Niekdajší člen fínskej kapely Apocalyptica Max Lilja a slovenskí hudobníci Jozef Lupták a Stroon sú prvé tri hudobné osobnosti, ktoré sa stretnú rámci novej série podujatí s názvom EX: CLASS. Cieľom organizátorov je prinášať do slovenských klubov, ale aj iných priestorov novú a inšpiratívnu hudbu.

Značka EX: CLASS chce spájaním špecifických hudobných projektov vytvárať priestor k premosteniu aktuálnych hudobných smerov v oblasti experimentálnej, alternatívnej, klasickej hudby, ale aj elektronickej hudby. Cieľom je prinášať inšpiratívne vystúpenia nielen do klubov, ale aj na menej typické koncertné miesta ako sú kostoly, galérie či industriálne priestory.

Hlavným hosťom pilotného vydania, ktoré sa uskutoční 17. novembra v Malom Berlíne v Trnave a 18. novembra v bratislavskom klube Fugaje fínsky violončelista, skladateľ, producent a zakladateľ slávnej skupiny Apocalyptica - Max Lilja. S kapelou, ktorá priviedla mnohých metalových a rockových fanúšikov k symfonickej hudbe a vypredávali haly a štadióny po celom svete, nahral tri albumy - Plays Metallica by Four Cellos (1996), Inquisition Symphony (1998) a Cult (2000). Po deviatich rokoch sa však rozhodol skupinu opustiť, aby sa mohol venovať svojej sólovej kariére.

Tá zahŕňa experimentovanie so zvukom violončela a elektronickou hudbou, ktorá ho uchvátila. Neoklasické motívy v elektronických aranžmánoch spracoval na troch autorských albumoch - Plays Electronica by One Cello (2013), Morphosis (2015) a 10 000 Miens (2018). S posledne menovaným si tento rok naplánoval svetové turné, ktorého súčasťou budú aj koncerty v Bratislave a Trnave.


Sekundovať mu bude významný slovenský čelista Jozef Lupták. Vychádza z klasiky, ktorú študoval na VŠMU a v londýnskej Academy of Music, ale plynulo sa pohybuje aj v moderných štýloch. Základom je preňho komunikatívnosť - v klasike, súčasnej vážnej hudbe aj v improvizovanej forme. Ako interpret stál pri mnohých projektoch ako napr. Chasidské piesne, afterPhurikane alebo Aperta Trio.

Ako schopný organizátor hudobného diania založil a dodnes umelecky vedie festival komornej hudby Konvergencie. Splnením jeho dlhoročného sna je album Free In One (2017). Predtým, než sa začal naplno venovať hre na violončelo, bol totiž aj bubeníkom a zároveň si rád spieval a vytváral "ústne rytmy". Trvalo dlhých 15 rokov, kým sa odhodlal k tomu všetky tri tieto elementy prepojiť. Výsledkom je jeho vysnívaný sólový projekt pre violončelo, hlas a beatbox. Naživo to všetko zvláda naraz, čo ukáže aj na koncerte EX: CLASS v Bratislave.


Prekračovanie a lámanie hraníc hudobných žánrov je charakteristické aj pre Dalibora Kociána pôsobiaceho pod prezývkou Stroon. Svoj interpretačný rukopis zanechal vo Veni Ensemble, Cluster Ensemble či v kapele Puding pani Elvisovej. Kompozične má dve polohy: meditatívnu, ktorú využíva aj pri tvorbe reklám, a dynamickú, ktorú okrem vlastných nahrávok používa aj pri skladaní hudby do počítačových hier.

Ako sólista sa venuje experimentálnej produkcii, pri ktorej skúma limity hry na vibrafón a možnosti jeho spojenia s elektronickým "hlukom" a klubovými (poly)rytmami či špinavým zvukom elektrickej gitary. Výsledkom sú skladby s pôsobivými harmonickými štruktúrami, minimalistickými melódiami a post-rockovou dynamikou. Je mimoriadne autorsky plodný a takmer každý rok vydá nový album. Na EX: CLASS v Trnave a Bratislave predstaví najmä skladby zo svojich posledných dvoch nahrávok Solar Preludes (2016) a Vice Laboratory (2018).


EX: CLASS Series 2018:

17. 11. - Trnava, Malý Berlín - Max Lilja (FI), Stroon
18. 11. - Bratislava, Fuga - Max Lilja (Fi), Jozef Lupták, Stroon

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Dávid Majerský z Music Press Production. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Tero Vuorinen / Zuzana Šumská / Michal Babinčák (koláž Hudba.sk)