Minulý rok nečakane porazil "božského Káju" a v sobotu mu na zlatého aj absolútneho Slávika chýbalo len 47 bodov z vyše 33-tisíc, s ktorými sa Gott vrátil na vrchol. Ďalšie úspechy v ankete si však už Tomáš Klus na konto nepripíše. Dobrovoľne sa totiž rozhodol, že sa jej v budúcnosti nezúčastní a má na to hneď niekoľko dôvodov.

Populárny pesničkár svoje rozhodnutie, že sa už nechce zapojiť do ankety Český slávikoznámil dnes poobede na svojej Facebook stránke tak, ako je uňho zvykom - prostredníctvom dlhého a úprimného otvoreného listu fanúšikom, ktorý je napísaný veľmi špecifickým štýlom. V ňom uviedol niekoľko príbehov, ktoré ho doviedli až k zásadnému kroku odstúpenia zo súťaže popularity. Jedným z nich bolo použitie jeho tváre (a tváre Karla Gotta) v reklamnom pútači na istú bagetériu s nápisom v štýle "kŕmime Zlatých slávikov". Spevák s takouto reklamou nikdy nesúhlasil a v príbehu č. 1 popisuje absurdnú komunikáciu s organizátormi Slávika aj s majiteľmi podniku pri snahe o jej odstránenie.

Druhý príbeh sa týka problémov so zvukom počas vystúpenia, na ktoré Klus upozornil už v prvom rozhovore po sobotnom odovzdávaní cien. "Zradil nás zvuk a to ma mrzí. V momente, keď sa odovzdávajú hudobné ceny, malo by ísť hlavne o hudbu. Ale zostala opäť v druhom rade. To, že nám nehrala gitara a odposluchy, som ale odpustil už v momente, keď som sa nepočul. To sú veci, ktoré sa proste dejú, tiež sa mi často stane, že zabudnem text. Skôr je mi to ale ľúto kvôli Slávikom samotným. Tá akcia sa snaží vybudovať si renomé, ale toto jej len uberá," vyjadril sa minulý víkend pre iDnes.cz.

Oslava hudby alebo festival pretvárky?

Tretí dôvod je ten, že organizátori odmietli akceptovať jeho rozhodnutie, že ceny za singel, ktorý je dielom kapely Kryštof a Klus v ňom iba hosťuje, nechce prevziať, pretože podľa neho prináležia iba jej tvorcom. Napriek tomu bol v priamom prenose vyzvaný na jej prevzatie a musel podľa vlastných slov "blekotať do kamier". Následne, po zisku ďalšej ceny za najobľúbenejší videoklip za tú istú pieseň, ho údajne člen štábu presviedčal, že musí isť na tlačovú konferenciu a kvôli zisku dvoch cien je to jeho povinnosť, hoci mu Klus vysvetlil, že takéto akcie veľmi v láske nemá a radšej uprednostní čo najskorší návrat domov k rodine.

V príbehu č. 3 ďalej popisuje, ako sú na odovzdávaní cien v pražskej Štátnej opere dva druhy "nálad" - ľudia, ktorí to "z nejakého dôvodu považujú za nutné" a ľudia, ktorí sú presvedčení, že celá akcia je len o nich, hoci "do poslednej chvíle zúfalo zháňali lístky". V otvorenom liste tak odsudzuje pretvárku väčšiny zúčastnených a ako človek, ktorý atmosféru tejto udalosti zažil na vlastnej koži dodáva, že skutočnej radosti tam veľa nie je. Celé to veľmi trefne zhrnul slovami: "Slávik obyčajný je pomerne nenápadný vtáčik s prekrásnym hlasom. Ten v Opere mal krásne perie, ale prišiel o hlas."

Štvrtý príbeh sa týka spomínanej tlačovej konferencie, ktorú spevák nakoniec pretrpel, aby na jej konci dostal tašku s darčekovými predmetmi od sponzorov, medzi ktorými boli okrem iného aj poukážky na stravovanie v tej istej bagetérii, ktorá zneužila jeho podobizeň (pričom organizátori mu predtým tvrdili, že o reklame nič nevedia), a DVD Karla Gotta.

V kritike cenzúry nasledoval Rupperta

V poslednom, piatom "príbehu" napokon Klus reaguje aj na medializované vyradenie rapera Řezníka z kategórie Hviezda internetu, ktorého usporiadatelia vyškrtli zo zoznamu pred koncom hlasovania, pretože jeho tvorba je podľa nich násilná a vulgárna. Na túto záležitosť má pesničkár podobný názor ako spevák Matěj Ruppert zo skupiny Monkey Business. Ten vo svojom vyhlásení už v strede týždňa uviedol, že nikto by nemal mať právo cenzurovať a rozhodovať o tom, čo sa v kultúre môže a čo nie. Zároveň sa rozhodol vrátiť svoju cenu z roku 2006 a vyzval aj ostatných držiteľov, aby konali rovnako.

Klus takisto cenzúru Řezníka neschvaľuje a dodáva, že jeho vyradenie je zo strany organizátorov amorálne najmä kvôli fanúšikom, ktorí mu poslali svoje hlasy. Svojich fanúšikov zároveň vyzval, aby namiesto jeho podpory v ankete radšej posielali SMSky na charitu.

"Po krátkej diskusii so svedomím vám so všetkou vďačnosťou za doterajšie hlasy ďakujem a vážim si ich. Odhlasujem sa týmto z ankety Český slávik, pretože sa nedokážem stotožniť s niečím, čo sa inak tvári a inak správa. Buďte s láskou, ďakujem vám," uzavrel Tomáš Klus svoj otvorený list. V článku sme jeho obsah značne zostručnili, pre bližšie podrobnosti o absurditách v pozadí Českého slávika a názoroch jedného z najzaujímavejších hlasov súčasnej generácie odporúčame prečítať si ho celý. Reakciu šéfa ankety Jaroslava Těšínského na Klusov otvorený list si môžete prečítať v článku na iDnes.cz.

Text: Hudba.sk (zdroj: Facebook.com/TomasKlus, SITA, iDnes.cz, archív)
Foto: Marianna Mihálkinová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus