Hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone si v sobotu v Ríme dodatočne prevezme Zlatý glóbus, ktorý získal za pôvodnú hudbu snímky Osem hrozných (2015). Dve skladby z filmovej novinky predstavil nedávno aj počas koncertu na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu, kam sa vrátil necelý rok od svojej slovenskej premiéry.

87-ročný Ennio Morricone sa kvôli prípravám na práve prebiehajúce turné nemohol zúčastniť na slávnostnom odovzdávaní cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktoré sa konalo 10. januára v losangeleskom hoteli Beverly Hilton. Preto mu jeho tretí Zlatý glóbus odovzdajú počas špeciálneho podujatia v jednom z rímskych butikov.

Na akcii sa zúčastní aj prezident HFPA Lorenzo Soria. Okrem toho na podujatie príde napríklad aj režisér Giuseppe Tornatore, ktorý o legendárnom skladateľovi nakrúca dokumentárny film s názvom Lo sguardo della musica (Vzhľad hudby). "S Enniom Morriconem spolupracujem už 25 rokov. Počas tejto doby naše priateľstvo rástlo a silnelo. Ako jeden film nasledoval za druhým a ja som ho spoznával ako muža a ako umelca, premýšľal som nad dokumentom, ktorý by som o ňom mohol urobiť," vyjadril sa Tornatore. "Dnes nielen cítim, že je správny čas premeniť svoj sen na realitu, no tiež verím, že mám jasný plán, ako to urobiť," dodal.

Prečítajte si: Sviatok filmovej hudby v Bratislave: Ennio Morricone oslávil 60 rokov na scéne

Morricone počas kariéry získal celkovo tri Zlaté glóbusy. Okrem novinky režiséra Quentina Tarantina to bolo aj za hudbu pre filmy Misia (1986) a Legenda o pianistovi (1998). Na konte má aj Oscara za celoživotné dielo. Preslávil sa najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Hudba Ennia Morriconeh znie vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ okrem spomenutých spolupracoval aj s ďalšími známymi režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty, či Pedro Almodóvar.

Vypočujte si soundtrack filmu Osem hrozných:




informácie o službe Deezer -
 
Zdroj: SITA (Hollywoodreporter.com, archív)
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone