Len pár dní po skončení trojdňovej hudobnej nádielky na jesenných džezákoch sa môžu fanúšikovia jazzu a príbuzných žánrov tešiť na ďalšie skvelé koncerty. Festival One Day Jazz totiž zverejnil kompletný program dvoch najbližších vydaní - jesenného i jarného, počas ktorých sa na Slovensku predstaví celá plejáda špičkových umelcov.

Ešte pred Vianocami prinesie One Day Jazz Festival hudobný maratón s bohatým programom až v troch slovenských mestách. Uskutoční sa 28. novembra v Bratislave (Istropolis), 30. novembra v Žiline (Mestské divadlo) a napokon 2. decembra v Košiciach (Ges klub).

"Návštevníci One Day Jazz Festivalu si tentoraz vychutnajú veľké mená - Lee Ritenour, John Patitucci Trio feat. Brian Blade & Danilo Pérez s projektom Children of the Light a predvedie sa tiež mladá krv newyorskej scény Jure Pukl Trio s hviezdou na bicie Gregom Hutchinsonom," prezrádza detaily nadupaného programu riaditeľ festivalu Martin Valihora. Ako dodáva, vo festivalovom lineupe opäť dostanú priestor i mladí umelci, nová krv slovenskej hudobnej scény.

Ďalším výnimočným hudobným sviatkom bude jarná edícia festivalu, ktorá 12. mája 2017 prinesie samostatný koncert žijúcej legendy, gitaristu PatMethenyho s nemenej zaujímavými spoluhráčmi v bratislavskom Istropolise.

Gitarová ikona, hviezdne rytmické trio, saxofónový inovátor aj jazz-metal

Hlavnou hviezdou jesenno-zimného vydania bude nepochybne famózny americký gitarový virtuóz Lee Ritenour, ktorý sa hrdí vyše 40-ročnou úspešnou kariérou. V roku 1986 sa stal držiteľom ocenenia Grammy Award (za nahrávku Harlequin s Daveom Grusinom) a okrem toho bol na ocenenie Grammy 17-krát nominovaný. Nahral viac ako 40 albumov. Medzi jeho najznámejšie skladby patrí najmä hit Is It You, ktorý sa stal klasikou jazzového rozhlasového éteru. V 90-tych rokoch sa stal Lee Ritenour zakladajúcim členom Fourplay - jednej z najúspešnejších formácií v novodobých jazzových dejinách.

Škála sólových spoluprác Lee Ritenoura obsahuje mená legiend ako Phil Collins, Chaka Khan či Herbie Hancock. Nezmazateľnou stopou v histórii americkej hudby sa stali Ritenourove legendárne Utorkové noci - vystúpenia v slávnom kalifornskom jazzklube The Baked Potato. S kapelou v zložení Dave Grusin, Patrice Rushen, Harvey Mason a Ernie Watts sa v 70-tych rokoch stalivýznamnou súčasťou vtedajšej najuznávanejšej jazzovej komunity. Dodnes sa povráva, že v preplnenom klube sa v publiku pravidelne objavovali na jeho koncertoch legendy ako Eric Clapton, Jeff Beck, George Benson, Al Jarreau, Joe Sample, Bob Dylan či Joni Mitchell.


Danilo Pérez (piano), John Patitucci (basa) a Brian Blade (bicie) tvorili dlhšie než dekádu rytmiku v kvartete žijúceho jazzového génia, legendárneho saxafonistu Wayne Shortera. Všetci traja sa okrem toho stali frontmanmi vlastných individuálnych projektov a skupín. V roku 2015 vydali spoločný album Children of the Light.


"Jure Pukl je kombináciou talentu, duše a túžby po dobrodružstve, ktorá poháňala jazzovú evolúciu odjakživa. Je rastúcou hviezdou kreatívnej novej generácie, ktorá energicky povedie hudbu do novej éry," napísal v roku 2012 o talentovanom slovinskom saxofonistovi prestížny britský denník The Guardian. Má za sebou štúdium na Vienna Music Academy, Haag Conservatory of Music, štipendium na Berklee College of Music a Graz Academy of Music.

Pýši sa spoluprácami s menami ako Esperanza Spalding, Marcus Gilmore, Bosko Petrovic, Miles Griffith a orchestrami European Jazz Orchestra, European Movement Jazz Orchestra, Vienna Saxophone Quartet či Nouvele Cousine. Za svoju modernú, avantgardnú interpretáciu jazzovej hudby si vyslúžil mnoho ocenení. V súčasnosti má na konte sedem vlastných albumov a 40 CD, na ktorých je podpísaný ako jeden z tvorcov. V Bratislave s ním vystúpi aj mladý americký bubeník Gregory "Hutch" Hutchinson, označovaný za jedného z najvýznamnejších bubeníkov svojej generácie.


Inštrumentálny jazz-metalový projekt European Mantra pricestuje do Bratislavy zo susedného Maďarska. Jeho lídrom je fenomenálny fusion bubeník Gergő Borlai, ktorý sa ako jeden z mála bubeníkov zo stredoeurópskeho regiónu presadil vo svete. Aktuálne žije a tvorí v Los Angeles. Spolu s ním sa na One Day Jazz Festivale predstavia gitarista Peta Lukács, klavirista János Nagy a basgitarista Péter Papesch.


Legendárny Pat Metheny s Antoniom Sánchezom a Lindou Oh

"Pata Methenyho sme sa snažili získať do lineupu nášho festivalu naozaj veľmi dlho. Je extrémne vyťažený, preto sme na voľný termín v jeho diári museli čakať. A dočkali sme sa. Máme obrovskú radosť, že sa to podarilo, preto pevne dúfam, že si jeho koncert slovenskí fanúšikovia užijú ako sa patrí!" teší sa Martin Valihora a dodáva, že samostatný koncertný večer s Patom Methenym v Istropolise bude bonusom pripravovanej júnovej edície One Day Jazz Festivalu, ktorá sa rovnako ako tento rok (reportáž) uskutoční na Bratislavskom hrade a ktorej program zverejní už čoskoro. 

Legendárny americký gitarista a skladateľ, vlastným menom Patrick Bruce Metheny, je lídrom Pat Metheny Group a figuruje ako exkluzívny hosť a spolupracovník v množstve ďalších hudobných projektov. Učiteľ a vzor celej generácie jazzových gitaristov má na konte neuveriteľných 20 ocenení Grammy a v diskografii navyše tri zlaté platne. Nahral albumy s hudobníkmi ako Dave HollandRoy HaynesToninho Horta, Gary Burton, Chick CoreaPedro Aznar, Pastorius, Charlie HadenJohn ScofieldJack DeJohnetteHerbie HancockBill StewartOrnette ColemanBrad MehldauJoni MitchellMilton Nascimento, Carlos SantanaDominic MillerMichael BreckerTrilok Gurtu a s mnohými ďalšími. Aktívne koncertuje už viac ako 30 rokov a hrá 120 až 240 koncertov ročne.


Na bicích ho bude 12. mája sprevádzať Antonio Sánchez, ktorá bol hviezdou minuloročnej jesennej edície One Day Jazz Festivalu so svojím projektom Migration. Ten vedie od roku 2011 a jeho súčasťou sú elitní hudobníci z New Yorku - Seamus Blake (tenor saxofón a EWI), John Escreet (piano) a Matt Brewer (akustická i elektrická basa). Držiteľ Grammy Award je jedným z najrešpektovanejších bubeníkov súčasnosti, preslávil sa aj ako autor hudby k oscarovému filmu Birdman (2014). Okrem svojich sólových hudobných aktivít Antonio žiari aj v spolupráci s Pat Methenym, vďaka ktorému sa po necelých dvoch rokoch vráti na Slovensko.


Linda Oh je uznávaná austrálska basgitaristka a kontrabasistka malajzijského pôvodu. Na má konte spolupráce s menami ako Dave Douglas, Joe Lovano, Kenny Barron, Steve Wilson, Fabian Almazan alebo Terri Lyne Carrington. Mladá skladateľka je držiteľkou mnohých ocenení - ASCAP Young Jazz Composer’s Award (2008), 2. priečka na Bass 2010 Competition, čestné ocenenie na Thelonious Monk Bass Competition (2009), Bell Award for Young Australian Artist of the Year (2010) a Downbeat Critic’s Poll "Rising Star" on bass (2012) a ďalšie. Aktuálne žije a tvorí v New Yorku a vyučuje na Manhattan School of Music. Má na konte niekoľko vlastných nahrávok a pôsobí tiež v oblasti filmovej hudby.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.onedayjazz.sk a www.facebook.com/onedayjazzfestival.

Súvisiaci interpreti: Lee Ritenour, Pat Metheny