Po ôsmich úspešných albumoch a viac ako dvadsaťročnej činnosti vydala skupina Preßburger Klezmer Band na jar minulého roka novú kolekciu piesní s názvom Baladen. Po takmer roku od vydania sa nahrávka dostane na trh aj v podobe vinylovej LP platne, ktorá je prvou v doterajšej diskografii tohto medzinárodne uznávaného zoskupenia.

Vydanie vinylu, ktorý vychádza vo vydavateľstve Real Music House, oslávi Preßburger Klezmer Band (PKB) v sobotu 6. apríla od 19:00 v priestoroch legendárneho bratislavského V-Klubu. Album Baladen je výnimočný svojou ambíciou zachovať kultúrne dedičstvo svojich predkov, ktorá skupinu posúva do nových rozmerov umeleckej činnosti. Členovia PKB v posledných rokoch neúnavne prekračujú rámec hudobnej realizácie smerom k zberateľskej a vzdelávacej činnosti, čo ich stavia do pozície nielen tých, čo hrajú a spievajú, ale tiež tých, ktorí angažovane zhromažďujú a vzdelávajú. Aj to je jedna z nosných ideí programu židovských balád, ktorý je možno v porovnaní s predchádzajúcimi komornejším, no obsahuje v sebe veľkú dávku emócií v podobe piesní o láske, živote a Bohu.

Viac než kedykoľvek predtým sa popri samotnej kapele dostávajú do popredia vynikajúce výkony speváčok Marty Potančokovej, Ivany Ecetovej a Anity Ribar a speváka Juraja Adamuščina. Aranžérsky sa na albume podieľal predovšetkým dnes už posledný zakladajúci a stále aktívny člen skupiny Samo Alexander, ale aj skvelí hudobnící a skladatelia Ľubica Čekovská, Dragan Mirković a Miroslav Vuković, ktorí si na platni aj zahrali. Vstupenky na koncert Preßburger Klezmer Band, na ktorom bude uvedené LP Baladen, sú dostupné v sieti Predpredaj.sk.


Emócie židovských balád si získali publikum

"O výbere toho, čo bude tvoriť naše najkrajšie balady na novom LP, sme dlho diskutovali a dokonca hlasovali. Normálne sme spravili excelovskú tabuľku na Google drive a každý hlasoval. Demokraticky sme vybrali, a teda sme presvedčení, že sme spravili všetko pre to, aby sa fanúšikom výsledok nášho výberu páčil," vraví člen kapely Andrej Werner

Preßburger Klezmer Band na jar 2018 uviedli CD Baladen pred vypredanými sálami. "Sami sme boli prekvapení, nakoľko vždy sme si mysleli, že dostať 'standing ovations' znamená hrať rýchlo a temperamentne, no naše Balady mali na publikum ešte väčší účinok. Aj preto nás tento projekt 'dostal' natoľko, že sme sa rozhodli, že práve výber našich najkrajších balád bude po ôsmich CD naším prvou LP platňou...," dodal Werner. 

Každá zo skladieb má za sebou jedinečný príbeh. Pieseň Kraj tanana šadrvana s textom nemeckého básnika židovského pôvodu Heinricha Heineho (ktorého predkovia sú pochovaní na židovskom cintoríne v Bratislave) Der Asra preložil do srbčiny známy srbský básnik Aleksa Šantić. Hudba predstavuje tzv. sevdahlinku, ťahavú pieseň bosnianskych moslimov, ktorá sa však zakladá na piesňach sefardských Židov, ktoré priniesli na územie dnešnej Bosny a Hercegoviny po tom, ako museli opustiť územie dnešného Španielska. Pieseň tak ilustruje jedinečné prepojenie viacerých kultúr a náboženstiev, ktoré kedysi nemali problém spolunažívať. Podľa PKB je v dnešnej dobe dvojnásobne dôležité to neustále zdôrazňovať.

Lístky na koncert s uvedením LP platne:  


Zdroj: Predpredaj.sk
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band