EP Universal Love s podtitulom Wedding Songs Reimagined tvorí šesť skladieb, ktoré jemne významovo pretvorili hudobníci ako Bob Dylan, St. Vincent, Kele Okereke (Bloc Party), Valerie June, Benjamin Gibbard (Death Cab For Cutie) alebo Kesha. Nahrávka vznikla na podporu komunity ľudí, ktorí odmietajú tradičné genderové identity a cítia sa utláčaní heteronormatívnou kultúrou.

Slávne skladby o láske, ktoré možno označiť aj za svadobné hity, na nahrávke Universal Love prešli genderovými zmenami v názvoch, ale aj v textoch. S týmto princípom sa ako jediný nestotožnil Bob Dylan, hoci sa bez váhania pripojil k tejto iniciatíve. Našiel však vhodnú alternatívu v skladbe She's Funny That Way z roku 1929 z krátkeho filmu Gems Of M-G-M, ktorá sa dočkala svojej mužskej verzie už v roku 1947, keď ju prespievala Margaret Whiting. Vo verzii She's Funny That Way si ju prepožičali aj Nat King Cole či Frank Sinatra.


St. Vincent dala zamilovanému hitu gitarový zvuk  

St. Vincent si pre projekt Universal Love vybrala slávnu pieseň And Then He Kissed Me od The Crystals z roku 1963 a prerobila ju na And Then She Kissed Me do podoby s drsnejším gitarovým zvukom, v ktorej by ste ľúbivý hit možno ani nespoznali. "Veríme, že projekt nám pomôže dostať sa do bodu, aby sa videnie sveta prostredníctvom šošoviek ľudí, ktorí sa od nás odlišujú, stalo prirodzeným a bežným," uviedol Phyllis James, vedúci oddelenia pre rozmanitosť a spoločenskú sociálnu zodpovednosť v MGM Resorts.  

Na nahrávku Universal Love prispela aj Kesha, ktorá má veľkú fanúšikovskú základňu v LGBT komunite. Pesničku legendárnej Janis Joplin I Need A Man To Love prerobila do popovejšej verzie pod názvom I Need A Woman To Love.    

Produkčne EP zastrešili Rob KaplanTom Murphy. "Ak sa pozeráte na históriu populárnej hudby, pesničky o láske pochádzajú z jednej heterosexuálnej pespektívy," uviedol Murphy pre The New York Times. "Ak vidíme hudbu ako niečo, čo spája ľudí, nemali by byť tieto piesne otvorené pre každého?"



Nové skladby She & Him pre Universal Love  

Projekt podporilo aj americké duo She & Him, ktoré tvoria herečka a speváčka Zooey Deschanel a gitarista a producent M. Ward. Svoju novú skladbu zverejnila v textových dvoch verziách - She Gives Her Love to Me a He Gives His Love to Me (rozdiel je len v On alebo Ona). Ide o prvú skladbu v rámci projektu Universal Love, ktorá nie je coververziou, a zároveň je to prvá pôvodná zverejnená pieseň, ktorú She & Him ponúkli od roku 2014.

"Vždy sme verili tomu, že láska je tu pre všetkých, a tak by to malo byť aj s piesňami o láske. K tomuto projektu nás pritiahlo aj to, že otvára nový prístup k písaniu skladieb," uviedla dvojica pre americký magazín Rolling Stone a dodala, že by ich skladby mohli inšpirovať aj ďalších umelcov.



Autorka: Marína Valentovičová
Foto: AP Photo/Chris Pizzello