Na kastingy veľkolepej folklórnej šou Zem spieva sa za pár dní od ohlásenia druhej série prihlásili stovky záujemcov. Súťažiť chcú ľudia z rôznych kútov sveta, pričom RTVS komunikuje s mnohými centrami zahraničných Slovákov v zahraničí.

Prihlásili sa napríklad jednotlivci či skupiny z Rumunska, Maďarska či Srbska a diváci sa môžu tešiť aj na rôzne prekvapenia. Súťaž je určená pre všetkých, ktorí prezentujú folklór Slovenska na inej ako profesionálnej úrovni v sólovom, párovom alebo skupinovom prejave. Novinkou je rozdelenie súťažiacich do troch kategórií - tanec, spev a inštrumentálna hudba.

Práve spojenie všetkých, ťažko navzájom porovnávateľných druhov umenia v jednej súťaži bez kategorizácie bolo jednou z najčastejších objektívne kritických výčitiek pri premiérovom vydaní Zem spieva. Je teda zrejmé, že tvorcovia šou reagujú na rozumné ohlasy divákov a pri príprave pokračovania vychytávajú začiatočnícke chybičky krásy výnimočného programu, ktorého kvalitu ocenili aj zahraniční televízni profesionáli.

"RTVS považuje projekt Zem spieva za jednu zo svojich kľúčových aktivít v najbližšom období. Vytvorením tohto unikátneho typu programu RTVS dokonale napĺňa svoje verejnoprávne postavenie, dokáže nielen oživovať folklórne tradície, ale aj vzbudzovať vášne pri ich predvádzaní a zaujať mimoriadne širokú skupinu divákov," priblížil nový generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý úspešnú šou "zdedil" po svojom predchodcovi Václavovi Mikovi. Zem spieva sa stala najsledovanejším a najúspešnejším pôvodným zábavným formátom RTVS za posledných osem rokov. 

Sestry Matákové a Adela Banášová, Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspieva


Aj pripravovanou druhou sériou, ktorá sa na obrazovkách objaví na jar budúceho roka, si chce RTVS uctiť tradície našich predkov, ukázať svetu krásy slovenskej krajiny a pripomenúť pestrosť a hodnoty slovenského folklóru. Prvý kasting sa uskutoční už 8. októbra v Múzeu slovenskej dediny v Martine a druhý 15. októbra v Ľubovnianskom skanzene v Starej Ľubovni. Pre veľký záujem zo zahraničia RTVS predĺžila týmto záujemcom možnosť prihlásiť sa do šou Zem spieva do 31. októbra, dokedy bude možné posielať prihlášky aj s priloženým videom. Prihlásiť sa dá prostredníctvom formulárov, ktoré sú zverejnené TU

Odborná porota na kastingoch vyberie 63 jednotlivcov, umeleckých skupín a súborov, ktorí sa predstavia v siedmich štúdiových kolách. Z nich na základe odborného hodnotenia postúpi 21 súťažiacich do semifinále, kde porota rozhodne o 10 finalistoch. O absolútnom víťazovi, rovnako ako v tohtoročnom vydaní, rozhodnú diváci prostredníctvom SMS hlasovania. Moderátormi šou budú opäť Dominika Morávková, Marek Koleno a Daniel "Sorizzo" Kis, známi aj vďaka projektu S Hudbou Vesmírnou.

Prečítajte si náš článok o prvej sérii folklórnej šou:

Zem spieva: Najviac hlasov získal FS Urpín, víťazom je však samotný folklór

Text: Hudba.sk (zdroj: RTVS - Erika Rusnáková)
Foto: RTVS / Facebook.com/zemspieva