Dá sa zhudobniť úžas pri pohľade na hviezdne nebo? Alebo opojenie z vône horských lúk? Kapela Chill on the Sun sa tieto krásne, a pre mnohých súčasných, najmä mestských ľudí čoraz vzácnejšie pocity rozhodla pretaviť do hudobnej formy.

Vznikla tak pieseň Elektrina, ktorá patrí medzi najzaujímavejšie skladby na albume Breviár magických rastlín a húb (2023). Po štyroch mesiacoch od vydania nahrávky k nej pred pár dňami vyšiel videoklip, ktorý spája dychberúce časozberné videá nočnej oblohy a staré zábery slovenského vidieka so scénkou vesmírneho sci-fi.

"Aj keď nám mnohí vyčítajú žánrovú nevyhranenosť – nie je to ani world music, ani folk, ani alternatíva, tobôž nie populárna hudba – tak s touto piesňou sa môžeme označiť výtvarným pomenovaním ako krajinkári alebo insitní impresionisti. Skladba Elektrina je inšpirovaná kontrastmi – tradície a technologického pokroku, sveta tajomného a zároveň krásneho neznáma a sveta, kde sa zdá byť akoby už všetko jasné a odhalené," hovorí klávesák skupiny Chill on the Sun Marek Škvarenina.

V skladbe je tento kontrast zvýraznený použitím tradičných, skoro až folklórnych motívov a "moderným" zvukom. "Značnou inšpiráciou boli aj fascinujúce terénne nahrávky prírody od Jonáša Grusku. Úryvok nahrávky z jeho albumu Chočské vrchy a doliny dotvára tú správnu atmosféru, keď sa opájate pohľadom na doliny a prúdi k vám letný vietor nasiaknutý vôňov kvetov a byliniek."

Hudobná etno impresia

K videoklipu členov kapely inšpiroval dávny kamarát Tomáš Gočo, amatérsky fotograf a turista so záľubou v nakrúcaní časozberných záberov nočnej oblohy.

"Uvedomujúc si, že s desiatimi eurami vo vrecku profesionálny videoklip neurobíte, začali sme pátrať v archívoch dokumentárnych filmov. Tak sme narazili na krásne slovenské dokumenty zo šesťdesiatych rokov, ktoré sme sa rozhodli použiť. V spolupráci s archívom Slovenského filmového ústavu sme použili zábery z krásneho filmu Sená na Doščanke z roku 1967 režiséra Karola Skřipského a vtipnú bodku dodal záber z dokumentu Fotografovanie obyvateľov domu režiséra Dušana Trančíka z roku 1968," uvádza kapela. Oba spomenuté dokumenty sa dajú vidieť na DVD Slovenský dokumentárny film 60, ktoré predáva Slovenský filmový ústav.

Zábery s astronautkou kapela objavila náhodou pri hľadaní videí hviezdnej oblohy. "Pri pátraní po záberoch mliečnej dráhy sme narazili na veľa filmárov, ktorí točia profesionálne zábery a zdieľajú svoju tvorbu na voľné použitie. Tak sa nám podarilo ku skladbe dotvoriť mini príbeh ako vyšitý zo sci-fi noviel Arthura C. Clarka a hudobná etno impresia zrazu dostala takmer filozofický nádych," dodáva Marek Škvarenina.

Pozrite si aj ďalšie videoklipy Chill on the Sun z albumu Breviár magických rastlín a húb:

Text: Hudba.sk (zdroj: Chill on the Sun)