Nové albumy Radiohead a Massive Attack sú zatiaľ v nedohľadne, no členovia oboch kultových britských kapiel sa podieľali na soundtracku k filmu The UK Gold (britské zlato), ktorý tvorcovia tento týždeň zverejnili na Soundcloude.

Na kompilácii dvanástich abstraktných a experimentálnych filmových skladieb sa z Radiohead okrem Thoma Yorkea podieľal aj Jonny Greenwood, ktorý je spolutvorcom dvoch trackov. Yorke je celkovo podpísaný pod šiestimi. O rovnaký počet skladieb sa postaral člen Massive Attack Robert "3D" Del Naja spolu s producentom Euanom Dickinsonom. Dokumentárny film The UK Gold, ku ktorému nahrávka vznikla, sa venuje histórii daňových únikov vo Veľkej Británii.



Thom Yorke sa preslávil v spomínanej kapele Radiohead, ktorú v roku 1985 pomáhal zakladať. Na konte majú štúdiové albumy ako OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003) či In Rainbows (2007), s ktorými dobyli britský albumový rebríček. Zatiaľ posledný počin The King Of Limbs ponúkli v roku 2011. S formáciou Atoms For Peace uviedol Yorke na trh aj album Amok (2013). Ako sólový interpret debutoval v júli 2006 albumom The Eraser. Vlani v septembri na BitTorrentoch zverejnil album Tomorrow's Modern Boxes.

Robert "3D" Del Naja tvorí spomínanú formáciu Massive Attack spolu s Grantom "Daddy G" Marshallom. Na konte majú albumy Blue Lines (1991), Protection (1994), Mezzanine (1998), 100th Window (2003) a Heligoland (2010). Medzi ich najznámejšie skladby patria Unfinished Sympathy, Protection, Karmacoma, Teardrop, Angel, Inertia Creeps, Butterfly Caught či Paradise Circus. Spolupracovali aj na soundtracku filmu Utrhnutý z reťaze (2005), ktorý vydali v roku 2004 pod názvom Danny the Dog.

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Massive Attack, Thom Yorke