Už ste počas jedného dňa počuli naživo, ako znie hudba na trase Kampala – Detva – Londýn? Festival Hviezdne noci pozýva spoznať Žilinu inak. Naprieč priestormi kultúrnych centier Nová Synagóga a Stanica-Záriečie vystúpia zástupcovia popu, trapu aj okrajových žánrov z rôznych krajín sveta aj top mená súčasnej slovenskej alternatívy. Klubovú noc doplní atraktívny pop-up priestor Abfall na garážach a novú perspektívu prinesú aj priestory evanjelického kostola či sprievodný program v novej Tržnici.

Obľúbený mestský festival Hviezdne noci sa tento rok zo svojho "rodného mesta" Bytča presúva do hlavného mesta regiónu, v ktorom pôsobí už takmer desať rokov – do Žiliny. Uskutoční sa už o dva týždne, 14. a 15. júna. "Chceme, aby sa na víkend žilinské podlahy a stropy naplnili tancom, hlukom a spoločnými zážitkami," odkazujú organizátori.

Lineup festivalu Hviezdne noci 2024 Zdroj: PR

Presunom do krajského mesta festival svojim návštevníkom značne uľahčuje doteraz nepriaznivé ubytovacie a dopravné podmienky, zároveň ponúka lepšie a pestrejšie gastronomické a zážitkové možnosti. Ubytovanie je možné v stanovom mestečku v areáli Stanice-Záriečie alebo v partnerských hoteloch Boss a Grand, kde budú mať návštevníci festivalu zľavu. Navyše Žilina ako priesečník viacerých železničných tratí sa priam ponúka k využitiu vlakovej dopravy. Na Hviezdne noci sa dostanete priamymi spojmi z Bratislavy, Košíc i Prahy.

Odvážny lineup s veľkou rozmanitosťou

Headlinermi programu budú tentokrát predstaviteľ súčasnej britskej jazzovej renesancie Alabaster DePlume a katalánska experimentátorka a speváčka Marina Herlop, právom prirovnávaná k Björk, ktorá je zároveň sama fanúšičkou tejto mladej umelkyne. DePlume aj Herlop predstavia svoje rozdielne, no rovnako fascinujúce hudobné svety v priestoroch Novej Synagógy.

Nočný program povedú opäť akvizície z východoafrického kolektívu Nyege Nyege na čele s raperkou Aunty Rayzor a producentom Chrismanom. Súčasný klubový zvuk Afriky doplnia mladý slovenský producent Kodiki so svojím eklektickým mixom elektroniky a hyper popu, a pražská speváčka a producentka Fae Bestia. Klubovú noc na garážach zase povedú domáci Berlin Manson, ktorí predstavia svoj debutový album Poor but Sexy.

Väčšinové programové zastúpenie bude mať kvitnúca východoeurópska a lokálna hudobná scéna, pričom festival poodhalí rôzne žánrové spektrá. Svoj silný drone-folkový album In Death​​​'s Eyes (2023) príde predstaviť česká umelkyňa Petra Hermanova, ktorá odohrá špecifický organový koncert v evanjelickom kostole. "Dennou headlinerkou" bude tiež ambientná pianistka a speváčka z Ukrajiny Svitlana Nianio.

Z domácich umelcov sa pripravte na atmosférickú Ninu Kohout, free-jazzovú dychovku Mira Tótha, baile funk DJa GÄPa, indie rock Karoliny Beranovej, dídžejskú selekciu FVLCRVMa, osobitý folk-ambient Adely Mede či voľnú improvizáciu tria Krupa / Szabó / Kordík. Za pozornosť stojí aj špecifický akustický piano koncert Vojtika v Novej Synagóge.

Aktuálne je v predaji druhá predpredajová vlna vstupeniek za 34 eur (študenti 29 eur). Platí však len do 31. mája a následne sa bude cena zvyšovať.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.hviezdnenoci.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informovala Zuzana Frištiková. Správu sme upravili a doplnili.