Záverečný diel karanténneho projektu Do leta to dáme! patrí lídrovi kapely Smola a Hrušky Spokovi, ktorý patrí počas aktuálneho obdobia k najaktívnejším domácim hudobníkom. Okrem obľúbenej staršej skladby Mary, ktorú gitarovým nadšencom "rozmení na drobné", vám vo videu ukáže aj výber svojich nových skladieb s aktuálnou koronavírusovou tematikou.

Formácia Smola a Hrušky patrí k najvýraznejším kapelám z východného Slovenska. Spája punkovú energiu a priamočiarosť so zvukom dychových nástrojov a romantiku s recesiou. Frontman a hlavný skladateľ a textár skupiny Jozef "Spoko" Kramár sa v našom karanténnom projekte Do leta to dáme! rozhodol naučiť pesničku Mary, ku ktorej stačí dobre naladená gitara a skupinka ľudí, ktorá vie dobre pískať.

"Skladba Mary vznikla pôvodne ako darček pre moje krstňa Melániu, ktorú volajú Meli. Keď som nahrávali, zistili sme v štúdiu, že skladba má oveľa väčší potenciál ako to, že by mala skončiť v prehrávači len jedného človeka. Dokonca v tom čase sme pracovali s Mariánom Čekovským a keď som mu pustil Meli (vtedy sa skladba ešte tak volala), tak sa mu zapáčila natoľko, že sa ponúkol,  že ju bude produkovať. Poňal to úplne iným spôsobom, ktorý bol síce zaujímavý, ale nakoniec sme Mariánovu verziu nepoužili a dali prednosť mojej vízii," hovorí Spoko o zaujímavých okolnostiach vzniku skladby.

"Ešte pred jej vydaním som často dostaval otázku, čo je to vlastne Meli. A vtedy som si uvedomil, že ľudia nevnímajú slovo Meli ako meno. Tak som skladbu premenoval na Mary, čo dostalo ešte aj druhý plán. Jedna zaujímavosť je aj čo sa týka klipu - dostali sme tip na dvojníčku americkej herečky Kate Hudson a trošku sme vytvorili rozruch, že práve Kate bude hrať v klipe, v čo niektorí ľudia uverili. Aj po rokoch je klip pekným sviežim dielkom. Skladbu som vybral preto, že je jednoduchá, energická, text je ľahko zapamätateľný a ak by sa aj niekomu nechcelo spievať, môže si pískať, keďže sa v nej píska. Okrem toho je aj hitová, hráva sa v rádiách a na koncertoch skvele funguje," dodáva.


O tom, ako mu korona kríza pomohla

Začiatkom tohto týždňa Spoko predstavil novú sólovú skladbu Na vlnách, ktorá ho ukazuje v úplnej inej rovine ako sú fanúšikovia jeho domovskej skupiny zvyknutí. Pesničku naspieval spolu so sesterským duom Júliou a Alžbetou Kramárovými (priezvisko prezrádza, že sú členkami jeho širšej rodiny). Júliu môžete poznať aj ako finalistku tohtoročnej série Česko Slovenskej SuperStar, kde sa dostala medzi desať najlepších a vypadla tesne pred nedeľným superfinále.

"Skladba vznikla počas pobytu v Kanade, kde ma týždeň strávený pri Niagarských vodopádoch fascinoval natoľko, že som počas jednej z nocí napísal tento song. Dlhší čas som sa trápil s interpretáciou, skúšal som to najprv s kapelou, potom sám, no stále mi tam niečo chýbalo. Neskôr, keď som začal spolupracovať s Alžbetou a Júliou, mi napadlo, že im túto pesničku ponúknem a vyzeralo to, že som našiel tie pravé interpretky. No nakoniec sme však ani to nedotiahli do uspokojivého hudobného výsledku. Dlho sme hľadali ten správny aranžmán a stále tam niečo chýbalo," priznáva Spoko.

Napokon mu až obdobie na začiatku pandémie pomohlo k dokončeniu piesne. "Prechádzal som si archív skladieb a narazil som opäť na song Na vlnách. Vyskúšal som do toho zapojiť môj hlas a vtedy to do seba zapadlo. Konečne som mal pocit, že toto je to, čo celý čas skladbe chýbalo... Možno si niekedy v budúcnosti zahráme túto skladbu aj naživo, hoci to nebude jednoduché, keďže všetci traja žijeme v iných krajinách a každý máme svoje predstavy o hudobných projektoch," dodáva.


Celkovo práve obdobie jarnej karantény dalo Spokovi priestor, aby sa začal naplno venovať svojej vášni, čo je skladanie pesničiek. "Myslím, že by som mal robiť v čo najväčšej miere, pretože vtedy som najšťastnejší. Tým, že sme boli celý čas s rodinou na chalupe na Liptove a nemohol som nikde chodiť, tak som sa oveľa viac venoval práve písaniu pesničiek. Na chalupe som si zriadil provizórne štúdio a vždy, keď som mal čas, tak som písal a nahrával."

Spolu s kapelou Smola a Hrušky tak v posledných mesiacoch vydal niekoľko typicky odľahčených skladieb s aktuálnymi textami. Pred pár týždňami navyše odohrali špeciálny koncert na streche v Kežmarku.

"Skladby Nasaďme si hrušky, Kvások a ja či Diabetická sa dostali aj do televízii či rádií . Zachytil som vo veľmi krátkom čase, a podľa reakcií poslucháčov aj vtipne, atmosféru v časoch COVID-19, čo ľudí aj dramaturgov v médiách zaujalo. Uvedomil som si, že aj v domácich podmienkach a len s pomocou internetu môžem spolupracovať so zvukárom, kameramanom či manažérom, a že a keď máme dobrý nápad, tak to vieme rýchlo a efektne spracovať. Som veľmi spokojný s klipom Kvások a ja, ktorý vznikol úplne náhodou s pomocou fanúšíka, ktorého video som videl na Facebooku. Oslovil ho, či by chcel pracovať na klipe a už sme išli," dodáva Spoko.

Prečítajte si tiež: Spoko: Občas musíte ísť do rizika, že vaša skladba bude ľuďom pripadať trápna


Všetkých 14 dielov série Do leta to dáme! nájdete v našom Youtube playliste a tiež v samostatných článkoch.

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot