10. výročie najväčšieho podujatia 1. máj, ktoré organizuje kultúrne a kreatívne centrum Nová Cvernovka, sa uskutoční za zatvorenými dverami v online podobe. Vďaka live streamu môžu návštevníci vidieť priestory, spoznať tvorbu kreatívcov a zabaviť sa na kultúrnom programe rovnako ako po minulé roky, tentokrát však z pohodlia svojho domova.

Organizátori 1. mája sa rozhodli usporiadať celodenný festival kvôli aktuálnej situácii v online verzii. Cieľom je pripomenúť si 1. máj - Deň otvorených ateliérov, ktorý vznikol v bývalej Cvernovke na Páričkovej ulici presne pred desiatimi rokmi. Zároveň uplynulo päť rokov od založenia Nadácie Cvernovka, ktorá je v súčasnosti prevádzkovateľom budovy bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej, kde vznikla Nová Cvernovka.

Rovnako ako v minulosti, aj teraz si chcú organizátori touto formou pripomenúť a osláviť sviatok práce. V tomto období si totiž viac než inokedy uvedomujeme hodnotu práce, pričom jej kultúrna a kreatívna sféra sú v súčasnosti jednými z najviac zasiahnutých sektorov. Prostredníctvom online programu, ktorý v Novej Cvernovke prebieha v posledných týždňoch a potrvá až do odvolania bezpečnostných predpisov, chcú cvernovkári upriamiť pozornosť verejnosti na svoju prácu a kultúrne hodnoty, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou našej spoločnosti aj v čase pandémie.


Prehliadka budovy, výstavy aj koncert

Program 1. mája, tentokrát s prívlastkom Deň zatvorených ateliérov, bude prebiehať počas celého dňa. Na návštevníkov čaká online prehliadka budovy školy, detský program či virtuálna vernisáž Tomáša Klepocha a jeho tvorby na obálkach kníh vydavateľstva Absynt. Rovnako cez svoje obrazovky diváci uvidia aj aktuálnu výstavu fotografií Borisa Németha. Prostredníctvom videí ateliérnici z Novej Cvernovky odprezentujú seba, svoju tvorbu či aktuálne a pripravované projekty. V online vydaní podujatia Čau o piatej herec SND Robo Roth prečíta text popredného básnika a prozaika Ivana Štrpku, ktorého publikácie vyšli vo vydavateľstve pôvodnej slovenskej tvorby KK Bagala, ktoré sídli práve v priestoroch Novej Cvernovky.

Súčasťou live streamu bude aj diskusia, ktorá sa bude zaoberať rôznymi aktuálnymi otázkami, či koncert multiinštrumentalistu a producenta Dalibora Kociána, známeho pod pseudonymom Stroon. Pri príležitosti 10. výročia podujatia ponúknu organizátori aj ukážky fotiek a videí z predchádzajúcich deviatich ročníkov podujatia. Medzi jednotlivými časťami programu si návštevníci spestria deň hudobnými setmi lokálnych dídžejov.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Vera Balko Čillagová.

Foto: Michal Líner