Formácia Laibach vystúpi 18. apríla v priestoroch pražského Divadla Archa. Do metropole Českej republiky privezie svoj ostatný štúdiový album Spectre. Vstupenky sú v predaji za 700 Kč (približne 28 €).

Nahrávka Spectre nadväzuje na koncepčný album Volk, ktorý Laibach vydali v roku 2006. Podľa kritikov sa kapela viac zamerala na elektronickú hudbu a prepracovanejšie texty dotýkajúce sa politických a spoločenských tém. CD by sa na trh malo dostať 3. marca.

Tri dni po vydaní Spectre odštartujú Laibach svoje turné vo Švajčiarsku a dohromady navštívia 24 miest, medzi ktorými nechýbajú Londýn, Paríž, Berlín či Amsterdam. Formácia sa dokonca predstaví v Číne, kde sa uskutoční aj výstava s názvom Laibach Kunst.


Skupina Laibach vznikla v roku 1980 v mestečku Trbovlje v Slovinsku. Po piatich rokoch bojov s totalitnou cenzúrou vo svojej domovine, ktoré vyústili v zákaz činnosti kapely na celom území vtedajšej Juhoslávie, sa dočkala vydavateľskej slobody v zahraničí. V roku 1985 im v Hamburgu vyšiel album Rekapitulacija 1980-1984 a o rok na to v Anglicku nahrávka Nova Akropola. Skutočný prelom však predstavovalo až CD Opus dei z roku 1987.

Aktuálne sa formácia teší celosvetovej popularite. Českému publiku sa pritom predstavila len nedávno - naposledy v roku 2012, kedy koncertovala v Paláci Akropolis pri príležitosti vydania soundtracku k sci-fi snímke Iron Sky.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Kateřina Dědková.

Foto: Maya Nightingale

Súvisiaci interpreti: Laibach