Jeden z najväčších globálnych hitov minulého roka, pieseň Stay With Me od britského objavu Sama Smitha, je ďalším prírastkom v zozname skladieb, pri ktorých si možno podiskutovať o originalite súčasných hudobných hviezd. Otázka, či išlo o vedomé alebo nevedomé použitie rovnakého prvku z úplne inej piesne, pritom ostáva tradične nezodpoveda(teľ)ná.

Faktom však je, že vokálna melódia v refréne Stay With Me je identická ako úvod slohy v skladbe I Won't Back Down amerického hudobníka Toma Pettyho, ktorú napísal s Jeffom Lynneom (Electric Light Orchestra) na konci 80-tych rokov a vydal ju ako prvý singel zo svojej debutovej sólovej nahrávky Full Moon Fever (1989). Uznal to aj Sam Smith a jeho tím, takže vec priznania spoluautorstva slávnym kolegom išla úplne hladko a bez okolkov - dokonca sa dohodli bez toho, aby celá vec išla na súd. Podobnosť je evidentná a keďže melódia spevu je základným prvkom - robí pieseň zapamätateľnou, čo je kľúčové pre jej úspech - bol by súdny proces aj tak pre Smitha vopred prehratý, čo by jeho rozbiehajúcej sa kariére rozhodne neprospelo. Navyše ak by sa chcel naťahovať s takými velikánmi svetovej hudby, ako sú Petty a Lynne.

Dohoda medzi zástupcami zainteresovaných umelcov prebehla vlani v októbri, nebola však medializovaná, a tak sa podrobnosti dostali na svetlo sveta až minulý víkend. Ako informuje portál Consequence of Sound, Tom Petty aj Jeff Lynne si pripísali 12,5-percentný podiel (spolu 25%) na autorstve Stay With Me. Ďalšie podrobnosti nie sú známe, ak by však hudobníci dostávali za spoluautorstvo aj retrospektívne finančné odmeny, prilepšili by si veľmi slušne. Pieseň aj album In The Lonely Hour, na ktorom vyšla, totiž patrili medzi najpredávanejšie nahrávky minulého roka. Len v USA si Stay With Me zakúpili viac než 3 milióny fanúšikov, celosvetovo má singel predajnosť takmer 4 milióny kópií (piaty globálne najpredávanejší singel roka) a na Youtube má Smithov videoklip viac než 216 miliónov prehratí.

Náhoda alebo vedome/nevedome požičaný nápad?

Zaujímavé na celom prípade je, že hoci britský spevák a jeho "pôvodní" spoluautori po oslovení zástupcami dvojice Petty/Lynne okamžite uznali podobnosť refrénov, tvrdia, že nešlo o priamu a vedomú inšpiráciu. "Vydavatelia skladby I Won't Back Down nedávno kontaktovali vydavateľov piesne Stay With Me, ktorú napísali Sam Smith, James Napier a William Phillips, ohľadne podobností v refrénoch týchto dvoch kompozícií. Autori piesne Stay With Me predtým skladbu tandemu Petty/Lynne z roku 1989 nepoznali, a preto si ju vypočuli a priznali podobnosť. Ide však o úplnú náhodu. Všetci zainteresovaní sa ihneď priateľsky dohodli a Tom Petty a Jeff Lynne sú uvedení ako spoluautori Stay with Me a spolu s nimi aj Sam Smith, James Napier a William Phillips," uviedli zástupcovia Sama Smitha pre americký dvojtýždenník Rolling Stone.

Ak by bolo pravdou, že mladí hudobníci pieseň I Won't Back Down nikdy v živote nepočuli - čo je možné, keďže autor melódie Sam Smith sa narodil tri roky po jej vydaní - bol by to argument v prospech teórie, že všetko dobré a chytľavé už v populárnej hudbe vymyslené bolo, a preto sme čoraz častejšie svedkami tzv. "vykrádačiek" (ktoré sa dnes navyše vďaka internetu ľahšie odhaľujú). Existuje však aj vysvetlenie, ktoré vidí pravdu niekde v strede - nemusí to byť ani náhoda ani plagiátorstvo. Smith totiž mohol Pettyho pieseň počuť ako dieťa a pri písaní vlastnej skladby sa mu melódia vynorila bez toho, aby si uvedomil, že ju práve nevymyslel on sám. V každom prípade je ale faktom, že prísť s niečím novým a originálnym, čo zároveň na prvé počutie osloví masy ľudí, je čoraz ťažšie a dnešní umelci majú v prípade jednoduchých a chytľavých nápadov silnú konkurenciu v podobe niekoľkých desaťročí populárnej hudby. A či už bola inšpirácia vedomá, nevedomá alebo naozaj žiadna, je sympatické, že sa celá vec vyriešila takto mierumilovne a diskrétne.

Porovnajte si obe skladby:


Sam Smith patrí aj vďaka svojmu megaúspešnému singlu k najväčším popovým objavom posledných rokov. Dokazuje to aj množstvo cien a nominácií, ktoré za krátky čas stihol získať. Už vlani na jeseň so štyrmi oceneniami dominoval na MOBO Awards. Tie najdôležitejšie hudobné ceny ho však ešte len čakajú. O necelé dva týždne (8.2.) sa dozvieme, či bude úspešný na udeľovaní cien Grammy, kde má až šesť nominácií. Tri z nich získal práve vďaka inkriminovanému singlu, s ktorým môže získať ceny Pieseň roka, Nahrávka roka a Najlepší sólový popový výkon. Ďalšou prestížnou anketou, v ktorej nomináciách sa potvrdil rozprávkovo úspešný nástup mladého Brita na hudobnú scénu, sú domáce BRIT Awards. Tie odovzdajú 25. februára v Londýne a Smith môže získať až päť ocenení.

Podľa vyjadrenia americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied, ktorá udeľuje Grammy, si Tom Petty a Jeff Lynne v prípade, že skladba uspeje, na konto nepripíšu trofej. Ako uviedol zástupca akadémie Bill Freimuth pre americký denník The Wall Street Journal, "nepodieľali sa na tejto verzii žiadnym novým pričinením, dostanú skôr certifikáty vyjadrujúce poctu za zásluhy na tejto piesni".

Biografie

Thomas Earl "Tom" Petty sa preslávil ako spevák a gitarista formácie Tom Petty and the Heartbreakers, ktorá sa pohybuje na scéne od roku 1976. Skupina vydala zatiaľ trinásť štúdioviek, pričom v americkom rebríčku Billboard 200 sa doteraz najviac darilo ostatnej nahrávke Hypnotic Eye (2014), ktorá sa dostala na prvé miesto. Podľa odhadov predala formácia viac ako 80 miliónov kópií albumov. Medzi jej najznámejšie skladby patria napríklad Breakdown, American Girl, I Need To Know, Don't Do Me Like That, Refugee, The Waiting, Don't Come Around Here No More, Learning To Fly, Into The Great Wide Open či Mary Jane's Last Dance. Petty má na konte okrem spomínaného albumu Full Moon Fever, z ktorého pochádzajú aj hity Runnin' Down a Dream a Free Fallin', tiež sólové nahrávky Wildflowers (1994) a Highway Companion (2006). Formáciu Tom Petty and the Heartbreakers uviedli v roku 2002 do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Sam Smith (vlastným menom Samuel Frederick Smith) na seba prvýkrát výrazne upozornil vďaka spolupráci na piesni Latch dua Disclosure. Podieľal sa tiež na singli La La La, ktorý v roku 2013 vydal producent Naughty Boy. V októbri 2013 mu vyšlo EP Nirvana a vlani spomínaný debutový album In The Lonely Hour, ktorý obsahuje aj úspešné single Money On My Mind či I'm Not The Only One. Nahrávka sa dostala na vrchol britského albumového rebríčka. Ešte pred jeho vydaním Smith zvíťazil v ankete BBC Sound of 2014, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy roka. V jeho prípade to britským kritikom naozaj vyšlo, rovnako ako v rámci BRIT Awards, kde mu minulý rok udelili Critics' Choice Award.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Consequenceofsound.net, Rollingstone.com, SITA, archív Hudba.sk)
Foto: Universal Music / Facebook.com/tompetty

Súvisiaci interpreti: Sam Smith , Tom Petty