V Bratislave sa 4. júna v jeden večer predstavia až traja predstavitelia súčasnej vážnej hudby. Headlinerom koncertu Nu:Classic bude nemecký skladateľ a klavirista Hauschka, ktorého tvorba má mnoho spoločných znakov s Nilsom Frahmom či Ólafurom Arnaldsom. Vystúpi aj mladý argentínsko-nemecký hudobník Sebastian Plano a Berlínčan Carlos Cipa.

Trojkoncert Hauschku, Sebastiana Plana a Carlosa Cipu bude prvým podujatím zo série Nu:Classic v nových priestoroch - v Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Volker Bertelmann alias Hauschka, ktorého hudobné servery prirovnávajú k velikánom modernej vážnej hudby ako Philip Glass či Michael Nyman, zvykne obecenstvo šokovať striedaním pomalých kompozícií a skladieb, ktoré nerozoznáte od techna. Na rozdiel od väčšiny skladateľov modernej vážnej hudby totiž v jeho skladbách hrá často dominantnú úlohu rytmus. Zvláštne zvuky vyludzuje z klavíra aj pomocou ukladania rôznych predmentov na struny či balenia kladívok do alobalu. To všetko dopĺňa ďalšími akustickými nástrojmi ako vibrafón či trúbka.


O poznanie menej divoká a experimentálna je hudba Carlosa Cipu, ktorý sa v Bratislave predstavil prvýkrát už začiatkom roku 2013. Hoci aj do jeho tvorby čiastočne prenikajú vplyvy modernej elektronickej hudby, stále ide v prvom rade o pomalé kompozície, ktoré svojou krásou a jednoduchosťou priklincujú diváka v kresle a najlepšie sa počúvajú so zatvorenými očami.


Niekde na polceste medzi experimentátorom Hauschkom a zasneným Cipom je tretí účinkujúci, Sebastian Plano. Argentínčan, žijúci striedavo v Mníchove a Buenos Aires, obsluhuje okrem klavíru aj violončelo a v niektorých skladbách dokresľuje netradičné a krásne zvukové plochy aj perkusiami a vokálom.


Prvých sto predpredajových vstupeniek sa predáva v zvýhodnenej cene 15 eur, po ich vypredaní stúpne cena na 20 eur a na mieste bude lístok stáť 25 eur.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Tauber z agentúry Ore Pole. Viac na www.orepole.sk.

Súvisiaci interpreti: Hauschka