Česká kapela Dva predstavila nový videoklip ku skladbe Nunki, ktorá pochádza z jej ostatného štúdiového albumu Nipomo. Pozrite sa, ako vyzerá hudobný svet tohto unikátneho projektu očami šiestich detí vo veku 6 - 13 rokov.

"Naša kamarátka Anna Krtičková učí animáciu na detských workshopoch v centre Roztoč v Roztokách a my sme chceli od detí klip. Samé si vybrali skladbu Nunki, no zámerne sme im nedávali náš text, ktorý je napísaný podľa snu jednej blízkej osoby. Chceli sme, aby vymysleli svoj vlastný príbeh. Podla nášho textu a výsledného klipu môžete sami porovnať, čo v tom deti našli a ako je to blízko originálu," poodhalila zákulisie výroby videa Bára Kratochvílová.

Okrem nového klipu však majú Dva aj ďalšie novinky. Práve dnes vyrážajú na veľké česko-slovenské turné, ktoré ukončia 27. apríla vo Veselí nad Moravou. Počas koncertnej šnúry plánuje duo pokrstiť aj svoj ostatný štúdiový album Nipomo. Slávnostný akt sa uskutoční 1. apríla v pražskom klube MeetFactory. Na Slovensku dvojica odohrá sedem koncertov, ich rozpis nájdete na konci článku.

"Na koncertovanie doma sa tešíme, fanúšikovia budú z nového albumu počuť najmenej osem naskúšaných skladieb. Radosť máme tiež z účasti hosťujúceho dua Monikino Kino, Petra Marka a Moniky Midriakové, ktorí s nami odohrajú väčšinu koncertov," dodávajú členovia formácie, ktorá sa po tuzemskom turné vyberie do ďalších európskych krajín a dokonca aj do Spojených štátov amerických. "Je to kombinácia workoholismu a šťastia. Aby sa človek uživil hudbou, musí naozaj veľa pracovať, ale zároveň je to tá najzábavnejšia práca na svete. Niekedy máme pocit, že máme kapelu len preto, aby sme mohli cestovať," dodávajú Dva s úsmevom.


Aj napriek tomu, že nahrávka Nipomo vyšla 25. februára, Dva už aktívne pracujú na nových piesňach. Okrem iného skladajú hudbu k výukovej počítačovej hre Československo 38-39 pre Karlovu univerzitu a počas letných prázdnin budú pracovať na hudobnej stránke nového herného titulu od Amanita Design. "Bude sa volať Chuchel, viac však zatiaľ prezradiť nemôžeme. Snáď len to, že to bude sranda," uviedli Dva.

Dva odohrali od roku 2006 šesťsto koncertov, z toho veľkú časť v zahraničí. Za albumy Fonók (2008) a Hu (2010) dostali ceny Anděl. Za nasledujúci album Botanicula soundtrack (2012) dostali IGF Award 2012 v San Franciscu za najlepší soundtrack k počítačovej hre. Okrem toho boli tiež nominovaní na UK Music & Sound Awards.

Termíny koncertov Nipomo CZ/SK tour:

27. 3. - Pardubice, Divadlo 29
28. 3. - Litoměřice, Hospoda u kina (+Monikino Kino)
29. 3. - Česká lípa, Progres
1. 4. - Praha, MeetFactory (+Monikino Kino)
2. 4. - Plzeň, Anděl café (+Monikino Kino)
3. 4. - Písek, 3,14 (Pí) (+Monikino Kino)
4. 4. - Nahořany, Hospoda Pod Kapličkou (+Monikino Kino)
5. 4. - Jablonec, Rampa
8. 4. - Brno, Kabinet Múz (+Monikino Kino)
9. 4. - Hradec Králové, Divadlo Drak (+Monikino Kino)
10. 4. - Olomouc, Divadlo hudby (+Monikino Kino)
11. 4. - Ostrava, Marley (+Monikino Kino)

slovenská časť turné:
12. 4. - Piešťany, Žiwell
15. 4. - Bratislava, A4 (+Monikino Kino)
16. 4. - Košice, Tabačka
17. 4. - Prešov, Christiania
18. 4. - Topolčany, Nástupiště 1-12
19. 4. - Trenčín, Klub Lúč
20. 4. - Žilina, Stanica (+Monikino Kino)

23. 4. - České Budějovice, Slávie
24. 4. - Bamberg, Kontakt festival
25. 4. - Břeclav, Piksla
26. 4. - Rožnov pod Radhoštěm, Vrah (+Monikino Kino)
27. 4. - Veselí nad Moravou, Zámecký park (+Monikino Kino)

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar, PR manažér kapely.

Súvisiaci interpreti: DVA