Pandémia nového koronavírusu zmenila životy ľuďom na celej planéte a najnovšie inšpirovala aj amerického speváka Iggyho Popa. Krátko pred Vianocami zverejnil skladbu s príznačným názvom Dirty Little Virus (v preklade Špinavý malý vírus).

Na rozdiel od Erica Claptona a Vana Morrisona, ktorí nedávno prezentovali svoj "anti-lockdownový" song Stand and Deliver, Iggy Pop svojím charakteristickým priamočiarym štýlom vystihuje vážnosť situácie, ktorá priniesla rok, aký sme ešte nezažili.

"Starí otcovia sú mŕtvi, namiesto nich tu máme Trumpa," spieva 73-ročný rodák z Michiganu v skladbe s chytľavým gitarovým riffom a vtip ho neopúšťa ani v ďalších riadkoch. "Má len 19, no môže ťa zabiť. Nie je môj typ, ale je to tak ako to je."

Na skladbe Dirty Little Virus sa ako spoluautor, aranžér a producent podieľal Leron Thomas, ktorý do piesne nahral aj naliehavú trúbku znázorňujúcu chaos a strach súvisiaci s COVID-19. Okrem neho sa na nahrávaní podieľali aj Chris Berry (bicie) a Ari Teitel (gitara, basgitara), ktorí nahrávali sami v domácich štúdiách. Mix a mastering mal na starosti Mickaël Rangeard v Paríži.


Pieseň by mohla byť akýmsi voľným pokračovaním minuloročného albumu Free, v ktorom Iggy Pop skĺbil elektroniku, jazz aj rock. Aj na tomto počine zanechal výraznú muzikantskú stopu práve trubkár Leron Thomas. 

Líder už nefungujúcej kultovej kapely The Stooges k novinke zverejnil aj krátke video, v ktorom vysvetlil, prečo sa rozhodol pieseň nahrať. "Napísal som priamočiary text, nič príliš emotívne ani hlboké, skôr ide o novinársku formu - kto, čo, kedy a kde, vynechal som prečo, lebo to je veľmi zložité. Chcel som vyjadriť, ako to celé cítim. Už takmer rok je to v mojom živote a tiež v životoch iných ľudí veľká vec. Ak by vyhlasovali Muža roka, bol by ním tento vírus," uviedol na záhrade svojho domu.

Legendárny rocker stihol počas pandémie predstaviť aj ďalšiu pieseň. Začiatkom decembra sa dostala na verejnosť skladba No Flag Elvisa Costella, v ktorej Iggy ako hosť spieva vo francúzštine.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Jack Plunkett/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Iggy Pop