Pharrell Williams, John Legend, Taylor Swift či Ed Sheeran - to sú mená, ktorým sa v roku 2014 najviac darilo v rebríčkoch predajnosti. Pozrite si top 10 v rámci koncoročných rebríčkov predajnosti celosvetového United World Chart, amerického Billboardu a britského UK Chartu.

Najreprezentatívnejším štatistickým hudobným rebríčkom je United World Chart, ktorého tvorcovia zbierajú dáta o predajnosti albumov a singlov z celého sveta. Minulému roku tak v rámci celosvetových čísiel predajnosti jednoznačne kraľovali singel Happy a medzi albumami soundtrack Frozen.

Hit PharrellWilliamsa sa v kategórii singlov vyšplhal na prvú priečku pred skladbami ako All Of Me (John Legend), All About That Bass (Meghan Trainor) či Dark Horse (Katy Perry feat. Juicy J). Pieseň Happy, ktorej veľmi pomohlo virálne šírenie v prvej polovici roka, sa dokonca stala najväčším globálnym hitom 21. storočia. Podľa štatistík United World Chart je zároveň šiestym najväčším hitom v histórii za I Want to Hold Your Hand (The Beatles, 1963), We Are the World (USA for Africa, 1985), (Everything I Do) I Do It For You (Bryan Adams, 1991), I Will Always Love You (Whitney Houston, 1992) a Candle In the Wind (Elton John, 1997).

V albumovom rebríčku museli hudobné hviezdy skloniť hlavu pred tvorcami soundtracku k úspešnému filmu od spoločnosti Disney - Frozen. Ďalšie priečky obsadili Taylor Swift, Ed Sheeran, Coldplay či Sam Smith. V albumovom rebríčku sa nachádza aj víťaz toho singlového - Pharrellovi s jeho nahrávkou G I R L však patrí až ôsma priečka.

Celosvetovo najpredávanejšie single roku 2014:

1. Pharrell Williams - Happy
2. John Legend - All Of Me
3. Meghan Trainor - All About That Bass
4. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
5. Sam Smith - Stay With Me
6. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
7. Taylor Swift - Shake It Off
8. Magic! - Rude
9. Nico & Vinz - Am I Wrong
10. Pitbull feat. Kesha - Timber

Celosvetovo najpredávanejšie albumy roku 2014:

1. Soundtrack - Frozen
2. Taylor Swift - 1989
3. Ed Sheeran - X
4. Coldplay - Ghost Stories
5. Sam Smith - In The Lonely Hour
6. Beyoncé - Beyoncé
7. One Direction - Four
8. Pharrell Williams - G I R L
9. Lorde - Pure Heroine
10. Pink Floyd - The Endless River


V Amerike vládne Taylor Swift

Americký rebríček Billboard je z veľkej časti podobný United World Chartu, avšak i tu sa nájdu isté rozdiely. Hoci singlovej časti opäť kraľuje Pharrell Williams, na ďalších priečkach sa objavujú aj mená ako Iggy Azalea a Charli XCX (Fancy), Jason Derulo a 2 Chainz (Talk Dirty), DJ Snake a Lil Jon (Turn Down For What) či Idina Menzel so skladbou Let It Go pochádzajúcou zo spomínaného soundtracku Frozen. Ten sa v rámci Billboardového albumového rebríčku umiestnil na druhej priečke.

Albumové prvenstvo si vyslúžila Taylor Swift a jej nahrávka s názvom 1989, z ktorej sa predalo 3,66 milióna kópií, a to aj napriek tomu, že CD vyšlo až 27. októbra. Len za deväť týždňov tak na najväčšom svetovom hudobnom trhu dokázala poraziť Frozen  (stalo sa tak v poslednom týždni roka), ktorý medzi najpredávanejšie albumy patril celý rok. Pre Swift je novinka už druhým najpredávanejším albumom roka v USA. Prvý raz tento úspech dosiahla v roku 2009 so svojou druhou štúdiovkou Fearless, z ktorej sa vtedy predalo 5,2 milióna kópií.

Zaujímavosťou je, že hoci z albumu Taylor Swift aj zo soundtracku Frozen sa predalo omnoho viac kópií ako z najpredávanejšieho albumu roka 2013 (Justin Timberlake - The 20/20 Experience - 2,43 miliónov), celkovo bol minulý rok v USA pre dlhohrajúce nahrávky slabší. Kým v roku 2013 malo až 45 albumov viac než pol milióna predaných kópií a 13 z nich prekonalo miliónovú hranicu, v roku 2014 bolo polmiliónových 31 a len štyri z nich dosiahli na miliónový predaj. Celkový predaj albumov klesol o 11% - Američania si kúpili 257 miliónov albumov oproti 289 miliónom z roku 2013. Viac o koncoročných štatistikách hudobného priemyslu v USA

Najpredávanejšie single roku 2014 v USA:

1. Pharrell Williams - Happy (6,45 mil.)
2. John Legend - All Of Me (4,67 mil)
3. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse (4,43 mil.)
4. Meghan Trainor - All About That Bass (4,36 mil.)
5. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy (3,97 mil.)
6. Jason Derulo feat. 2 Chainz - Talk Dirty (3,96 mil.)
7. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What (3,45 mil.)
8. Taylor Swift - Shake It Off (3,43 mil.)
9. Idina Menzel - Let It Go (3,37 mil.)
10. Sam Smith - Stay With Me (3,34 mil.)

Najpredávanejšie albumy roku 2014 v USA:

1. Taylor Swift - 1989 (3,66 mil.)
2. Soundtrack - Frozen (3,53 mil.)
3. Sam Smith - In The Lonely Hour (1,21 mil.)
4. Pentatonix - That's Christmas To Me (1,14 mil.)
5. Soundtrack - Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (898-tisíc)
6. Beyoncé - Beyoncé (878-tisíc)
7. Barbra Streisand - Partners (856-tisíc)
8. Lorde - Pure Heroine (841-tisíc)
9. One Direction - Four (814-tisíc)
10. Eric Church - The Outsiders (811-tisíc)


Británia má svoje hviezdy, rok 2014 patril najmä Edovi Sheeranovi

Autor celosvetovo najúspešnejšieho singla Pharrell Williams svoju pozíciu potvrdil aj vo Veľkej Británii, keďže si okrem prvenstva v United World Charte a Billboarde pripočítal vďaka Happy na konto aj víťazstvo v UK Charte. Na rozdiel od vyššie uvedených rebríčkov sa však na druhej priečke umiestnili Clean Bandit feat. Jess Glynne s ich hitom Rather Be. Z oboch skladieb sa na Britských ostrovoch predalo viac než milión kópií.

Albumová časť UK Chartu sa od ostatných rebríčkov líši už o poznanie viac. Prvenstvo si vybojoval Ed Sheeran so svojou nahrávkou X, z ktorej sa predalo vyše 1,68 milióna kópií. Je to o vyše milión viac než mal najpredávanejší britský album roka 2013 (Midnight Memories od One Direction) a celkovo ide o najúspešnejší album vo Veľkej Británii od druhej štúdiovky speváčky Adele z roku 2011.

Na druhej priečke sa medzi albumami umiestnil Sam Smith, ktorému sa tiež podarilo prekonať miliónovú hranicu a zároveň je za minulý rok jediným britským umelcom, ktorý bol v prvej desiatke aj v USA (viď vyššie). Na tretie miesto sa dostal George Ezra s albumom Wanted On Voyage, na štvrtom je Paolo Nutini s nahrávkou Caustic Love a prvú päťku uzatvára Ghost Stories od Coldplay.

Najpredávanejšie single roku 2014 vo Veľkej Británii:

1. Pharrell Williams - Happy (1,5 mil.)
2. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be (1,13 mil.)
3. John Legend - All Of Me
4. Mr Probz - Waves
5. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
6. Ella Henderson - Ghost
7. Sam Smith - Stay With Me
8. Meghan Trainor - All About That Bass
9. Pitbull feat. Kesha - Timber
10. George Ezra - Budapest

Najpredávanejšie albumy roku 2014 vo Veľkej Británii:

1. Ed Sheeran - X (1,69 mil.)
2. Sam Smith - In The Lonely Hour (1,24 mil.)
3. George Ezra - Wanted On Voyage (678-tisíc)
4. Paolo Nutini - Caustic Love (545-tisíc)
5. Coldplay - Ghost Stories (544-tisíc)
6. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
7. One Direction - Four
8. Olly Murs - Never Been Better
9. Pink Floyd - The Endless River
10. Take That - III


Ak vám štatistiky nestačia a zaujímajú vás aj názory hudobných redaktorov, tu sú naše tipy z hudobne bohatého roka 2014:

Skladby: Vypočujte si skladby, ktoré si z roku 2014 budeme pamätať

Albumy: 40 albumov roka 2014 podľa redaktorov Hudba.sk

Text: Hudba.sk (zdroj: Unitedworldchart.de, Billboard.com, Officialcharts.com, SITA, Musicserver.cz)

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams, Taylor Swift