Neprepadajte nostalgii za punkovou hudbou a ak už jej prepadnete, tak nezbierajte memorabílie z obdobia slávy Sex Pistols - zrejme takýto odkaz chcel vyslať syn manažéra Sex Pistols Malcolma McLarena a módnej návrhárky Vivienne Westwood. V sobotu v centre Londýna zapálil na člne rozsiahlu zbierku vzácnych predmetov z punkovej histórie.

Joe Corré tvrdil, že jeho zbierka oblečenia, plagátov a iných predmetov súvisiacich s punkovou hudbou mala hodnotu 5 miliónov libier (5.87 miliónov eur). Agentúra AP uviedla, že sa na ňu díval, ako stúpa hore v plameňoch spolu s figurínami prominentných britských politikov, naplnených ohňostrojom.

Corre davu, prizerajúcemu sa jeho samozvanému protestu na rieke Temži povedal, že "punk nikdy nemal byť nostalgickým". Jeho slávni rodičia boli jednými z priekopníkov punkového hudobného a módneho hnutia v sedemdesiatych rokoch.

Celý punkový cirkus zorganizoval syn priekopníkov punku na protest proti celoročnému festivalu Punk.London, počas ktorého si ľudia prostredníctvom rôznych podujatí pripomínajú "40 rokov punku". Sobotu 26. novembra si vybral preto, že išlo o 40. výročie vydania prvého singla Sex Pistols s názvom Anarchy In The U.K. 


Fanúšikovia jeho čin vnímajú ako barbarstvo. "Páliť punkové memorabílie nie je punk. Je to sk*rvene smutné!" uviedol jeden z nich. Ďalší podotkol: "Multimilionár si najíma PR tím, aby mu pomohol s propagáciou pálenia punkových memorabílií. To je punk?"

"Hlúpe, bez pointy a sebecké," rozhonil sa ďalší fanúšik. Iný skonštatoval, že existuje množstvo charitatívnych organizácií, ktoré mohli zničené veci za takmer 6 miliónov eur vydražiť a poskytovať za ne pomoc tým, ktorí ju potrebujú. "Namiesto toho sa maznáčik zbavil drahých vecí a poslal ich na večnosť," dodal pamätník počiatkov punku na Twitteri.


Podobný názor vyjadril dávnejšie aj spevák Sex Pistols John Lydon, podľa ktorého mal McLarenov syn predmety radšej predať a výťažok venovať charite. Na otázku, prečo tak nespraví, Corré ešte pred ich spálením uviedol, že by nebol spokojný s tým, kde by memorabílie skončili.

"Kto si to vlastne kúpi? Skončilo by to na stene dákeho bankára. Ten by si ich kúpil a mňa by to veľmi nepotešilo. Myslím, že verní fanúšikovia sú teraz zmätení, a vlastne ma vôbec nezaujímajú. Prečo by som im to mal dať? Sú to len konformisti v inom šate," vyhlásil minulý štvrtok na tlačovej besede. "Už dlho som premýšľal, čo s tým všetkým spraviť a myslím, že teraz je vhodná príležitosť vyhlásiť: Punk je mŕtvy," dodal.


Spomínané podujatie Punk.London podporuje množstvo oficiálnych inštitúcií, vrátane British Library, Museum of London, Britského filmového inštitútu (BFI) či samotnej kráľovnej Alžbety II., čo sa Corrému nepáči. "Kráľovná dala Roku punku 2016 oficiálne povolenie. To je tá najstrašnejšia vec, akú som kedy počul. Debaty o alternatívnej a punkovej kultúre si privlastnil mainstream. Z punku sa stal namiesto hnutia volajúceho po zmene akýsi posratý muzeálny kúsok či akt pocty," povedal v marci, keď oznámil svoje úmysly.

Zdroj: TASR, SITA, Nme.com, archív
Foto: Dominic Lipinski/PA via AP

Súvisiaci interpreti: Sex Pistols