Za posledný týždeň nebola núdza o nové hudobné videá. Okrem spomenutých predstavili svoje novinky aj Mary J. Blige, dánska speváčka MØ a skupina Hanson či The Kills, ktorá nahrala coververziu Rihanninej piesne Desperado. Výber dopĺňame televíznym vystúpení kapely Pixies a novým songom od alt-J.

Lana Del Rey zverejnila videoklip k titulnej piesni z očakávaného albumu Lust For Life. V skladbe aj v klipe hosťuje kanadský spevák The Weeknd, s ktorým Lana vo videu trávi chvíle na nápise Hollywood v Los Angeles. Obaja predtým spolupracovali na interpretových skladbách Prisoner a Stargirl Interlude.

Očakávaný album vyjde v piatok 21. júla. Tridsaťjedenročná rodáčka z New Yorku zo štúdiovky už predstavila aj piesne Love, Coachella - Woodstock in My Mind alebo Cherry. Medzi hosťami sa objavia aj Sean Lennon či Stevie Nicks z kapely Fleetwood Mac.


John Legend má nový videoklip k piesni Surefire, ktorá pochádza z jeho piatej štúdiovky Darkness And Light (2016). Vo videu možno vidieť mladý pár v USA, mexického imigranta Roberta a moslimské dievča Jamilu, ktorí čelia predsudkom a rasistickým útokom okolia. Po tom, ako jej priateľa vyhostia, sa ho dievča vydá do Mexika nájsť a zostať tam s ním.

Réžie klipu sa ujal Cole Wiley, ktorý ním reflektoval súčasnú situáciu v krajine. "Dokážeme robiť viac dobra ako kedykoľvek predtým, ale utápame sa v nespočetnom množstve systematických zlyhaní, ktoré sú na vzostupe, pretože postrádame empatiu voči druhým," uviedol filmár vo vyhlásení. "Strach z prisťahovalectva, náboženská neznášanlivosť a mnoho ďalších foriem predsudkov každodenne znečisťujú našu kultúru," dodal.


Mary J. Blige predstavila videoklip Love Yourself. Štyridsaťšesťročná interpretka v novinke prezentuje skladbu v sprievode klavíra i dychovej sekcie, sediac v aute či počas prechádzky mestom. Video nakrúcali v Los Angeles a New Yorku. V klipe sa predstavil aj raper ASAP Rocky, ktorý zároveň hosťuje v piesni.

Speváčka pritom pripravila aj ďalšiu verziu skladby Love Yourself, v ktorej zas hosťuje Kanye West. Práve tá sa nachádza na albume Strength of a Woman, ktorý speváčka vydala tento rok 28. apríla. Na štúdiovke, ktorá obsahuje celkovo 14 piesní, sa podieľali aj Missy Elliott, Quavo zo skupiny Migos, DJ Khaled, Kaytranada alebo Prince Charlez. Album sa v americkom rebríčku Billboard 200 dostal na tretie miesto.


Elton John má vďaka projektu s názvom The Cut nový videoklip k starému hitu Tiny Dancer z roku 1971. Jeho autorom je Max Weiland a reflektuje v ňom život v Los Angeles z perspektívy rôznych ľudí z pohľadu, aký sa im naskytuje z ich auta. V rámci spomínaného projektu, ktorý vznikol pri príležitosti 50. výročia spolupráce anglického speváka s textárom Berniem Taupinom, mali rôzni "mladí a neobjavení" filmári pripraviť videoklipy k trom starým hitom, ktoré nemajú oficiálne videoklipy. Do súťaže sa zapojili talentovaní režiséri z viac než 50 krajín.


Americká pop-rocková skupina Hanson zverejnila skladbu I Was Born. Súrodenecká trojica ponúkla k novinke aj videoklip, v ktorom sa spolu s členmi kapely objavili aj ich deti. Pieseň je súčasťou kompilácie Middle Of Everywhere: The Greatest Hits, ktorú skupina pripravila pri príležitosti 20. výročia vydania albumu Middle of Nowhere (1997).


Anglická speváčka kosovského pôvodu Dua Lipa už tento piatok vydá svoj dlho očakávaný debutový album nesúci jej meno. Predstavila z neho už šesť singlov vrátane hitov Be the One a Hotter Than Hell. Najnovšou ukážkou z nahrávky je skladba Lost In Your Light, v ktorej hosťuje americký spevák Miguel. Videoklip zverejnili v piatok a už má vyše dva milióny prehratí.


Dánska hviezda  pripravuje druhý album, z ktorého najnovšie zverejnila singel Nights With You. Po hitoch Kamikaze a Final Song a piesni Drum ide už o štvrtú ukážku zo zatiaľ nepomenovanej štúdiovky. Nie je známy ani jej dátum vydania.


Americko-anglické duo The Kills zverejnila prerábku piesne Desperado speváčky Rihanny spolu s videoklipom zo štúdia. Pieseň sa bude nachádzať na novom EP Echo Home - Non-Electric, ktoré ponúkne aj ďalšie štyri skladby - štúdiovú a akustickú verziu piesne Echo Home a akustické verzie skladieb Wait a That Love. Nahrávka sa dostane na trh 2. júna v digitálnej forme, limitovaná vinylová edícia vyjde 18. augusta a bude obsahovať o jednu pieseň menej. K dispozícii bude tisíc desaťpalcových platní.

EP, ktoré dvojica nahrala v Electric Lady Studios v New Yorku, vychádza pri príležitosti 15 rokov od vydania prvého EP skupiny Black Rooster EP, ktoré obsahuje aj spomínanú skladbu Wait. Piesne Echo Home a That Love zas pôvodne vyšli na zatiaľ poslednom albume s názvom Ash & Ice (2016).

Kapela sa 6. júna predstaví v pražskom klube Roxy, zahrá aj na poľskom festivale Open'er, ktorý sa uskutoční od 28. júna do 1. júla v meste Gdynia. Vystúpi tiež na maďarskom festivale Sziget, ktorý sa bude konať od 9. do 16. augusta v Budapešti.


Americká rocková kapela Pixies predstavila koncom týždňa naživo skladbu Tenement Song. Formácia tak urobila v televíznej relácii The Late Show with Stephen Colbert. Pesnička, ku ktorej skupina vlani v septembri ponúkla animovaný videoklip, pochádza z albumu Head Carrier (2016). Z nahrávky pochádzajú aj single Um Chagga Lagga, Talent, Classic Masher a Bel Esprit.


Novinka skupiny alt-J je zatiaľ bez videa, ale rozhodne stojí za vypočutie. Ide o skladbu s názvom Adeline, ktorá je po singloch 3WW a In Cold Blood treťou zverejnenou piesňou z očakávaného tretieho albumu Relaxer. Nahrávka vyjde 2. júna a bude obsahovať osem skladieb. Kapela svoje novinky aj tvorbu z predchádzajúcich vysoko hodnotených albumov An Awesome Wave (2012) a This Is All Yours (2014) predstaví v júli aj na festivale Pohoda.

"Pieseň sme začali písať v Austrálii, a bola to jedna z tých, pri ktorých sme robili veľa zvukových skúšok - hrali sme si krátke ukážky a zisťovali, ktoré ladia s nahrávkami. Potom sme sa k tomu z času na čas vrátili, a keď sme prišli do Veľkej Británie pracovať na treťom albume, vedeli sme, že Adeline na ňom bude. Tak sme dali dohromady všetky nápady, pozreli sa na to, čo máme a skladbu dokončili," vyjadril sa k tvorivému procesu klávesák Gus Unger-Hamilton.


Zdroj: SITA (Billboard.com, Rollingstone.com, Stereogum.com, Consequenceofsound.net, Nme.com), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/lanadelrey

Súvisiaci interpreti: Elton John, Lana Del Rey