová a klávesista a skladateľ Tomáš Kyška spoločne fungujú od roku 2015.

Freya oficiálne odštartovala svoju kariéru v roku 2020, kedy zverejnila svoju prvú nahrávku Tréma. Práve s ňou sa v roku 2020 prebojovala v súťaži Košický zlatý poklad priamo do finále. Tentokrát sa spomedzi rekordných 236 súťažných skladieb dostala opäť priamo do šestice finalistov s piesňou Hudba z mesta.

"Vôbec sme to nečakali. Opäť sme sa prihlásili s malou dušičkou na poslednú chvíľu a boli sme veľmi milo prekvapení z postupu. Mysleli sme si, že porota dá priestor aj iným piesňam, keďže sme postúpili aj minulý rok. Samozrejme, že nás to veľmi potešilo a už sa tešíme na finále v Košiciach," opisuje Freya s tým, že porota vybrala dve skupiny postupujúcich piesní. A to skupinu 6 piesní, ktoré postúpili priamo do finále. Medzi nimi aj pieseň Hudba z mesta. No a druhú skupinu - semifinalistov, kde porota vybrala 12 piesní. Tí budú o postup ešte len bojovať prostredníctvom posucháčskych SMS hlasov.


Finálový koncert sa uskutoční 6. novembra o 19:00 v košickom Kulturparku. RTVS odvysiela priamy prenos v éteri Rádia Slovensko a televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka. "Po piesni Tréma, ktorú mnohí označovali za smutnú, som chcela vymyslieť niečo, čo bude rytmické a veselé zároveň. Skladba vznikla začiatkom tohto roku, v ťažkej pandemickej situácií, no snažila som sa vyskladať slová a melódie, ktoré by v ľuďoch zanechali pozitívnu energiu. Milujem hudbu, tanec a aj ruch mesta, no a počas lockdownu mi to veľmi chýbalo. V piesni som opísala svoje pocity, ktoré zažívam, keď nemyslím na nič negatívne a nechám sa unášať len na vlnách muziky a tanca," hovorí speváčka, textárka a skladateľka Lenka Kulichová.

"Aj keď som priniesla do songu text a melódiou a základný klavírny motív, klávesák Tomáš sa postaral o ostatné aranže, ktoré sme spoločne konzultovali. Túto demo nahrávku sme ponúkli nahrávaciemu štúdiu Randal Group producion a piesne sa už profesionálne ujal Ľubomír Mazák – producent a gitarista," dopĺňa speváčka. Lenka si piesne začala tvoriť keď mala šestnásť rokov. "Nikdy som sa za nejakú speváčku nepovažovala, no vždy som rada vymýšľala nové songy a doteraz ma to aj najviac baví. Na gitare som začala hrať preto, aby som si zhudobnila prvú báseň," opisuje svoje začiatky, s tým, že teraz má v zásobe množstvo pesničiek. Hudobníci momentálne pracujú aj na videoklipe k postupujúcej piesni, zatiaľ k nej zverejnili lyric video.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Lenka Kulichová z Lenita Public Relations.


Foto: Roderik Kučavík