Vyhrať Košický zlatý poklad väčšinou na slovenskej hudobnej scéne až tak veľa neznamená. Veď kto si už len spomenie na mená víťazov tejto súťaže? Väčšinou nedostávajú žiadny alebo len veľmi chabý mediálny priestor. Skupina In Vivo, posledný víťaz KZP, by ho však dostať mala, a to nielen v Slovenskom rozhlase.

Bratislavská skupina In Vivo vyhrala v októbri 28. ročník pesničkovej súťaže so skladbou Múza. Tento týždeň k nej konečne vo vysielaní hudobnej televízie Musiq1 a na internete odpremiérovala aj videoklip. Ide o typický "spoznávací" klip - ak ste aj náhodou kapelu už stihli zaregistrovať (na Hudba.sk ste mohli - vydali sme recenziu ich debutu a urobili sme s nimi aj rozhovor), ale doteraz ste nevedeli, ako vlastne vyzerá jej spevák a líder Michal Varga alias Mora Tonali, tak po pozretí Múzy si ho zapamätáte.

Rovnako ako pesničku, ktorú zdobí silný text, netradičné nástrojové obsadenie a aranžmány, vďaka ktorým nenudí. Práve naopak - graduje takým spôsobom, že ju chcete počuť naživo, pretože keď skončí, je Vám jasné, že muzikanti v štúdiovej verzii neukázali všetko.

Má akustický pop šancu v komerčných rádiách?

"Múza je zatiaľ náš najpopovejší hudobný počin. Je to výnimočná skladba a preto veríme, že sa nám v najbližšej dobe podarí rozvíriť hladinu v slovenskom hudobnom éteri," hovorí Mora Tonali. Podobné vyjadrenie by znelo trúfalo a zároveň zúfalo, keby skladba naozaj výnimočná nebola. Podľa mňa je, a ak je slovenský hudobný (resp. rádiový) trh aspoň trochu otvorený novým menám a zákonné kvóty na hranie slovenskej hudby skutočne nepotrebujeme, ťažko si dokážem predstaviť vhodnejšiu pieseň na to, aby sa začínajúca kapela dostala do povedomia širokej verejnosti.

Otázne je, či "calloutových" 10 sekúnd stačí na to, aby respondent prieskumu oblbnutý spŕškou zahraničného tanečného popu (časť ktorého vôbec nie je zlá, len je ho akosi priveľa) povedal kvalitnej akustickej pesničke svoje "áno". Dosť smutné, že to takto funguje, nemyslíte?


Hudba pre ľudí, ktorí majú odžité

Kapela In Vivo vydala svoj debutový album In Vivo 2011 koncom roka 2011. Za krstného otca si hudobníci prizvali multiinštrumentalistu a producenta Laca Lučeniča. "In Vivo je fúzia rôznych žánrov. Vyzdvihnúť by som chcel predovšetkým zmyselnosť tém, ktoré náš album obsahuje," povedal o nahrávke Tonali, ktorý sa na albume predstavil ako spevák a gitarista, no najmä ako autor osobných textov.

"Naša hudba je skôr pre ľudí, ktorí už majú aj niečo odžité, lebo viackrát som sa stretol s tým, že aj keď sa texty mnohým páčia, skôr je to pre ľudí, ktorí už komplexnejšie vnímajú život. Nie je to taká prvoplánová vec typu lalala, sme všetci veselí," prezradil nám v rozhovore. Okrem neho kapelu v súčasnosti tvoria: Juraj Varga (basgitara, vokály), Dávid Szabó (akordeón), Peter Raitl (perkusie) a Peter Nošík (bicie nástroje, cajón).

Text: Patrik Marflák, archív Hudba.sk
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: In Vivo