Česká speváčka Hana Zagorová zverejnila videoklip k piesni Bleriot, ktorá pochádza z jej aktuálneho albumu Vyznání (2014). 68-ročná rodáčka z Petřkovíc na skladbe spolupracovala s Jurom Hradilom z Tata Bojs a Márdim z Vypsanej fixy.

"Tá pieseň jednoducho priletela. Napísal som text a poslal ho Jurovi späť a on bol nadšený. Tiež som si spomenul, že asi ako desaťročný som počúval pesničku Spěchám... teda počúvala ju moja mama z gramofónovej platne. Od toho som sa odrazil a v tej našej pesničke je na to aj odkaz," vyjadril sa frontman Vypsanej fixy.

Réžie klipu sa ujala Markéta Nešlehová, ktorá speváčku obdivovala už od detstva. "Hana Zagorová je jedna z mojich hrdiniek z čias, keď som hrdinky ešte mávala. Chcela som si uctiť ženskú energiu. Dotvoriť sen, ktorý sa napríklad stal, sprostredkovať krásnu spomienku, ktorá možno bola iba zbožným prianím. Zachytiť jemné mihnutie rias a zastaviť čas. To si zaslúži každá zrelá žena," povedala režisérka.

Prvý oficiálny klip po 51 rokoch

Zaujímavosťou je, že vizuál ku skladbe Bleriot je prvým oficiálnym videoklipom Hany Zagorovej od začiatku jej kariéry v roku 1963, kedy vystúpila s Orchestrom Gustáva Broma v súťaži Hledáme nové talenty, v ktorej sa prebojovala až do finále. "Ide v podstate o prvý oficiálny videoklip Hany Zagorovej. Jej piesne v minulosti získavali vizuálnu podobu predovšetkým v televíznych reláciách," doplnili zástupcovia vydavateľstva Supraphon.

Samotný videoklip ku skladbe, ktorá dostala svoj názov podľa francúzskeho priekopníka letectva, stvárnili tvorcovia ako podobenstvo dávnej ľudskej túžby vrátiť čas, vzniesť sa, oslobodiť sa od zemskej príťažlivosti a priblížiť sa svojim snom. "Verím, že niekde štartuje Bleriot a letí pre mňa, a budeme dvaja. Až pristaneme, pozve ma na život," spieva sa v romantickom texte.

Hana Zagorová je deväťnásobnou držiteľkou Zlatého slavíka. Preslávili ju piesne ako Maluj zase obrázky, Kapky, Kdyby se vrátil čas. Na konte má množstvo albumov, medzi inými napríklad aj Bludička (1970), Cesta ke štěstí (1976), Střípky (1981), Sítě kroků Tvých (1985), Když nemůžu spát (1994), Navěky zůstane čas (2003) alebo Černý páv (2009). V roku 1980 si zahrala vo filme Trhák (1980).


Zdroj: SITA, PR
Foto: Ondřej Pýcha

Súvisiaci interpreti: Hana Zagorová