Po tom, ako Lady Gaga pri poslednom albume Joanne upustila od extravagantných outfitov a prvoplánových popových rytmov, sa opäť vracia do polohy, s ktorou sa v roku 2008 preslávila. Novým singlom Stupid Love možno poteší fanúšikov, ktorí si ju zamilovali vďaka albumu The Fame, no tí, ktorých získala v posledných rokoch, budú zrejme sklamaní.

Americká speváčka Lady Gaga patrila v úvode minulej dekády medzi najúspešnejšie popové speváčky. Už v prvých rokoch svojej kariéry získala azda všetky hudobné ceny, ktoré mohla vyhrať. Neskôr dokonca rozbehla úspešnú hereckú kariéru v seriáli American Horror Horror Story. Najviac všako ako herečka prekvapila v roku 2018, kedy zažiarila v kinohite Zrodila sa hviezda (A Star Is Born) po boku Bradleyho Coopera.

Obrovský úspech filmu jej zrejme pripomenul, aké to je byť na vrchole. Jej posledný album Joanne totiž ani zďaleka nedosiahol taký komerčný úspech ako jej predošlé nahrávky. V country polohe si síce 33-ročná hudobníčka získala množstvo nových fanúšikov a dokázala, že vie zaujať aj bez zbytočnej kontroverznosti a okrás, no s novým singlom Stupid Love sa vracia do starých koľají.

videoklip Stupid Love Zdroj: Youtube

Extravagantná kráska z vesmíru

Singel, ktorým ohlasuje svoj zatiaľ nepomenovaný šiesty album, je po zvukovej ale aj vizuálnej stránke skutočne návrat o niekoľko krokov späť. Ak niekto čakal, kam sa talentovaná blondínka po oceňovanom, emóciami nabitom soundtracku A Star Is Born hudobne posunie, bude zrejme nepríjemne prekvapený.

Jej najnovší hudobný počin totiž pripomína jej tanečné hity zo začiatku kariéry a provokatívny vizuálny štýl, ktorým sa naposledy prezentovala na svojom treťom štúdiovom albume Artpop z roku 2013. Otázkou zostáva, či sa v podobnom tempe bude niesť aj zvyšok pripravovaného albumu, alebo ide len o nostalgickú pripomienku toho, akú hudbu Gaga produkovala v minulosti.


Réžiu farebného vizuálu, v ktorom nám kráska z inej planéty ukáže svoje tanečné kreácie v spoločnosti ďalších "cudzincov", mal na starosti Austrálčan Daniel Askill. Ten sa v minulosti v hudobnom svete preslávil najmä vďaka opakovanej spolupráci so Siou, s ktorou nakrútil videoklipy pre jej veľký hit Chandelier, Alive alebo Cheap Thrills. Podobne ako v minulom roku Selena Gomez, aj Lady Gaga svoj nový videoklip nakrútila len s použitím smartfónu iPhone 11 Pro.

Autorsky sú pod chytľavou elektro-popovou skladbou okrem samotnej speváčky podpísaní aj Max Martin, Tchami, BloodPop a Tom Norris. Skladba pritom neoficiálne unikla na internet ešte v januári a hoci speváčka fanúšikov s použitím meme obrázka požiadala, aby jej šírenie zastavili, niektorí si myslia, že bola vypustená zámerne. V každom prípade k väčšine ľudí sa dostala až teraz po zverejnení klipu, ktorý má deň po zverejnení takmer tri milióny prehratí.

Ukáže na koncertoch obe protichodné tváre?

Nakoľko Lady Gaga svoje posledné turné k albumu Joanne musela kvôli zdravotným problémom prerušiť, je viac než isté, že pripravovaný album podporí nová séria koncertov. Ak sa jej nové CD bude niesť v podobnom tempe ako novinka Stupid Love, bude veľmi zaujímavé, akou formou rodáčka z New Yorku svoju tvorbu prepojí. V prípade svojho angažmánu v Las Vegas totiž takmer úplne vynechala skladby z albumu Joanne aj soundtracku A Star Is Born a stavila iba na svoje staré hity.

Bola by však skutočne škoda, ak by na pripravovanom turné odignorovala napríklad skladbu Million Reasons, ktorá je podľa môjho názoru to najlepšie, čo vo svojej kariére nahrala. Nakoľko v súčasnosti ju v hudobných rebríčkoch neohrozuje konkurencia v podobe Beyoncé, Adele či Rihanny, môže si byť takmer istá tým, že jej nový singel uspeje. Nemala by však zabúdať ani na to, že fanúšikovia, ktorých si získala od roku 2016, na jej uletené ja nikdy zvedaví neboli. 


Autor: Dušan Marko
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga