Fanúšikovia skupiny No Name sa po mesiaci dočkali avizovaného videoklipu k originálnemu slovensko-českému singlu. Skladbu Ži... a nech žít napísal líder skupiny Igor Timko spolu s klávesákom Zolim Sallaiom pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR. Nejde však o žiadnu okázalú oslavu, ale intímny a citlivý pohľad na históriu a bratstvo dvoch národov.

Komorne znejúca skladba dostala zaujímavý kontrast v podobe vizuálu, ktorý je zároveň osobný i veľkolepý. Speváka v ňom môžeme vidieť v intímnych detailoch, ale aj v pôsobivých leteckých záberoch na hrebeni hôr či na strechách budov v Prahe a Bratislave. Napriek tomu klip, pod ktorým sú podpísaní známy slovenský režisér Juraj Lehotský a kameraman Timo Križka, nestavia na dychberúcich panorámach. Nakrútený je veľmi decentne a vkusne, viaceré známe miesta vidno len v pozadí. Vizuál tak namiesto strhnutia všetkej pozornosti dotvára atmosféru piesne a necháva divákom priestor na zamyslenie nad textom.

"Tým, že je pesnička Ži... a nech žít inšpirovaná históriou, spolužitím Slovákov a Čechov, udalosťami na námestiach a okupáciou, miesta a ich snímanie sme vyberali na cestách. Chceli sme vystihnúť pocit slobody, krehkosť ľudského bytia voči nekompromisnému svetu. Precestovali sme Tatry, Slovensko, Českú republiku, mnohé krásne miesta sa do klipu nezmestili," spomína na nakrúcanie spevák, autor textu a spoluautor hudby Igor Timko.


Spolupráca so špecialistami na výškové práce

Zábery, v ktorých spevák sedí na strechách budov, vznikli v spolupráci s profesionálmi. "Sadnúť si na okraj rímsy budovy vysokej 60 metrov, to je situácia, ktorá vás ako tím dokonale preverí. V klipe to vyzerá šialene, pravda je však taká, že som bol dokonale istený profesionálom, špecialistom na výškové práce. Musím však priznať, že môj 'pobyt' na rímsach pražských a bratislavských striech si budem pamätať celý život," prezradil.

Dlhoroční spolupracovníci kapely No Name Juraj Lehotský a kameraman Timo Križka sa postarali nielen o samotnú realizáciu videoklipu, ale aj o námet a scenár. "Juraj aj Timo sú špičkoví umelci. Jurajov ostatný film Nina je oceňovaný po celom svete a ja som rád, že práve oni dávajú našej hudbe 'oči' už pekných pár rokov. Pri spolupráci s Jurajom a Timom síce platí, že nápady môže predniesť každý, kto je na pľaci, ale predstava, nápady a konfrontácia bola hlavne medzi touto autorskou dvojicou," dodal Igor Timko.

Prečítajte si tiež: No Name nahrali k 100. výročiu ČSR unikátnu skladbu. Miešajú v nej oba jazyky

Timo Križka, Igor Timko a Juraj Lehotský Zdroj: Jakub FabiánTimo Križka, Igor Timko a Juraj Lehotský - viac fotiek z nakrúcania

Novinku už kapela zahrala v deň osláv storočnice na Staromestskom námestí, na koncerte pedagógov v Košiciach na Konzervatóriu a ďalších podujatiach. Určite nebude chýbať ani v setliste pripravovaného akustického turné, ktoré sa chystá na jar budúceho roka. Kapela v rámci neho odohrá päť koncertov na Slovensku a 18 v Českej republike.

Igor Timko (spev), Dušan Timko (gitara), Ivan Timko (bicie), Roman Timko (gitara), Vilo Gutray (basa) a Zoli Sallai (klávesy) samozrejme zahrajú aj staršie hity ako Čím to je, Žily, Ty a tvoja sestra a mnohé ďalšie. Lístky na slovenské koncerty sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Dermacol No Name Acoustic tour 2019

Slovensko:

21. 2. - Trenčín, Piano Club 
22. 2. - Poprad, Dom kultúry 
8. 3. - Košice, Spoločenský pavilón 
14. 3. - Žilina, Holiday Inn 
29. 3. - Bratislava, Istropolis 

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Česká republika

5. 2. - Zlín, Kongresové centrum 
6. 2. - Jihlava, DKO  
12. 2. - České Budějovice, DK Metropol 
13. 2. - Pardubice, Dům kultury Dukla 
14. 2. - Náchod, Městské divadlo Dr. Josefa Čížka 
18. 2. - Opava, Slezské divadlo 
20. 2. - Znojmo, Dukla konferenční a spoločenské centrum 
26. 2. - Cheb, KC Svoboda 
27. 2. - Karlovy Vary, Grandhotel Ambassador Národní dům 
28. 2. - Chomutov, Městské divadlo 
2. 3. - Plzeň, Měšťanská beseda 
15. 3. - Český Těšín, Těšínske divadlo 
20. 3. - Písek, Divadlo Fráni Šrámka  
21. 3. - Liberec, Dům kultury 
26. 3. - Olomouc, NH Collection Olomouc Congress 
27. 3. - Ostrava, Dolní Vítkovice - multifunkční aula Gong 
4. 4. - Brno, Mahenovo divadlo 
11. 4. - Praha, Forum Karlín

Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely www.no-name.sk.

Text: Patrik Marflák (prvé dva odstavce) + Nora Krchňáková (TS - Hudba.sk edit)
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: No Name