Nový Double Album legendy slovenskej populárnej hudby Mira Žbirku vychádza už budúci piatok 5. októbra vo vydavateľstva Universal Music ako dvoj-CD a 2xLP. Jeho pilotným singlom je nový duet Skúška snov. Skladbu s textom Kamila Peteraja naspieval Miro Žbirka s Katarínou Knechtovou.

"S Katkou sme spolu niekoľkokrát vystupovali a vždy sa nás pýtali, či nemáme nejakú spoločnú skladbu. Pri práci na Double Albume som zistil, že v jednej skladbe by mohol byť práve Katkin hlas. Hneď som ho tam počul. Ona súhlasila a naspievala to tak, že dokonale naplnila moje predstavy," objasnil Miro Žbirka vznik spoločnej skladby, ktorá od tohto týždňa už rotuje v rádiách. Možno bolo zámerom, že pripomína legendárny duet s Marikou Gombitovou V slepých uličkách, akurát v o niečo rýchlejšej podobe a so súčasnejším zvukom.

"Ja som od malička veľký Mekyho fanúšik, mám doma jeho platne a poznám ich naspamäť. Preto ma vždy tešilo, keď ma zavolal ako hosťa na koncert. Popri spievaní jeho skladieb nám vždy napadlo, že je škoda, že nemáme aj nejakú spoločnú pieseň. Viem, že sa to nedá naplánovať, že to musí prísť. A teraz to prišlo. Meky mi poslal skladbu a ja som okamžite povedala áno. Fantastický zvuk a skvelí muzikanti ma oslovili od začiatku a ja som do toho pridala to svoje. Bolo to príjemné spievanie. Som nadšená z toho, akú atmosféru vytvorili naše hlasy. Veľmi sa z toho teším. Verím, že sa to prenesie aj na poslucháčov," povedala o spolupráci na piesni Katarína Knechtová. 


Spolu a pritom každý sám

Réžie videoklipu sa opäť ujal spevákov syn David Žbirka a produkcie Vojtěch Nedvěd. Video je nakrútené na jeden záber. Speváci v ňom prejdú rovnakú cestu, ale každý po nej ide sám. V klipe je ich potom vidieť paralelne. Aby sa dosiahol požadovaný výsledok, museli obaja speváci absolvovať cestu v nerovnom teréne, a keďže videoklip je spomalený, museli pritom skladbu spievať rýchlejšie než je v skutočnosti nahratá, čo si vyžiadalo dokonalé sústredenie a veľkú fyzickú námahu. 

"Bol tam profi štáb, mladí ľudia, ktorí presne vedeli, čo chcú dosiahnuť. A tak som plnil príkazy režiséra poctivo a zodpovedne. Aj keď je to môj syn, režiséra musia všetci počúvať," dodal s úsmevom Miro Žbirka.

Naživo duet prvýkrát zaznie na Symphonic Tour

Double Album Mira Žbirku vznikol v legendárnom štúdiu č. 3 na Abbey Road v Londýne s producentom Robom Cassom a zostavou hviezdnych muzikantov Blair Cunningham (bicie), Robbie McIntosh (gitary), Hamish Stuart (basgitara), Dean Ross (klávesy) a Pears McIntyre (gitary).

Nahrávku, ktorú na obale ozdobila svojím umeleckým dielom známa česká výtvarníčka Míla Fürstová, uvedie Miro Žbirka do života spolu so špeciálnymi zahraničnými hosťami na exkluzívnych jesenných koncertoch v Bratislave (22.10., Ateliér Babylon), Prahe (25.10., Lucerna Music Bar), Hradci Králové 27.10., Klub Denoche) a Brne (29.10., Sono Centrum). Bratislavský klubový koncert je už od augusta vypredaný a majitelia vstupeniek budú mať spolu s hosťami exkluzívnu možnosť vypočuť si nové skladby a získať ako prví podpísaný nový slovensko-anglický dvojalbum. 

Samotný duet Skúška snov však naživo prvýkrát zaznie až v decembri. Miro Žbirka si totiž Katarínu Knechtovú pozval ako špeciálneho hosťa na koncerty so symfonickým orchestrom - Symphonic Tour 2018 v Žiline a Košiciach.

Termíny turné vianočných symfonických koncertov:   

15. 12. - Žilina, Zimný štadión
18. 12. - Košice, Steel aréna

Vstupenky:  Predpredaj.sk 


Zoznam skladieb na nahrávke Double Album:

CD1:

1. Dievča (Na lásku nie je čas)
2. Práve ty 
3. Čistý svet (feat. Ráchel Skleničková)
4. Ten hlas
5. Áno
6. Každý chce byť naj
7. Undergrant
8. Skúška snov (feat. Katarína Knechtová)
9. Mám, čo som chcel
10. Nie som sám
11. S dôverou
12. Charlie
13. Len tak
14. Márny boj

Hudba: Miro Žbirka // Texty: Miro Žbirka, Jožo Urban (4), Kamil Peteraj (5)

CD2:

1. Darling
2. Society
3. Take Me Home (feat. Eddi Reader)
4. Oh Why
5. Complete
6. Nothing Ever Rhymes
7. Girl You Know
8. Emerald Eyes
9. Little One
10. Long Ago
11. Why Not?
12. Train To Goodbye

Hudba: Miro Žbirka // Texty: Pete Brown

Na vzniku albumu sa podieľali:

Hlavný spev - Miro Žbirka 
Spev (hostia) - Katarína Knechtová, Ráchel Skleničková, Eddi Reader 
Sprievodné vokály - Rob Cass, Miro Žbirka, Eddi Reader, Katarína Knechtová  
Prídavné sprievodné vokály - Pishta Krasnansky, Martin Niskac, Janka Szabová, Janka Balážiová, Hanka Gálisová 
Bicie - Blair Cunningham 
Basgitara - Hamish Stewart, Pearse MacIntyre 
Gitary - Robbie McIntosh, Pearse MacIntyre, Rob Cass 
Klávesy - Pearse MacIntyre 
Piano - Dean Ross, Jon Hall, George Stewart 
Perkusie - Rob Cass 
Programming - Pearse MacIntyre 
Zvukoví inžinieri - Pearse MacIntyre, Toby Hulbert, Paul Pritchard, Matt Mysko, Matt Jones, George Stewart. 
Mastering - Frank Arkwright, Abbey Road Studios 
Produkcia a mix - Rob Cass, Abbey Road Studios

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.zbirka.cz a www.facebook.com/MiroZbirka.

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová, Miro Žbirka