Hovoria si Digästorcie a obľúbené písmenko prepašovali aj do názvu svojho debutového EP, presnejšie ÄP. Tak ako jeden z vlaňajších objavov roka God and Eve, aj Digästorcie spievajú v slovenčine i angličtine, zároveň originálne a nekonvenčne miešajú aj rôzne hudobné vplyvy. Rocková alternatíva žije a na Slovensku má nové silné meno.


Stretli sa na rovnakej umeleckej vysokej škole, sú z rôznych kútov Slovenska a snažia sa zorientovať v dospeláckom živote. Kapela Digästorcie vznikla v roku 2018 v skúšobni na bratislavských Ostredkoch a odvtedy ich vystriedali ešte štyri (momentálne zháňajú šiestu).

Kapelu spočiatku tvorila trojica Erik Ždiľa (bicie), Mária Macková (spev) a Matej Chren (klávesy), neskôr však k sebe dotiahli ďalšieho spolužiaka, gitaristu, Jána Simana. Aj keď sa v medzičase členovia rozhodli študovať či pracovať na rôznych miestach, tvorivé vzťahy nenarušili a v týchto dňoch prichádzajú so svojím debutovým EP.

Jeho názov je ÄP a obsahuje tri slovenské a jednu anglickú skladbu Dark code, ktorá vyšla ešte pred samotným EP ako singel. Autorkou všetkých textov je speváčka Mária. "Témy skladieb reflektujú niečo, čo by možno odborník nazval krízou mladého veku v snahe ustáť jej tekutosť vo vzťahu samého so sebou aj s ostatnými okolo, niekde medzi messengerom, Dunajskou ulicou a Prievidzou," uvádza kapela v tlačovej správe k svojmu debutovému projektu.


Práve singel Dark code pripomenie nespútanosť, hravosť a kompozičnú vyspelosť spomínaných God and Eve, tvorba Digästorcií však stavia najmä na zvuku skreslených gitár a naživo určite osloví aj fanúšikov tvrdšej hudby.

Potenciálnymi ďalšími singlami (samozrejme v Rádiu_FM, kde inde...) by mohli byť aj skladby, ktoré štvorskladbovú nahrávku ohraničujú. Úvodná Deti internetu je podmanivou kombináciou melanchólie a dravosti, je v nej cítiť vplyv art-rocku ale aj súčasnej alternatívnej scény a obsahuje niekoľko prekvapivých momentov, napríklad keď okrem speváčky zaznie aj hlas jedného z ďalších členov.

Silným záverom je zase pieseň Ďalší sen. Otvára ho atmosférické intro so slohou s ozvenami bluesu, ktorá zaujímavo kontrastuje s refrénom predstavujúcim najpopovejší moment nahrávky. Spolu s emotívnym inštrumentálnym finále, v ktorom hrá opäť hlavnú rolu Simanova elektrická gitara, v poslucháčovi zanecháva chuť počuť viac. V štyroch skladbách sa totiž kapele podarilo ukázať široký rozsah svojich vplyvov a bude veľmi zaujímavé sledovať, ktorým smerom, resp. smermi sa bude tvorba jej uberať ďalej.


Pochváliť treba aj obal ÄP-čka, ktorý je ako vystrihnutý zo starého sci-fi filmu. Vymyslel, nafotil a vytvoril ho klávesák Matej Chren. "Obrovský lietajúci digestor, ktorý som prerobil na reprobedňu a ktorý reálne aj používam, je akýmsi mysterióznym retro-futuristickým symbolom nasávania, ako koncentrácie našich hudobných vplyvov a experimentov," hovorí hudobník a autor surreálnej fotografickej koláže.

Nahrávanie skladieb sa uskutočnilo v bratislavskom štúdiu Pulp pod vedením Jakuba Spiszaka (člen kapiel Our Stories, Genuine Jacks, a Small Town Life, podieľal napr. aj na nedávno vydanom skvelom debute post-black metalovej kapely Besna), ktorý sa postaral aj o finálny mix a master všetkých skladieb.

EP vzniklo za podpory Fondu na Podporu umenia a je dostupné na všetkých hudobných streamovacích platformách.

Vypočujte si ÄP kapely Digästorcie na Deezeri:



Autor: Patrik Marflák (zdroj: TS / Erik Ždiľa)