Premiéra novej inscenácie Tri zlaté vlasy deda Vševeda v Bratislavskom bábkovom divadle (BBD) je spojená so slovenskou kapelou Vetroplach. Známu klasickú rozprávku Karla Jaromíra Erbena, ktorú do moderného podania zdramatizovala televízna a rozhlasová autorka Dana Garguláková, ozvláštnili súčasnou hudobnou produkciou.

"Vytvorili hudbu pre celé predstavenie, je to pre nich tiež divadelná premiéra. Hudba je veľmi podarená, rytmická, taká celkom nečakaná ku klasike. Je plná humoru a moderných beatov, bude to príjemné osvieženie," potvrdila pre TASR Katarína Jánošová, dramaturgička rozprávkovej hry o tom, že vytrvalosť a láska sú tou najmocnejšou ľudskou zbraňou.

Inscenácia o odvážnom Plavkovi a jeho nebezpečnej ceste za nedostihnuteľným pokladom je plná pesničiek, ku ktorým texty napísal Zoro Laurinc. "Veľmi sa podieľal na tvare súčasnej inscenácie. Tie texty sú dosť výrazné aj posolstvom, aj svojou zvláštnou poetikou," doplnila dramaturgička. Kým známy textár má za sebou bohatú, viac ako 30-ročnú textársku prácu, skupina Vetroplach doteraz nemala skúsenosť s komponovaním hudby pre divadlo.

"Ich originálny prístup a nadhľad dodal klasickej rozprávke zaujímavý 'undergroundový' nádych a moderný šmrnc," komentoval spoluprácu s kapelou režisér inscenácie a umelecký šéf BBD Dušan Štauder. "Cítia detského ducha, cítia pri tom moderne a tie pesničky sú melodické a zapamätateľné," dodal.

Premiéra predstavenia Tri zlaté vlasy deda Vševeda bude mať premiéru už tento piatok 30. marca o 18:00 v BBD na Dunajskej ulici 36. Ďalšie predstavenia sú na programe 31. marca o 14:30 a v nedeľu 1. apríla o 10:00 a 14:30. Predstavenie je vhodné pre deti od 4 rokov.

Kapela Vetroplach vznikla na jar 2002 a dodnes hrá v nezmenenej zostave - Jozef Vrábel (spev, basa), Ján "Čunďo" Čunderlík (bicie), Mišo "Veslo" Veselský (klávesy) a Tomáš "Tomky" Vagaský (gitara). V roku 2004 vyhrali autorskú súťaž Coca-cola PopStar, vďaka čomu získali zmluvu s veľkým vydavateľstvom a vydali svoj debutový album Ak vás omrzeli jednofarebné šarkany. Druhý štúdiový album nazvali Unisex (2006), zatiaľ posledný album s názvom Maličkosti vydali v roku 2009.

Zdroj: TASR
Foto: Ellenoir Photography / archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Vetroplach