Kým Miro Jaroš vďaka medvedej hlave, vypeckovanému rádiu a lakťu vystrčenému z auta skončil v posteli s dvoma ľahkými dievčinami z Mágio pláže, český sympaťák Ondřej Brzobohatý sa v závere svojho nového klipu v takmer rovnakom spálňovom zábere teší z prítomnosti svojej lásky Táťány Kuchařovej. Tú predtým úspešne zviedol ešte trikrát - vždy s inou podobou.

Porotca prvého česko-slovenského X Factoru Ondřej Brzobohatý opäť dokazuje, že svoju pozíciu a známosti v českom šoubiznise vie využiť naplno. Krátko po skončení speváckej súťaže sa stal jej neoficiálnym skutočným víťazom, keď debutovým albumom Identity potvrdil, že mu nechýba okrem talentu ani prirodzený šarm, uveriteľnosť a vycibrený hudobný vkus, vďaka ktorému jeho verzia popu znie tradične, ale nie zastaralo.

Keď sa panic zahľadí do Miss World

Vyše roka po vydaní albumu Ondřej svoje kvality opäť pripomína vďaka vydarenému videoklipu k hitovej titulnej piesni. V nej odľahčene spieva o tom, ako sa mu žije ľahšie, keď v živote svoje skutočné ja nahradí rôznymi identitami. V príslušnom vizuáli pritom stavil na ešte väčšiu hyperbolu ako v samotnom texte. Svoju identitu totiž postupne mení na slávnych kolegov z hudobnej brandže, aby uspel u vysnívanej ženy.

Klipy s hviezdnym obsadením bývajú často sklamaním, najmä keď okamžite pri ich sledovaní zistíte, že cieľom zoznamu známych mien bola len marketingová atraktívnosť a v deji samotného videa nezohrávajú žiadnu rolu (ako napríklad v aktuálnych videoklipoch Taylor Swift a Madonny). Pri Identity to však rozhodne neplatí a každý z trojice známych spevákov - rocker Václav Noid Bárta, R&B hviezda mladej generácie Ben Cristovao a legenda československej populárnej hudby Karel Gott - má pomerne štedrý priestor prezentovať sa štýlom sebe vlastným. Aj keď fúziky a briadka vlastne pre božského Káju veľmi typické nie sú... V klipe vyzerá ako profesor filozofie.

Trojica odlišných spevákov stvárňuje snahu Brzobohatého zmeniť sa podľa múdrych knižiek na stereotypne atraktívneho muža, ktorému krásna Miss World 2006 určite neodolá. Taťána Kuchařová ho však má veľmi dobre prekuknutého, a tak sa na rovnaké žánrové stereotypy mení aj ona, čím sa stáva hlavnou hviezdou klipu. Dvojica, ktorá tvorí pár i v súkromí, sa napokon po štvrtýkrát dá dohromady aj pri reálnej podobe klipového "panica po tridsiatke".


Brzobohatý v novinke potvrdil nielen svoje herecké, ale aj filmárske nadanie - postaral sa totiž o réžiu, scenár i produkciu. Kameru mal na starosti Karel Fairaisl, ktorý získal Českého leva za film Hlídač č. 47 (2008), o finálnu podobu príbehu sa postaral slovenský strihač Filip Malásek. Ak sa bude v Česku udeľovať cena za videoklip roka, Identity by určite nemal chýbať medzi najväčšími adeptmi na víťazstvo.

Fanúšikovia multitalentovaného speváka sa môžu v októbri tešiť na posledné koncerty jeho Identity Tour, ktoré odohrá v šiestich slovenských mestách. Následne v novembri predstaví svoju tvorbu v pompéznejšej podobe na siedmich koncertoch Symphonicum Tour.

Slovenský záver Identity Tour:

17. 10. - Banská Bystrica, Aula SZU
18. 10. - Košice, Historická radnica
21. 10. - Piešťany, Dom umenia
23. 10. - Žilina, Dom odborov
24. 10. - Trenčín, Posádkový klub - ODA
25. 10. - Nitra, PKO

Prečítajte si rozhovor:

Brzobohatý z X Factoru: "Dávať nálepky alebo odsudzovať vie každý debil"

Autor: Patrik Marflák (zdroj: SITA / Novinky.cz)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Ondřej Brzobohatý