Keď česká kapela Imodium ohlásila v júni po niekoľkoročnej pauze návrat na koncertné pódiá, dalo sa tušiť, že to nebude len tak. Obzvlášť, keďže pomyselný comeback sa uskutoční v roku, kedy kapela oslávi 20 rokov od vydania svojho eponymného debutu.

Imodium si pre opätovné stretnutie s fanúšikmi vybrali pražské Fórum Karlín, kde odohrajú 4. apríla svoj doposiaľ najväčší samostatný koncert. Návrat skupiny do éteru i na pódiá sprevádza čerstvo vydaný singel Lampy s videoklipom v réžii Jana Kašpara v tandeme s kameramanom a scenáristom Chaplym Rzblz. Lampy sú nielen predzvesťou pripravovaného koncertu vo Fóre Karlín, ale tiež nového albumu, plánovaného na jar budúceho roka.

"Nikdy som nemal rád, keď sa vysvetľuje význam piesne, avšak v tomto prípade je to nad slnko jasné. Sme späť! Pieseň je o nás a o všetkých ďalších, čo chceli skúsiť niečo iné, odpočinúť si od niekoho a niečoho, ale nakoniec zistia, že je im aj tak najlepšie spolu, pri tom, o čo sa starajú celý život. Len vtedy vám zase srdce horí na 1000 % a všetko vrátane vás žiari! Preto Lampy," komentuje novinku frontman kapely a autor textu Thom.

Nový singel by sa dal nazvať esenciou toho, čo definuje Imodium – svieži poctivý rockový základ, nosná melodická linka a výrazný refrén podporený presvedčivým speváckym prejavom. "Sme spolu v štúdiu po cca 6 rokoch, každý sme prešli kus cesty, čo je na hudbe, myslím, počuť. Je to Imodium tak ako ho poznáme, len skúsenejšie a zrelšie," dodáva gitarista Daniel Franc.

Skúsenosti i novú energiu a zápal z opätovného stretnutia v štúdiu hodlá Imodium naplno zúročiť nielen pri práci na novom, v poradí šiestom štúdiovom albume, ale tiež na pódiu. "Nechceli sme sa vracať tam, kde sme prestali. Stále sme klubová kapela, ale chceli sme urobiť zásadný krok vpred a Fórum Karlín je práve tým miestom. Zažívame úplne nové veci, a to nám vlieja krv do žíl. Scénu máme vymyslenú, pracujeme na hosťoch, ktorí prekvapia. Celé to bude oslava 20 rokov kapely, takže mobilizujeme všetkých fanúšikov po celej našej zemi i na Slovensku. Každý, kto má rád Imodium, tam musí byť!" vyzýva basgitarista Ronoon.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Nievelt.