V aktuálne prebiehajúcich sériách amerického i britského X Factoru sa zdá, akoby sa tvorcovia šou v oboch krajinách rozhodli, že nájdu nasledovníčku Whitney Houston. Hoci jej piesne boli v speváckych súťažiach vždy populárne, rok a pol po jej smrti je tých "nových Whitney" akosi priveľa. Dve z nich skúšajú šťastie v americkom X Factore, jedna v britskom.

Najnovšie sa do tejto "kategórie" zaradila Lorie Moore, 34-ročná profesionálna hráčka amerického futbalu, ktorá tento týždeň vystúpila v americkej verzii X Factoru. Po príchode na pódium v športovom drese a s postavou zodpovedajúcou jej športovej kariére asi málokto čakal, že ponúkne vystúpenie, ktoré sa zaradí medzi to najlepšie z doterajšieho priebehu speváckej šou. Jej výkon so skladbou I Have Nothing síce hodnotila len polovica štvorčlennej poroty, no aj tak si chvály vypočula viac než dosť.

"Bola si na futbalovom ihrisku príliš dlho," povedala Kelly Rowland o speváčke, ktorú rodina počas spevu v zákulisí povzbudzovala ako na zápase. "Práve pre toto v tejto šou nemáme vekový limit, aby sme našli ľudí ako ty. Si veľmi, veľmi, veľmi dobrá," pochválil ju aj Simon Cowell. Následne na pódium nabehla speváčkina rodina a oslavy z jej postupu pripomínali radosť zo streleného gólu. Po väzenskej dozorkyni v britskom X Factore tak aj v Amerike majú medzi favoritmi svoju netradičnú hviezdu. Sme zvedaví, ako ďaleko to dotiahne.


Rovnakú pieseň ako americká futbalistka spievala pred pár týždňami v britskej verzii súťaže mladučká Tamera Foster. Len 16-ročná dievčina svojím vystúpením ohúrila porotu a ukázala obrovský potenciál a talent, no zároveň pripomenula aj temnú stránku Whitney Houston, keď bulvárne médiá z jej starých príspevkov na Twitteri spravili drogový škandálik. Prečítajte si viac


Tretia do série "nových Whitney", sa objavila pred týždňom v americkom X Factore. 24-ročná Ashly Williams si vybrala najznámejšiu a zároveň aj najťažšiu pieseň I Will Always Love You. Zvládla ju skvele, Demi Lovato dohnala k slzám a Simon Cowell priznal, že X Factor priniesol do USA práve preto, aby našiel takéto speváčky.

Ktorá z "nových Whitney" sa Vám páči najviac?


X Factor USA: Kastingy skončili, pokračuje 40 súťažiacich 

Po poslednom odvysielanom kastingovom kole, v ktorom sa predviedla aj spomínaná Lorie Moore, sa americký X Factor od budúceho týždňa posúva do druhej fázy. Porotcovia veľkým sitom definitívne utvorili štyri desiatky súťažiacich v kategóriách dievčatá, chlapci, skupiny a speváci/speváčky nad 25 rokov. Postúpili aj súťažiaci, na ktorých sme Vás upozornili v uplynulých týždňoch.

Z finálneho kastingového kola okrem futbalistky určite stojí za zmienku aj pätnásťročná študentka Khaya Cohen, ktorá dokázala nečakane zvrátiť svoj neveľmi pôsobivý začiatok v súťaži. Po odspievaní prvej piesne síce porota nepochybovala o jej talente, no zvolila si skladbu, ktorá jej hlasu vôbec nesadla. Kelly Rowland jej ponúkla druhú šancu, keď sa jej spýtala, či má aj druhú pieseň. A spravila dobre, porotcovia boli nadšení. "Milujem tón tvojho hlasu, ktorý mi pripomína trocha Amy Winehouse a Adele a tak nejako spolu si to ty," zložil jej veľký kompliment Simon Cowell. Demi Lovato bola taktiež nadšená z jej hlasu a Kelly Rowland dokonca vyhlásila, že je fenomenálna. Presvedčte sa sami.


Odteraz ich budú viesť mentori 

Každá zo spomínaných štyroch kategórií už má svojho mentora spomedzi porotcov. Demi Lovato bude mať v nasledujúcich týždňoch pod svojou ochranou dievčatá, Paulina Rubio sa stala mentorkou chlapcov, na spoluprácu so Simonom Cowellom sa môžu tešiť účinkujúci v kategórii skupiny a súťažiaci nad 25 rokov sa budú môcť radiť s Kelly Rowland

Výber iba desiatky súťažiacich pre jednotlivé kategórie nebol jednoduchý ani pre ostrieľaných porotcov. Sami si veľmi dobre uvedomovali fakt, že veľa talentovaných súťažiacich musia s ohľadom na pravidlá súťaže nechať stáť pred pomyselnou bránou do veľkolepých živých televíznych prenosov. Najmä v kategórii dievčat bol tento výber sprevádzaný slzami. Na tvárach nepostupujúcich sa mihalo sklamanie, veľký smútok ba aj závisť. Ale tak to už v takýchto súťažiach chodí. Šancu dostanú len tí najlepší a divákom zostáva už iba veriť, že štvorica mentorov má na takéto talenty už vycibrený čuch.

V prípade niektorých postupujúcich sme sa s porotcami zhodli aj my. Do Top 40 totiž postúpili aj súťažiaci, na ktorých sme Vás už v predchádzajúcich týždňoch upozornili. Z postupu medzi najlepšie dievčatá sa tešila Rion Page, medzi najlepšie v kategórii súťažiacich nad 25 rokov sa prespievali Lillie McCloud i Rachel Potter a medzi najlepších chlapcov sa dostali Josh Levi aj Stone Martin – dvaja tínedžeri, ktorí prekvapili divákov minulý týždeň. Ako sa bude dariť im, ale aj ich speváckym rivalom budeme v nasledujúcich týždňoch pozorne sledovať. 

Pozrite si kompletnú zostavu postupujúcich do Top 40 X Factoru USA:

 
Autori: Patrik Marflák (časť o "nových Whitney"), Miroslava Rabčanová (zvyšok článku)
Foto: Xfactorusa.com

Súvisiaci interpreti: Whitney Houston