"Dobrý deň, to som ja" je názov nového CD mladej speváčky a skladateľky Simy Martausovej. Vyšlo 17. júna a je také ako jeho autorka. Mladé, krásne, milé, úprimné a plné lásky k hudbe a človeku. Podľa reakcií na prvý vydavateľský počin hudobného manažéra Jozefa Šeba sa zdá, že máme do činenia s adeptkou na slávikovský Objav roka.

"Z pôvodného nahrávania na skúšku sme sa rozhodli nahrať celé cédečko a bola to taká krásna práca, že sme to museli urobiť sami celé až do konca," objasňuje Jožko Šebo, ktorý stojí za kariérou Jany Kirschner či Petra Cmorika. Práve on Simu Martausovú spojil so skvelými muzikantmi, ktorí jej autorským piesňam dodali konečnú podobu.

Pod príjemný, živý a pestrý akustický zvuk nahrávky sa podpísali Igor "Ajdži" Sabo (bicie), Martin Zajko (gitary, mandolíny, ukulele), Pišta Lengyel (gitara, steel guitar), Martin Gašpar (kontrabas, basa) a hostia Juraj Bartoš (trumpeta), Miško Šimko (akordeón), Erich "Boboš" Procházka (ústna harmonika) a Maťo Čema (zvuk, štúdio Cobra Sound). Mladá speváčka spoluprácu s nimi slovami, ktoré nepotrebujú komentár: "V hudbe, ktorú sme všetci do tohto CD vložili, je pre mňa niečo viac, ako len tóny a zvuky. Stretli sa v nej predovšetkým srdcia každého jedného, ľudskosť, nadšenie a radosť z hudby."

Hudobne nič nové, ale aj nová tvár sa počíta

Prvý veľký úspech prišiel hneď s prvým singlom Normálny život, ktorý hrávajú viaceré celoslovenské aj regionálne rádiá, a práve vďaka nemu sme si Simu všimli my v redakcii Hudba.sk. Medzitým sa začalo talentovanej hudobníčke dariť ešte viac. Album v deň vydania pokrstila a spolu s kapelou predstavila novinárom a hosťom na minikoncerte v Slovenskom rozhlase. Okrem prenosu z tohto koncertu má už za sebou aj rozhovory v Rádiu Slovensko, vystúpenie v relácii STV Pod lampou, či pozitívnu recenziu albumu v denníku SME.

V najbližšom období vyjdú rozhovory so speváčkou a recenzie jej albumu aj v ďalších celoslovenských médiách a počas leta sa predstaví napríklad v šou Adely Banášovej na TA3, v Teleráne, či v ďalších populárnych programoch. O tom, že má našliapnuté na veľký úspech - niektorí dokonca hovoria o budúcej slovenskej speváckej jednotke - svedčí aj vyjadrenie Mariána Šokyho z distribučnej spoločnosti Spinaker, podľa ktorého ide o jedno z mála nových mien na slovenskej scéne, ktoré majú predajný potenciál. 

Samozrejme, bez ostrieľaného manažéra by propagácia albumu pre mladú speváčku nebola taká jednoduchá a rýchla. Už po vypočutí ukážok z albumu je však jasné, že so svojou úprimnou, čistou hudbou a imidžom obyčajného dievčaťa (v kontraste s imidžom "superstar pre násťročných") Sima Martausová priniesla na slovenskú scénu presne to, čo na nej momentálne chýba. Nejedná sa o pritom o žiadnu hudobnú revolúciu. Väčšina z toho, čo ponúka, tu mnohokrát bolo - hudobne a textovo napríklad v podobe začínajúcej Jany Kirschner či Zuzany Smatanovej, nevinným imidžom zase pripomenie Kristínu. Hudobný biznis však potrebuje stále nové tváre s novými príbehmi v podobe presvedčivo podaných autorských výpovedí a presne to Sima ponúka. Ktovie, možno jej to pomôže aj k zisku ocenenia Objav roka na budúcoročnom Slávikovi.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Karolína Čemová - ocarujuca.sk