Tretia séria česko-slovenskej verzie talentovej šou The Voice po troch mesiacoch pozná meno svojho víťaza, resp. víťazky. Hviezdou sobotného finálového večera sa stala donedávna pomerne nevýrazná súťažiaca Annamária d'Almeida, ktorú by ešte pred mesiacom na celkový triumf tipoval asi málokto.

Spevácka súťaž The Voice sa na obrazovky slovenských a českých televízii vrátila po pomerne dlhej päťročnej prestávke. Ani to však tejto šou v našich končinách nepomohlo k zisku nových divákov. Hľadanie novej speváckej hviezy síce aj tentokrát prinieslo niekoľko kvalitných vystúpení, no žiadne z nich nebolo také, aby ste si naň s odstupom času spomenuli.

Do sobotného finále sa napokon prebojovala štvorica finalistov v zložení Peter Juhás (tím Jany Kirschner), Eliška Urbanová (Vojtěch Dyk), Annamária d'Almeida (Kali) a Jakub Moulis (Pepa Vojtek). V úvode celého večera so štvorica adeptov na víťazstvo spolu s osmičkou ďalších finalistov, ktorí vypadli v predošlých dvoch prenosoch, zaspievala známu pieseň Fix You od Coldplay.


Súťažou prekĺzla ako nenápadná šedá myška

Priebeh sobotného finále tentoraz podrobnejšie opisovať nebudem, zaujala ma skôr víťazka a jej cesta k nečakanému triumfu. 28-ročná Annamária d'Almeida totiž na seba výraznejšie upozornila až s príchodom živých kôl. Do tej doby bola sympatická speváčka, ktorej mama je Slovenka a otec pochádza z afrického Beninu, tak trochu šedou myškou. V úvodných kolách síce ukázala, že spievať vie, no nikto v jej prípade slovo víťazka neskloňoval.

Po vyhlásení výsledkov neskrývala nadšenie a bolo zrejmé, že na jej, a tým pádom aj svoje víťazstvo, bol rovnako hrdý aj jej kouč Kali. Bude zaujímavé sledovať, či s ňou bude pracovať aj po skončení šou a podporí ju v rozbehu skutočnej kariéry, keďže v prípade svojej vlastnej už dlhší čas hovorí o tom, že s rapom končí.

Annamária počas výberov naslepo skúsila svoje šťastie so skladbou Crazy od Gnarls Barkley. V tej dobe asi nikto nepredpokladal ani to, že sa dostane do finálových kôl. Aj do ďalšieho kola sa dostala len vďaka tomu, že zaujala Kaliho. Zvyšok koučov jej výkon nepovažoval za dostatočne dobrý na to, aby ju chceli mať vo svojom tíme. 


Annamária však už od začiatku mala niečo, čím sa od zvyšku súťažiacich odlišovala - exotickú farbu hlasu jej ostatní súťažiaci mohli len závidieť. Počas prvej vyraďovacej fázy zvanej K.O. potom znela ešte presvedčivejšie zvyšní členovia možno aj oľutovali, že vo výbere naslepo ju prenechali Kalimu.

Skladbu Will You Still Love Me Tomorrow, ktorú pôvodne naspievala černošská dievčenská skupina The Shirelles, no má desiatky rôznych coververzií (napr. aj od Cher, Amy Winehouse či Bee Gees), zaspievala s úplnou ľahkosťou - ako keby jej na tom, že je v nejakej súťaži, vôbec nezáležalo. Vo svetovom merítku by tento výkon a výber skladby pravdepodobne ničím nevynikol, no v našich končinách ide o niečo, čo sa len tak nevidí.


Následne počas súbojov Annamária ukázala, že nemá problém rozbaliť to a vďaka energickému prejavu svojho kolegu Daniela Kapitána hravo zatienila. Skladba Superstition od Stevieho Wondera sa k hlasu talentovanej speváčky mimoriadne hodí a je škoda, že počas šou nedostala priestor zaspievať aj nejaké iné skladby v podobnom žánri.


Zrod novej hudobnej divy?

V prípade talentovanej Annamárie sa ukázalo, aký dôležitý je výber súťažných songov. Môžete byť akokoľvek výnimočným spevákom, no ak vám nesadne pieseň, tak je úplne zbytočné to, aký máte hlas, choreografiu či kostým. Kali z pre mňa nepochopiteľných dôvodov zostával na obrazovkách oproti ostatným porotcom skôr v úzadí, no čo sa týka práce so svojimi zverencami, odviedol v rámci možností skvelú prácu.

Počas prvého finálového večera sa Annamária musela popasovať so skladbou When We Were Young od Adele. Ak mal niekto pred výkonom tejto súťažiacej obavy, tak mu zrejme spadla sánka. Dovolím si tvrdiť, že toto bolo to, čo celej sérii The Voice chýbalo. Vystúpenia, pri ktorých si najprv hovoríte, že to nebude dobré a potom máte zimomriavky. Exotická kráska totiž skladbu odspievala tak, ako keby išlo o jej vlastnú pieseň a zrejme práve tomuto večeru môže vďačiť za to, že si získala priazeň televíznych divákov, vďaka ktorým napokon celú súťaž aj vyhrala.


O týždeň neskôr to vyskúšala na môj vkus tak trochu prvoplánovo s hitom Halo od Beyoncé. Túto skladbu dnes pozná vďaka podobným súťažiam takmer každý a zaspievať ju bez chýb je nepochybne obrovská výzva. V prípade speváčky so silným černošským hlasom však ide tak trochu o stávku na istotu a rozhodne neprišiel tak veľký moment prekvapenia ako v prípade songu od Adele.


Nekompromisné víťazstvo

Najviac favorizovanou adeptkou na víťazstvo bola tento rok Diana Kalashová. Tá sa však do veľkého finále napokon nedostala, a tak Annamária prišla o jedinú silnú konkurentku, ktorá ju vo finále mohla ohroziť.

Nádejná hviezda slovenskej a českej hudobnej scény aj počas finálového večera ostala verná veľkým baladám. Tentokrát však namiesto tvorby zahraničných hviezd siahla po domácej klasike v podobe piesne Atlantída od Mira Žbirku. Išlo o jedinú skladbu v slovenskom jazyku, ktorú Annamária počas súťaže zaspievala. Nielenže tým opäť prekvapila, ale možno aj presvedčila tých, ktorí mali problém vnímať ju ako slovenskú speváčku, aby jej poslali svoj hlas.


Okrem toho sa na javisku ukázala aj po boku svojho kouča, s ktorým zaspievala skladbu Dernière Danse od speváčky menom Indila. Na javisku ich sprevádzala tanečná skupina The Pastels a Ladylicious, vďaka čomu sme si pozreli šou hodnú britského X Factoru. Francúzština v prípade Annamárie zafungovala na výbornú.

Video s týmto vystúpením od víkendu atakuje top pozíciu v slovenskom rebríčku Youtube trending. Za to však zrejme môže najmä Kali, ktorého videá patria už niekoľko rokov medzi najpopulárnejšie medzi domácimi používateľmi Youtube.


Zbytočná televízna šou?

Hlavnou nevýhodou tretej série The Voice bola jej krátkosť (iba tri finálové prenosy) a na druhej strane prílišná monotónnosť. Úvodných výberov naslepo bolo až zbytočne veľa, a to aj napriek tomu, že nepriniesli ani zďaleka také výkony, ako by sme očakávali. Naopak, zvyšok šou prebehol až príliš rýchlo a to, že sme sa posunuli do finálovej fázy (ktorej sledovanosti vôbec nepomohlo prekrývanie s prenosmi MS v hokeji) bolo takmer nebadateľné. Scéna totiž zostala po dobu celej súťaže až na pár zmien takmer identická.

Keď si zrátame počet skladieb, ktoré víťazka Annamária v šou odspievala, tak nám na to postačia prsty dvoch rúk. A to je, spolu s nizkou sledovanosťou súťaže, bohužiaľ príliš málo na to, aby sme pri The Voice Česko Slovensko mohli hovoriť o zrode novej speváckej hviezdy. Annamária síce spieva super, no teraz ju čaká skúška ohňom.

Kali a Annamária d'Almeida, The Voice Zdroj: Facebook.com/TheVoiceCeskoSlovenskoAnnamária d'Almeida a Kali sa tešia z víťazstva

Ak by v našich končinách fungovala skupina podobná britským Clean Bandit, tak by som sa o jej kariéru Annamárie určite nebál, pretože to je práve ten typ kapely, do ktorej by mohla veľmi dobre zapadnúť. V našich podmienkach je však budúcnosť ďalšej víťazky speváckej šou napriek nespornému talentu otázna.

Oproti víťazom zo SuperStar má navyše horšiu pozíciu z toho dôvodu, že ani Ivanne Bagovej ani Lenke Hrůzovej, ktoré vyhrali predošlé dve série The Voice (ešte pod názvom Hlas Česko Slovenska), sa nepodarilo v hudobnom biznise výraznejšie presadiť. Zatiaľ sa zdá, že táto šou je v našich končinách zbytočná, no možno práve Annamária prekvapí a potvrdí sa staré známe "do tretice všetko dobré"...

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/TheVoiceCeskoSlovensko