Bratislava v septembri zažije reprízu minuloročného vystúpenia populárnej rakúskej electro-swingovej partie Parov Stelar Band. Zoskupenie, ktoré v októbri 2011 vypredalo Majestic Music Club (MMC), vystúpi 21. septembra v NTC Aegon Aréne. Kapela predstaví najväčšie hity aj svoj nový dvojalbum The Princess (2012).

Pre zmenu priestoru sa interpret a usporiadateľská agentúra Ore Pole rozhodli najmä pre zvýšený divácky záujem oproti minulému roku. Vstupenky zakúpené do MMC, kde bolo vystúpenie pôvodne plánované aj pre tento rok, zostávajú v platnosti.

"Už o minuloročný koncert bol enormný záujem, keďže okrem 'natrepaného' MMC nám zostali stovky záujemcov, ktorým sa lístky už neušli. Keďže tento rok sa predpredaju darí ešte lepšie, dohodli sme sa s Parov Stelar Band na presune koncertu do väčších priestorov. V NTC sa nám bude dýchať ľahšie a určite si budeme môcť lepšie vychutnať jednu z momentálne najvychytenejších formácií na poli elektronickej tanečnej hudby," hovorí Tomáš Tauber z Ore Pole.

Parov Stelar Band - Chambermaid Swing live

Premiéra v športovej hale

Organizátor pre Hudba.sk dodal, že veľký priestor v NTC (maximálna kapacita pre koncerty je okolo 5000 miest) je možné pripraviť podľa potrebnej kapacity. To umožní vytvoriť vo veľkej hale útulnejšie prostredie aj pre koncert s návštevnosťou okolo 2000 ľudí, čo je Tauberov reálny odhad pre koncert Parov Stelar Band.

"Vzhľadom na minuloročnú návštevnosť v MMC a ďalšie stovky ľudí na 'čakacom zozname', ktorí sa už nezmestili, dúfam, že dvetisíc ľudí tento rok bude, tritisíc by vysoko prekonalo očakávania," uviedol Tauber, ktorého agentúra priniesla do Bratislavy za posledný rok interpretov ako N.O.H.A., Belleruche a Ghostpoet. V najbližších mesiacoch pripravuje okrem iného vystúpenia umelcov ako Nneka či Gus Gus. Septembrový koncert Parova Stelara bude pre malú, no čoraz úspešnejšiu agentúru premiérou v neklubovom priestore.

Do Bratislavy sa vráti s princeznou

Parov Stelar
je považovaný za zakladateľa štýlu známeho ako electro-swing, ktorý kombinuje house, electro či drum&bass so swingom a jazzom 20. až 40. rokov minulého storočia. Autorom a dušou projektu je Marcus Füreder, ktorý začínal ako DJ Plasma a až neskôr si začal hovoriť Parov Stelar. V roku 2005 postavil okolo seba živú kapelu a postupne sa s ňou vypracoval na jednu z najvyhľadávanejších svetových hviezd na poli elektronickej hudby.

Tento rok vydal už svoj piaty album s názvom The Princess, ktorý dokonale rekapituluje hudobný vývoj Füredera a jeho kapely a zároveň posúva projekt opäť o krok vpred. Prvé CD obsahuje nové piesne, vrátane singla You Got Me There či emotívne soul-popovej skladby Nobody's Fool so speváčkou Cleo Panther, ktorá sa predstavila aj na vlaňajšom koncerte v Bratislave.

Parov Stelar Band - The Princess (tour trailer 2012)

Druhý disk je kolekciou starších skladieb, ktoré doposiaľ neboli vydané alebo vyšli len na vinyle. Singel Booty Swing pripomína soundtracky čiernobielych grotesiek, no highlightom je ďalší zo singlov s názvom Jimmy's Gang, ktorý umne spája klasický zvuk kapely s prvkami new rave a posúva tak tvorbu Parova Stelara aj samotný štýl electro-swing do nových, doposiaľ neprebádaných teritórií.

Aktuálna cena lístkov na bratislavský koncert je 23 eur. K dispozícii sú na internetovej stránke Orepole.sk a v predajni Dr. Horák na Medenej 19 v Bratislave. Na mieste bude stáť lístok 27 eur. Ešte pred vystúpením v Bratislave Parov Stelar Band svoju novinku predstaví na letných festivaloch, zavíta napríklad na Colours of Ostrava 2012.

Parov Stelar Band - Jimmy's Gang 

Text: Patrik Marflák
Foto: Ore Pole

Súvisiaci interpreti: Parov Stelar