Bratislavský majáles (4.-6. máj) a Bažant na mlynoch (18.5.) sú tradičné májové akcie, ktoré na pódiách pod otvoreným nebom ponúkajú veľa hudby zdarma. Tento rok navyše na mesiac lásky (alebo hudby?) pripadlo aj podujatie Music City, ktoré 12. mája ponúkne vystúpenia 50 interpretov na 10 otvorených aj uzavretých pódiách.

Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta si tak môžu počas troch po sebe nasledujúcich víkendov bezplatne vychutnať koncerty interpretov ako Jana Kirschner, Para, Hex, Puding Pani Elvisovej, Polemic, Billy Barman, Divokej Bill, Vidiek, Lavagance, Martin Valihora & Funk Unit, Anita Soul, Rytmus a Kontrafakt, Marián Varga a Moyzesovo kvarteto, Zdenka Predná, Vetroplach, Smola a Hrušky alebo Sto múch.

Bratislavský majáles: "Očakávame návštevnosť 50-tisíc ľudí"

V prvý májový víkend ožije Tyršovo nábrežie v Bratislave piatym ročníkom Bratislavského majálesu. Od piatka 4. mája do nedele 6. mája bude pravý breh Dunaja medzi Starým a Novým mostom žiť koncertmi populárnych kapiel, SASHe Art Picnicom aj športovými aktivitami.

Ako na stredajšej tlačovej besede uviedol primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, mesto počíta s tým, že na majáles zavíta 50-tisíc ľudí. "Novou atrakciou piateho ročníka bude loď, ktorá bude premávať od Propeler café na petržalskú stranu," uviedol Ftáčnik, podľa ktorého bude mať tohtoročná akcia aj zelený rozmer - v sobotu (5.5.) v centre mesta vysadia do prázdnych betónových kvetináčov vyše tisíc kvetov.

Primátor ubezpečil, že o bezpečnosť sa budú počas víkendu starať príslušníci štátnej aj mestskej polície. "Chcem upozorniť, že môžu byť trošku problémy s parkovaním vzhľadom na to, že sme na Viedenskej ceste vyznačili novú cyklotrasu. Preto by som chcel pozvať všetkých, ktorí môžu, aby prišli mestskou hromadnou dopravou," uviedol Ftáčnik, podľa ktorého sa prísť určite oplatí.

Tohtoročný Bratislavský majáles bude mať pestrý program. V piatok akciu o pol šiestej podvečer odštartuje kapela Medial Banana ovplyvnená rytmami reggae a dancehallu. Nasledovať bude silné trio obľúbených festivalových kapiel: Puding pani Elvisovej, Billy Barman a Para, ktorá piatkový program uzavrie. Celé tri dni bude sprievodným podujatím Majálesu SASHe Art Picnic, kde si bude mať každý možnosť zadovážiť originálne šperky, hračky, oblečenie či doplnky od 50 predajcov v jednom stane. Počas víkendu bude na Tyršovom nábreží fungovať aj gastrozóna.

V sobotu odštartujú koncerty už o 15:00 rokenrolovými The Cellmates, vystrieda ich duo AMO so šesťčlennou kapelou. Až do večera budú koncertovať postupne Divokej Bill, Jana Kirschner, Hex a Polemic a o trištvrte na desať odpáli mesto z hladiny Dunaja ohňostroj. Atmosféru počas druhého dňa Majálesu doplnia rôzne hry a športy, od 10:00 do 19:00 sa bude dať zadarmo prevážať loďou cez Dunaj - od Propeler café v Starom Meste na Tyršovo nábrežie v Petržalke. O 16:00 bude v rámci akcie diskusia nielen o životnom štýle Tvoríme si originálny svet - doma, v práci, na ulici!.

Nedeľa bude mať európsky, ale aj športový nádych - pri príležitosti Dňa Európy bude na Tyršovom nábreží o tretej popoludní Koncert pre Európu. Zahrajú Ad hoc band zo Srbska, Catch-Pop String-Strong z Rakúska a Čači Vorba z Poľska. O druhej odštartuje cyklojazda so štartom aj cieľom na Tyršovom nábreží - Župná dvadsiatka. Kto nemá chuť športovať, môže sa o tom istom čase zapojiť do diskusie s názvom Ako jesť zdravo, originálne a hravo?.

Podrobné informácie o Bratislavskom majálese nájdete na stránke www.bratislavskymajales.sk.

Music City ponúkne Rytmusa aj Mariána Vargu

V sobotu 12. mája sa v Bratislave uskutoční ďalšia edícia akcie Music City, ktorá ľuďom prináša množstvo bezplatných vystúpení slovenských interpretov. Hlavné pódium sa bude nachádzať na netradičnom mieste - pod Mostom Lafranconi. Od 15:00 sa tam postupne predstavia kapely Lavagance, Puding pani Elvisovej, Hex, Vidiek a na záver Rytmus a Kontrafakt, ktorých koncert by sa mal skončiť o 22:00. Už od 21:00 až do šiestej hodiny ráno bude párty pokračovať v neďalekej Mlynskej doline vo Vysokoškolskom klube ELAM.

Pre oveľa menšiu skupinu ľudí bude určený Alternative Stage v Music Gallery u Dežmára. Predvedú sa tam Martin Valihora & Funk Unit, Anita Soul, Lady Mel & Johny Mečoch, Oskar Rózsa a ďalší. Takzvaný Fajnšmekerský Stage v Koncertnej sieni Klarisky po ôsmej hodine večer obsadí Marián Varga a Moyzesovo kvarteto.

Music City Power Towers Stage budú vlastne štyri pódiá v komplexe Eurovea, na Mlynoch, na Hlavnom námestí, a pri Propeleri na Vajanského nábreží, kde budú od poludnia hrať dídžeji a večer bude nasledovať silent disco. Ide o populárny model preberaný festivalmi po celom svete (poznajú ho aj návštevníci Bažant Pohody), na ktorom hudba nehrá z klasických reproduktorov, ale je vysielaná do slúchadiel každému individuálne.

V rámci Music City zahrá po 15:00 na Hlavnom námestí kapela Funny Fellows a na terase podniku Carnevalle na Hviezdoslavovom námestí sa po 16:00 predstaví Radovan Tariška. Živá hudba bude znieť aj v Le Bare v komplexe Eurovea. V Slovenskej národnej galérii (SNG) bude jedinečná burza vecí z "analógového sveta". Počas burzy platní, kaziet, kazetových prehrávačov či fotoaparátov bude hrať na Save the Analog World Stagei Dj Koki.

Štýlová afterpárty celého podujatia sa bude konať na lodi Martin premenovanej na Boat Stage. Nalodiť sa budú môcť ľudia v nedeľu od siedmej rána v Osobnom prístave na Vajanského nábreží. Medzi desiatou a jedenástou loď s kapacitou 160 ľudí urobí okruh Bratislavou a hrať sa bude až do poludnia.

Okrem bezplatnej hudobnej produkcie budú môcť ľudia v sobotu 12. mája navštíviť aj festival Electronic Beats, ktorý sa bude konať v zaujímavých nových priestoroch Refinery Gallery Slovnaft. O hudobnú produkciu na tomto mieste sa od 21:55 postarajú The Asteroids Galaxy TourWoodkidUNKLE Sounds a napokon okolo druhej hodiny ráno projekt Friendly Fires. Vstupenky na akciu Electronic Beats sa na stránke tixy.sk v súčasnosti predávajú za 13 eur.

Organizátori 24-hodinového maratónu Music City zabezpečia aj kyvadlovú dopravu so zastávkami na trase Mlyny, Most Lafranconi, SNG, Eurovea, Refinery Gallery Slovnaft a späť. Špeciálne autobusy označené logom Music City budú premávať v sobotu od siedmej hodiny večer až do štvrtej hodiny ráno.

Viac na t-musiccity.hudba.zoznam.sk.

Hudbou ožije aj Mlynská dolina

Jednodňové podujatie Bažant na Mlynoch v bratislavskej Mlynskej doline sa uskutoční 18. mája. Podujatie tradične navštevujú tisícky študentov aj neštudentov. V ročníkoch s dobrým počasím sa v Mlynskej doline zišlo až 25-tisíc ľudí.

Na obľúbenej akcii v areáli vysokoškolských internátov tento rok vystúpia Divokej Bill, Zdenka Predná, Vetroplach, Hex, Smola a Hrušky, Sto múch či Sevennils. Začiatok podujatia je stanovený na 13:00. 

Sezóna open-air akcií v Mlynskej doline však odštartuje už v noci z 30. apríla na 1. mája, kedy sa uskutoční ďalšia tradičná akcia s názvom Trafoparkotéka. Podujatie odštartujú na parkovisku pri trafostanici pred klubom Elam populárne Trafo hry. Po nich už priestor dostane prvý djský set, pričom posledný sa skončí po polnoci.

Postupne sa predstavia rezidentní dídžeji študentského rádia TLIS a klubu Elam, potom nastúpi Stroon a program vyvrcholí setom headlinera, ktorým je tento rok známy slovenský DJ a producent B-complex. Zábava sa následne presunie do Elamu, kde so symbolickým vstupným jedno euro bude pokračovať After Party až do rána.

Trafoparkotéka rádia Tlis a študentského klubu Elam má dlhoročnú históriu. Týmto podujatím, ktoré sa vždy koná 30. apríla, vítajú vysokoškoláci ubytovaní na internátoch v Mlynskej doline 1. máj.

Info: www.mlynska-dolina.sk

Zdroj: SITA, PR
Foto: Bratislavskymajales.sk