Eurovision Song Contest 2012 podľa očakávaní vyhrala Loreen zo Švédska s veľkým náskokom pred Buranovskými babičkami z Ruska. 28-ročná hudobníčka pritom nie je len interpretkou, ktorá ponúkla pieseň s jednoznačným hitovým potenciálom a presvedčivé, vkusné vystúpenie. Je aj zaujímavou osobnosťou.

Loreen, vlastným menom Lorine Zineb Noka Talhaoui, sa narodila 16. októbra 1983 v Štokholme, no vyrastala v meste Västerås v centrálnom Švédsku. Obaja jej rodičia sú Berberi, ktorí sa do Švédska prisťahovali z Maroka. O hudbu sa začala vážnejšie zaujímať ako tínedžerka, vo svojej biografii uvádza, že na klavíri sa naučila hrať vďaka imitácii soundtracku Michaela Nymana k filmu The Piano (1993). (Mimochodom, Nyman už o necelý mesiac vystúpi v Bratislave v rámci festivalu Viva Musica! 2012.)

"Inšpiruje ma hudba, ktorá vás dostáva do stavu tranzu. Aj hudobne, aj čo sa týka vokálu," hovorí speváčka, ktorá medzi svoje najväčšie vzory radí Björk, ktorú obdivuje aj pre jej postoje a názory, Enyu či Lisu Gerrard (ex Dead Can Dance). Už od detstva však miluje aj popové divy ako Céline Dion alebo Whitney Houston. "Na Whitney sa mi vždy páčilo, čo dokázala robiť so svojím hlasom a že sa nebála naozaj spievať," priznala v rozhovore pre portál Escxtra.com.

Po úspechu v talentovej súťaži 6 rokov pauza

Vo Švédsku sa stala známou, keď sa v roku 2004 ako Lorén Talhaoui zapojila do talentovej súťaže Idol (švédska verzia American Idol, čiže superstar), kde vďaka interpretácii skladieb od Alicie Keys, Pink, Stevieho Wondera, Britney Spears, The Police, Shirley Bassey či Michaela Jacksona skončila na štvrtom mieste. V roku 2005 vydala debutový singel The Snake. Spolupracovala na ňom s tanečným duom Rob'n'Raz, ktoré koncom 80. rokov objavilo eurodanceovú hviezdu Leilu K (zhodou okolností má taktiež marockú krv).

Pre Lorine to však ani zďaleka nebola cesta, ktorou by sa chcela uberať. "Nikdy som sa neučila ako byť speváčkou, jednoducho je to vo mne. Keď som išla na súťaž Idol, mali tam všetky tie pravidlá a obmedzenia o tom, ako sa správne hýbať, aký mať postoj, ako spievať. Pre mňa však hudba vychádza zo srdca, je mojím sebavyjadrením, takže sa mi vôbec nepáčilo, čo spravili s mojím hlasom," uviedla pre Escxtra.com.

Speváckej kariéry, ktorú jej chceli narýchlo ušiť papaláši hudobného priemyslu, sa vzdala, no svoju krátkodobú popularitu ešte počas roku 2005 zužitkovala na prácu televíznej moderátorky vo švédskej televízii TV400. Po roku sa však definitívne stiahla spod svetiel reflektorov. "Po účinkovaní v Idole to pre mňa bola dlhá cesta, aby som sa opäť našla. Odišla som do New Yorku a stretla som tam nejakých skladateľov, mala som šťastie na jedného, ktorý ma naučil mnoho vecí o hudbe a písaní. V tom čase som veľa nevedela, trvalo to dlhý čas a až pred tromi rokmi, keď som sa vrátila naspäť, som cítila, že som pripravená," spomína speváčka na roky, počas ktorých nikto netušil, že raz pre Švédsko vyhrá Veľkú cenu Eurovízie.

Po návrate do Švédska sa na čas vrátila do televízneho priemyslu, kde sa podieľala na produkcii a réžii rôznych reality šou. Začiatkom minulého roka sa však odhodlala na návrat na hudobnú scénu. S novým menom Loreen a so singlom My Heart Is Refusing Me sa zúčastnila populárnej švédskej pesničkovej súťaže Melodifestivalen 2011. Do finále nepostúpila, no fanúšikovia si skladbu zamilovali - singel sa dostal do Top 10 švédskeho rebríčka a získal dvojnásobnú platinu.

Loreen - My Heart Is Refusing Me (Melodifestivalen 2011)

Eufória ovládla Švédsko i Európu

Skutočne prelomovým je však pre ňu až tohtoročný singel Euphoria, vďaka ktorému najskôr zvíťazila v súťaži Melodifestivalen 2012. To ju kvalifikovalo ako reprezentantku Švédska na Eurovision Song Contest, ktorý v sobotu vďaka zisku 372 bodov vyhrala. Loreen bola od začiatku favoritkou súťaže, už pred ňou sa singel vyšplhal na vrchol švédskeho a fínskeho rebríčka.

V najbližších dňoch bude zaujímavé sledovať predajnosť singla v ďalších krajinách, najmä vo Veľkej Británii, kde Eurovíziu každoročne sledujú milióny divákov. Podľa Escxtra.com bola Euphoria deň po veľkom finále na prvom mieste predajnosti v digitálnom obchode iTunes nielen v Británii, ale aj v Rakúsku, Belgicku, Dánsku, Fínsku, Nemecku, Grécku, Írsku, Holandsku, Nórsku, Španielsku a vo Švajčiarsku. Viac však prezradia oficiálne štatistiky.

Fanúšikovia Loreen sa čoskoro dočkajú aj jej debutového albumu, ktorý opisuje ako "veľmi emocionálny a nežný". Nahrávka by mala vyjsť v septembri. "Je to premyslené rozhodnutie, že ho nevydávam hneď. Nie som niečí produkt. Robím veci svojím vlastným tempom a už som odmietla množstvo ponúk. Je to o tom, že musíte mať odvahu byť sami sebou so svojou vlastnou energiou. Nemali by ste robiť kompromisy. Trvalo mi sedem rokov, kým som si to uvedomila," hovorí speváčka.

Album sa podľa nej náladou aj tak hodí skôr na jesenné obdobie. "Nemyslím si, že by ste chceli v lete počúvať nejaké ubolené piesne. Aj tak ma ešte čaká okolo toho veľa práce, nechcem, aby to znelo ako niečo, čo tu už bolo," prezradila pre Escxtra.com.

Loreen - Euphoria (finále ESC 2012)

Vízia lepšieho sveta? Ostáva nenaplnená

Loreen samu seba opisuje ako samotárku, ktorá hľadá to podstatné a zároveň sa snaží uniknúť informačnému preťaženiu dnešného sveta. Napriek tomu, že pracovala v televíznom priemysle, tvrdí o sebe, že nemá televízor a počítač používa len na emailovú komunikáciu a hudobné programy. "Chcem ľudí spojiť v myšlienke, že v živote ide o viac než len o jeho materiálnu stránku. Viem, že to znie hipíkovsky a zveličene. Ale existuje dôvod, prečo by sme sa takejto ambície mali vzdať?" pýta sa speváčka, ktorá sa však v Baku sama presvedčila, že ideály a realita nie sú vždy zlúčiteľné.

Eurovíziu totiž tento rok poznamenali viaceré protesty proti tamojšiemu režimu a hoci speváčka ukázala vôľu upozorniť západný svet na tamojšie problémy, napokon zostala ticho. Pri výstavbe Baku Crystal Hall, v ktorej sa Eurovízia konala, mali byť podľa miestnej opozície viacerí obyvatelia donútení k tomu, aby opustili svoje domy, ktoré boli neskôr zbúrané. Azerbajdžanské úrady navyše večer pred finále zatkli desiatky ľudí, ktorí presadzovali myšlienky demokracie a upozorňovali na totalitárny charakter azerbajdžanskej vlády.

Loreen sa počas svojho pobytu v Baku zaujímala o situáciu v krajine a ako jediná zo súťažiacich sa stretla i s členmi miestnej opozície. Ako informovala agentúra Reuters, po schôdzke, ktorú zorganizoval švédsky veľvyslanec, vyšiel v opozičnom azerbajdžanskom denníku článok, ktorý citoval jej vyjadrenie: "Ľudské práva sa v Azerbajdžane porušujú každý deň. Nemali by sme byť o tom ticho." Opozícia preto očakávala, že snahu aktivistov upozorniť západné média na problémy v krajine speváčka podporí aj na niektorej z oficiálnych tlačových konferencíí či priamo počas finále.

Ich nádej však sklamala - v priamom prenose, ktorý sledovalo približne 125 miliónov divákov, sa k porušovaniu ľudských práv v Azerbajdžane nevyjadrila. Už na tlačovej konferencii po štvrtkovom semifinále otázku novinára na túto tému zodpovedala veľmi vyhýbavo. "Som rozdelená na dve časti. Jedna je súkromná a druhá je moja práca, ktorú tu robím. Dnes chcem ostať zameraná na energiu, ktorú sme tu vytvorili," uviedla podľa Reuters.

Súťaž teda Loreen vyhrala, možno jej prinesie aj nejaké úspechy na hudobnej scéne, no prvú veľkú šancu dokázať, že vyššie ciele, ktoré si ako umelkyňa stanovila, sú pre ňu na prvom mieste, využiť nedokázala. Zákulisné politické hry a tlaky, ktoré tento rok na Eurovízii nabrali ešte väčší rozmer a trpkejšiu príchuť, boli na ňu zrejme prisilné.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Loreen.se, wikipedia.org, Escxtra.com, Reuters.com)
Foto: Annika Aaschberg - Loreen.se