Raper Kanye West je jedným z mála amerických top umelcov, ktorí otvorene podporujú prezidenta Donalda Trumpa. Vo štvrtok o ňom na Twitteri okrem iného napísal, že je jeho bratom, zverejnil svoju fotografiu so šiltovkou s nápisom "Urobme Ameriku znova veľkou" (Make America Great Again) z Trumpovej predvolebnej kampane.

Neskôr zverejnil aj samostatnú snímku tejto šiltovky s Trumpovým podpisom. "Dav ma neprinúti prestať ho mať rád," napísal tiež raper. Britský denník The Guardian si všimol, že pomedzi príspevky oslavujúce Trumpa Kanye West zverejnil aj tweet v znení "Som dobrý v pingpongu". Agentúra Associated Press zas píše, že ešte v stredu sa Kanye West pohrával aj s myšlienkou vlastnej kandidatúry za prezidenta, keď zverejnil svoju fotografiu s nápismi "Udržujme Ameriku veľkou" (Keep America Great) a "Kanye2024".

Trump pozornosť zo strany rapera nenechal nepovšimnutú a tiež prostredníctvom Twitteru spevákovi komplimenty opätoval. Jeden z Westových tweetov zdieľal s komentárom "very cool" a neskôr, v rozhovore pre televíziu Fox News, okrem iného vyhlásil, že Kanye West má "dobrý vkus".

Prezident sa vo Fox News pochválil, že rapera "trochu pozná" a vždy s ním bol zadobre. "Vidí vysokú mieru nezamestnanosti medzi čiernymi Američanmi. Vidí tieto veci, a keďže je inteligentný, tak hovorí: ´Viete čo, Trump robí oveľa lepšiu politiku ako robili demokrati´," povedal prezident o raperovi.

The Guardian pripomína, že Kanye West má za sebou už pomerne bohatú históriu interakcií s americkými prezidentmi. V roku 2005 v reakcii na nedostatočnú odpoveď vlády na dôsledky hurikánu Katrina vyhlásil o vtedajšom prezidentovi Georgeovi W. Bushovi, že sa "nestará o čiernych", čo exprezident spätne označil za "najťažší moment v úrade".

Ani s Trumpovým predchodcom Obamom sa podľa všetkého príliš v láske nemali. Keď Kanye West v roku 2009 vtrhol na pódium počas ďakovnej reči Taylor Swift na MTV Video Music Awards, vytrhol jej mikrofón a začal hovoriť o tom, že nominovaná pesnička od Beyoncé je rozhodne lepšia, Obama ho označil za "hlupáčika" (jackass).

Zdroj: SITA (Theguardian.com, archív)
Foto: Yui Mok/PA

Súvisiaci interpreti: Kanye West