Pri prvom strete s kapelou Our Stories sa na jazyk derie prívlastok "mladší brat The Ills". Už samotný fakt, že si ich organizátori najväčšieho európskeho showcaseového festivalu Eurosonic vybrali ako jednu z desiatich kapiel našej polovice česko-slovenského fokusu, však svedčí o tom, že sú svojstojným želiezkom v ohni slovenského post-rocku.

Nenápadní post-rockoví experimentátori Our Stories sa ešte donedávna pomerne nepovšimnuto predierali slovenským undergroundom. Po tom, ako boli na prekvapenie mnohých vybratí medzi desiatku slovenských reprezentantov na Eurosonicu 2019, to však už neplatí. 

Že sa do výberu holandských dramaturgov festivalu dostali právom, potvrdili výbornými vystúpeniami najskôr v Garáži (v ktorej si minulý rok vďaka kurátorovi Denisovi Bangovi z The Wilderness zahrali aj na Pohode) a o deň neskôr aj na oficiálnom koncerte v klube Heerenhuis. Podľa reakcií slovenských aj zahraničných účastníkov patrili medzi najpríjemnejšie prekvapenia slovenskej časti lineupu.

Trio, ktoré si čumí na boty a hľadí pritom do diaľky

Moderní šalianski shoegazeri, s pohľadom večne upretým do zeme a na pedalboardy, boli vždy traja. V roku 2013 vznikli zostave Beni Starý (gitara), Tomáš Kompaník (basgitara) a Jakub Spiszak (bicie), ktorý je zaujímavý nielen vymakanou, hlasnou technikou mlátenia do bubnov, ale aj tým, že skladby odjakživa schopne nahráva v skúšobni. Platí to aj pre jeho vedľajší garage-punkový projekt Small Town Life, ktorý si ma získal už svojím prvým EP, ale im sa v budúcnosti ešte povenujem.

Our Stories v Garáži, Eurosonic 2019 Zdroj: Tomáš Kuša
Our Stories v Garáži na Eurosonicu 2019 (foto: Tomáš Kuša)

V súčasnosti je gitaristom Our Stories Adam Miškovič, ktorý odohral svoj premiérový koncert s kapelou 9. decembra, len necelých šesť týždňov pred Eurosonicom. Napriek tomu sa chalani za krátky čas dokázali na túto veľkú európsku výzvu perfektne pripraviť. Napríklad belgický magazín Focus Knack o ich koncerte napísal: "Od prvej noty, cez dynamiku a úzku interakciu ste cítili, že máte tú česť s vyhranými muzikantmi. Transparentné, epicky vyskladané kompozície, neočakávané zmeny tempa, kontrast medzi lyrickými pasážami a energickými výbuchmi hluku... To všetko znelo cool a presvedčivo."

Our stories majú zatiaľ na konte jedno EP z roku 2015 a single In Time (2014), 40295 (2015) a Pursuit of Happiness (2016).Nový rok, ktorý bude v ich kariére pravdepodobne prelomovým, privítali singlom čerstvým Gardens, prvou ochutnávkou z pripravovaného debutového albumu. Predvádzajú v ňom bohaté zvukové steny s dôrazom na gradáciu, striedanie nálad, matematicky presnú hru a bravúrnu bubenícku dynamiku, tak ako to máme pri týchto žánroch radi. O nahrávanie sa postaral opäť Jakub a o mix a master Miloš RojkoDokazujú tak, že idú skrátka hore a sú nádejnými mladými rockermi, ktorí naozaj majú čo ponúknuť.

Svoju prvú dlhohrajúcu štúdiovku plánujú vydať už v najbližších mesiacoch. Ak sa o tom chcete dozvedieť z prvej ruky, sledujte ich novinky na oficiálnom webe Ourstories.com a na Facebooku.


Autori: Matej Sekerka + Patrik Marflák (Eurosonic)
Titulná fotografia: archív skupiny - Ourstories.com