Po mesiacoch neistoty, čakania a sociálneho dištancovania sa fanúšikovia hudobnej scény môžu opäť stretávať v hudobných kluboch, ale aj na viacerých menších open-air festivaloch. Jedným z nich je Slovenské alternatívne leto, ktorého prvý ročník sa konal už v roku 1995. Ten aktuálny sa uskutoční 17. a 18. júla 2020.

Festival Slovenské alternatívne leto sa po dlhšej pauze vrátil na scénu v roku 2018. Po dvoch ročníkoch na Revišti sa však tento rok sťahuje o čosi južnejšie. Uskutoční sa v objatí prastarých vulkanických vrchov, na čarovnej čistinke uprostred zelene a stromov v tesnej blízkosti jazera Počúvadlo v Banskej Štiavnici.

Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na dva krásne dni plné čerstvého vzduchu, prírody, vynikajúcej hudby, divadla, umenia, workshopov, prednášok a diskusií. Vzhľadom k aktuálnej situácii sú všetci umelci zo Slovenska a Českej republiky, až na jednu výnimku z Maďarska. Zároveň bude kapacita podujatia obmedzená na 1000 návštevníkov. S kúpou vstupenky preto netreba dlho otáľať.

V piatok 17. júla festival odštartuje Kubo Ursiny s jeho projektom Teatro Fatal. Tento jeho autorský projekt sa po desiatich rokoch vracia na koncertné pódiá s čerstvým albumom Kolmica.

Rozhovor: Jakub Ursiny: Myslím si, že som ešte stále málo nepredvídateľný. Iba sa učím

Potom sa predstaví bratislavské zoskupenie Trilobeat s trojročnou históriou. Jej tvorba je dôkazom toho, ako môže nadžánrová hudobná formácia potešiť široké spektrum rôznorodých fanúšikov.


Silný zážitok sľubuje spoločné vystúpenie Geišbergovcov s kapelou Balkansambel. Táto world music skupina hráva po celom svete a zaznamenala úspechy na festivaloch a koncertoch v zahraničí i na Slovensku. Nástroje ako tuba, trombón, trúbka, saxofón, akordeón, balkánske tanečné rytmy ako aj pokojné hudobné plochy podporujú silné výpovedné texty a charizmatický prejav Martina Geišberga.

Recenzia: Martin Geišberg Na modrej planéte objavuje tanečného ducha svojich piesní


Po nich sa predstaví skutočný skvost - česká hudobníčka Eva Turnová s projektom Eturnity. Zaznejú "pekné, trochu divné" skladby v štýle "smooth punk", pochádzajúce z dielne Evy Turnovej, Michala Nejtka a Mejlu Hlavsu. Texty sú od Vratislava Brabenca, Vladimíry Čerepkovej, Oldřicha Janotu, Zbyňka Hejdy a Minny Pyyhkally.

O ďalšie vystúpenie sa postará kapela, ktorú netreba nikomu predstavovať. Svoje majstrovstvo a pozitívne vibrácie fanúšikom predvedie prešovská kapela Chiki Liki Tu-a.


Ako predposledný sa v piatok predstaví veľmi zaujímavý pán, ktorý sa volá Petr Wajsar alias Develooper. Tento držiteľ Českého leva je aj jedným z najväčších majstrov beatboxu a loopingu. Piatkový večer potom ukončí unikátny sólový projekt Tomáša Reindla - OMNION. Tomáša Reindl je hudobný skladateľ a multi-inštrumentalista. Prakticky ako jediný v Českej republike sa do hĺbky zaoberá indickou rytmikou a sólovou aj doprovodnou hrou na indické tabla.

V sobotu 18. júla program naštartuje sympatická detská kapela Maya Gal Hanna. Nasleduje kapela EA, ambientné duo speváčky Sisy Latkovej a gitaristu Róberta Borodajkevyča, ktoré už niekoľko rokov žije a pôsobí v Banskej Štiavnici. Vystúpi aj a:ma - mladý, slovensko-brniansky psychedelic rockový projekt, ktorý sa plaví vo vodách riffovej hudby s hypnotickými melódiami, snovými textami a tučnými groovami. Ankramu zase možno opísať ako vidiecku avantgardu či "bigbít obohatený o akordy v zajatí vízie".


Hudobné duo Sisu Fehér a Vladko Mikláš v rámci projektu Bardo hrajú autorskú hudbu s unikátnym nadčasovým zvukom, ktorý vychádza z ich jazzového backgroundu. Podvečer odpáli oslavu svojho 40. výročia "prvá dáma slovenskej alternatívy", kapela Chór vážskych muzikantov. Toto hudobné zoskupenie nahralo viac ako 25 albumov a odohralo stovky koncertov.


Gladia Moony
je synthpopová skupina z Bratislavy. Tvorí ju štvorica talentovaných hudobníkov Alex Lukáčová (spev), Adam Dekan (synths), Martin Madro (bicie) a Martin Kosorín (bass). Originálne tóny ich tvorby zaznejú v sobotu pri svite prvých hviezd. 


Košická skupina Cha Bud! vo svojej energickej  tvorbe kombinuje vplyvy súčasného jazzu, tanečného funku, ale aj drum&bassu či dubu. V sobotu v noci sa predstaví aj hosť z Maďarska, kapela TransNomad. Predstavitelia naturálneho, archaického trancu uzatvoria sobotňajšie vystúpenia živých kapiel.


Počas hlbokej noci vás na hudobnú cestu okolo sveta vezme DJ Potkan, ktorého určite poznáte z vĺn Rádia_FM. Okrem hudobnej časti vás čakajú diskusie, prednášky alebo Pecha Kucha zameraná na prezentáciu činnosti kultúrnych centier v zoskupení Anténa. Pod taktovkou výtvarnej skupiny Riavy bude počas celého festivalu prebiehať umelecko-výtvarný workshop. Svoje zastúpenie bude mať aj divadlo v podaní monodrámy Matilda, za ktorou stojí Renáta Jurčová.

Slovenské alternatívne leto sa uskutoční od 17. do 18. júla pri jazere Počúvadlo v Banskej Štiavnici. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

program festivalu Slovenské alternatívne leto Zdroj: PR

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytl Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili.