V nedeľu večer sa v Los Angeles konal 16. ročník udeľovania cien BET Awards. Ide o oceňovania umelcov, hudobníkov, hercov a športovcov afroamerickej komunity za ich činnosť v ostatnom roku. Tak ako vlani, oceneniam opäť dominovala speváčka Beyoncé, keď si z ceremoniálu v Microsoft Theater odniesla štyri ceny.

Tridsaťštyriročná rodáčka z Houstonu otvorila večer prekvapivým vystúpením. To si "strihla" spoločne s raperom Kendrickom Lamarom. Dvojica na pódiu, ktoré bolo stvorené z bazéna plného vody, predviedla pieseň Freedom z ostatnej štúdiovky speváčky s názvom Lemonade. Počas ohurujúceho vystúpenia Beyoncé sprevádzali tanečníci a hrou so svetlami či ohňom sa snažili ukázať, ako to vyzerá na jej aktuálnom Formation tour.

Okrem živelného úvodu sa speváčka môže pochváliť aj premenenými nomináciami. V rámci ceremoniálu ju vyhlásili za najlepšiu R&B/popovú interpretku a jej skladba Formation získala Centric Award, Viewers' Choice Award a tiež trofej pre najlepší videoklip.  

Video z vystúpenia si môžete pozrieť na oficiálnej stránke BET Awards

Beyoncé a Kendrick Lamar, BET Awards 2016 Zdroj: Matt Sayles/Invision/AP 
Tri ceny získal kanadský raper Drake, ktorý s deviatimi nomináciami ovládol zoznam kandidátov. Napokon sa stal najlepším hip-hopovým interpretom, spolu s raperom Futureom triumfoval v kategórii Najlepšia skupina a za hosťovanie v Rihanninej skladbe Work bodoval aj medzi spoluprácami. Za najlepšieho R&B/popového interpreta vyhlásili Brysona Tillera, ktorý okrem toho zvíťazil aj medzi nováčikmi. Nicki Minaj sa už siedmy raz po sebe stala najlepšou hip-hopovou interpretkou. 

Vo filmových kategóriách uspeli Straight Outta Compton (Najlepší film), Taraji P. Henson (Najlepšia herečka), Michael B. Jordan (Najlepší herec) a Amandla Stenberg (Mladá hviezda). Medzi športovcami zvíťazili rovnako ako pred rokom basketbalista Stephen Curry a tenistka Serena Williams. Cenu za celoživotné dielo dostal herec Samuel L. Jackson, jeho kolega Jesse Williams získal Humanitarian Award a spevákovi Akonovi udelili Global Good Award. 

Viacnásobná pocta Princovi

Súčasťou ceremoniálu, ktorý moderovali Anthony Anderson a Tracee Ellis Ross, bola aj spomienka na zosnulého hudobníka Princa. Jeho pamiatku si uctili Stevie Wonder, Janelle Monáe, Erykah Badu, The Roots, Bilal, Maxwell, Jennifer Hudson, Tori Kelly a Sheila E, ktorí zaspievali viacero jeho skladieb. Organizátori nezabudli ani na boxera Muhammada Aliho, jeho si zas uctili jeho dcéra Laila a herec Jamie Foxx.

Prehľad víťazov a víťaziek BET Awards 2016: 

Najlepšia R&B/popová interpretka: Beyoncé 
Najlepší R&B/popový interpret: Bryson Tiller 
Najlepšia skupina: Drake & Future 
Najlepšia spolupráca: Rihanna feat. Drake - Work 
Najlepší hip-hopový interpret: Drake 
Najlepšia hip-hopová interpretka: Nicki Minaj 
Videoklip roka: Beyoncé - Formation 
Najlepší režisér videoklipov: Director X 
Najlepší nováčik: Bryson Tiller 
Najlepší gospelový interpret alebo interpretka: Kirk Franklin 
Centric Award: Beyoncé - Formation 
Viewers' Choice Award: Beyoncé - Formation 
Viewers' Choice Award - zahraničný interpret: Falz (Nigéria) 
Najlepší medzinárodný interpret - Afrika: Black Coffee (Juhoafrická republika) 
Najlepší medzinárodný interpret - Veľká Británia: Skepta 
Najlepšia herečka: Taraji P. Henson 
Najlepší herec: Michael B. Jordan 
Mladá hviezda: Amandla Stenberg 
Najlepší film: Straight Outta Compton 
Športovec roka: Stephen Curry 
Športovkyňa roka: Serena Williams 
Cena za celoživotné dielo: Samuel L. Jackson 
Humanitarian Award: Jesse Williams 
Global Good Award: Akon 

Zdroj: SITA
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Kendrick Lamar