Napriek tomu, že židovská kultúra po storočia patrila k hlavnému mestu, "židovský" festival mu chýbal. Preto sa v hlavách členov skupiny Pressburger Klezmer Band a občianskeho združenia Tradition spolu so známym viedenským promotérom Friedlom Preislom zrodil nápad aj v Bratislave zorganizovať festival židovskej kultúry KlezMORE Vienna - Bratislava.

10. a 14. novembra bude Bratislava patriť židovskej kultúre. Už z názvu nového bratislavského festivalu je zrejmé, že súvisí s rovnomenným viedenským podujatím. Rakúsky KlezMORE oslávil v minulom roku desiate výročia a patrí k najrenomovanejším židovským festivalom. V jeho programe sa za uplynulé desaťročie vystriedali tie najväčšie hviezdy židovskej hudby. Headlineri ako The Klezmatics, Kroke, Amsterdam Klezmer Band, Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble hovoria sami za seba. Tento rok sa k osvedčenému viedenskému podujatiu po prvýkrát pridá aj bratislavská časť. Tá bude síce menšia, no určite nie nevýrazná.  

Dva zaujímavé koncerty na dvoch originálnych miestach  

Fanúšikovia výnimočných hudobných kombinácii sa majú na čo tešiť. V pondelok 10. novembra sa v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava predstaví domáci Pressburger Klezmer Band spolu s lotyšskou speváčkou Sashou Lurje. Tá od roku 2003 aktívne bádateľsky pôsobí v oblasti tradičného židovského vokálu, štýlu a repertoáru. Lurje so svojou skupinou Forshpil vyvíja nový štýl židovskej hudby, ktorý spája tradičný židovský spev s hudbou súčasnosti.

V súčasnosti vystupuje ako sólistka v projekte oživených židovských piesní z predvojnového Berlína pod názvom Semer Label Reloaded, kde sa publiku predstavuje spolu s hviezdami klezmerovej a world music scény Alanom Bernom a Lorinom Sklambergom. Domáce hviezdy world music sa okrem vystúpenia so vzácnym zahraničným hosťom predstavia aj v hudobno-tanečnom projekte Juh!. V sólistických tanečných úlohách im budú sekundovať David Schimmer a Linda Luptáková.  

Druhý koncert festivalu KlezMORE je naplánovaný na piatok 14. novembra. Koncertnú sálu Klarisky vtedy pohltí hudba dvoch hviezd klezmerového sveta. Anglický klarinetista Merlin Shepherd a jeho ruská manželka, klaviristka a speváčka Polina patria do najvyššej ligy židovskej hudby. Shepherd je jedným z vedúcich svetových hráčov hry na klarinet v štýle klezmer. Okrem mnohých vlastných zoskupení pravidelne vystupuje v skupinách zostavených ďalšími klezmerovými legendami, ako napr. Frank London's Klezmer Brass All stars, Budowitz alebo Burning Bush. Okrem toho vystupoval s legendami balkánskej hudby, dychovkou Bobana Markovića a rumunskou úderkou Fanfare Ciocarlia.  

Bratislavské publikum pozná Melrina Shepherda aj zo slávnostného uvedenia ostatného albumu Tants Mit Mir skupiny Pressburger Klezmer Band. Anglický klarinetista si totiž ako sólista zahral v niekoľkých skladbách úspešnej nahrávky. Jeho manželka Polina, rodáčka z ruskej Kazane, sa po absolvovaní tamojšej Štátnej akadémie stala členskou prvej ruskej klezmer kapely po perestrojke pod názvom Simcha. V súčasnosti pôsobí ako interpretka a skladateľka vlastných piesní, ktoré interpretuje s dychovkou Fanfara pôsobiacou v prímorskom Brightone.

Polina je často prizývanou profesorkou židovskej vokálnej hudby a interpretácie a pôsobí aj ako programová riaditeľka klezmerových festivalov v Moskve, Kazani, Paríži, Charkove, Brightone a iných európskych mestách. Skomponovala viac ako 100 skladieb pre divadelné predstavenia, spevácke zbory, klavír a tradičné súbory židovskej hudby.  

Prvý ročník hudobného festivalu KlezMORE stojí na silných menách a láske k židovskej kultúre. V spolupráci s overenou viedenskou značkou vzniklo podujatie s veľkou ambíciou osloviť bratislavské publikum. Nenechajte si ujsť šancu zažiť premiérový ročník hudobného festivalu, ktorý patrí ku kultúrnej identite nášho hlavného mesta. 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš.