Siedma séria Česko Slovenskej SuperStar je vo finále. V nedeľu večer sa televízni diváci dočkali dlho očakávaného prvého živého prenosu aktuálneho ročníka, ktorý patril prvému zo štyroch finálových kôl. Desiatku tých najúspešnejších súťažiacich nečakane opustila Nikita Machytková, ktorá dobrovoľne odstúpila a hlasujúci diváci do ďalšieho kola neposunuli Filipa Svobodu.

Kým minulý rok sme boli svedkami oklieštenej verzie vrcholu súťaže, ktorá pozostávala iba z dvoch finálových kôl, tentokrát bude úbytok finalistov pomalší, čo dáva hlasujúcim divákom väčší priestor spoznať jednotlivých súťažiacich. Je to stále výrazne menej, ako v začiatočných sériách, ktoré pozostávali z desiatich finálových večerov, no oproti minulému roku mohli byť v hľadisku aspoň prítomní diváci.

Finále so Zlatou slávicou Ewou Farnou

V ostatnom ročníku divákom chýbal moderátor, ktorého v rámci živých prenosov suplovala porota, predovšetkým Leoš Mareš. Na kritiku divákov zareagovali tvorcovia siedmej série obsadením postu moderátorky speváčkou Ewou Farnou, ktorá si v roku 2013 vyskúšala aj pozíciu porotkyne. A bol to dobrý ťah. Okrem šarmu a humoru, ktorým Farna disponuje, sú obohatením aj jej doterajšie skúsenosti.

Počas doterajšej hudobnej kariéry totiž stihla získať niekoľko ocenení, tým aktuálnym je prvé miesto v znovu obnovenej českej ankete Slávik v kategórii Speváčka. Po rokoch tak z postu zosadila Luciu Bílú, ktorá ankete dlhé roky neohrozene kraľovala. Farna má tiež na konte moderovanie odovzdávania českých hudobných cien Anděl v roku 2020 a v decembri vydá piaty český štúdiový album (celkovo štrnásty spolu s poľskými nosičmi a live nahrávkami) s názvom Umami.


Nečakané odstúpenie

V úvode finálového večera prišlo prekvapenie, ktoré nikto nečakal. Jedna z favoritiek celej série, Nikita Machytková, oznámila svoje odstúpenie zo súťaže. Rozhodla sa svoju úspešnú cestu ukončiť kvôli vážne chorej mame, ktorej zdravotný stav sa v poslednej dobe výrazne zhoršil a ako sama povedala, teraz by mala byť s ňou.

Pred labuťou piesňou, ktorou bola skladba Mercy z dielne speváčky Duffy, sa Nikita vyjadrila, že celá súťaž bola pre ňu ohromnou výzvou a napriek všetkým pádom sa dostala až do finále, za čo je vďačná. Poďakovanie adresovala aj svojej mame, ktorá ju po celý čas podporovala a na záver prisľúbila, že s hudbou nekončí. Marián Čekovský jej odkázal, aby spievala ďalej a Paľo Habera dodal, že ak by mali hodnotiť toto už nesúťažné vystúpenie, všetci by ju vychválili.

Druhým finalistom, ktorý v prvom finálovom kole skončil, avšak už na základe hlasovania televíznych divákov, bol Filip Svoboda, ktorého vystúpenie nebolo dostatočne presvedčivé. V skladbe Hotel California sa v speve sa trošku trápil a nepomohli mu asi rušivé hlasy vokalistiek, ktoré ho v istých momentoch až prehlušili. "SuperStar asi nevyhráš," vytiahol na neho bez zábran Leoš Mareš.

Naopak, jeho "neočakávaný chrapľák" presvedčil Mariána Čekovského a Monika vyzdvihla jeho farbu hlasu. "Mne sa to až tak nepáčilo, ale ja som na Eagles strašne zaťažený. Zdalo sa mi v tvojom frázovaní, že to netancovalo. Koncovky si robil na jedno kopyto. Nemyslím si, že toto bolo tvoje najlepšie vystúpenie," uzavrel hodnotenie Habera. Rovnako to vnímali aj hlasujúci diváci, ktorí Filipa svojimi hlasmi neposunuli do druhého finálového kola.


Keď muži interpretujú ženské piesne

Prekvapivo na pieseň ženskej interpretky Olivie Rodrigo vsadil Adam Pavlovčin, ktorý zaspieval song Driving license. Jeho zamatový hlas, výborný spev a celkové pôsobenie na veľkom pódiu spôsobili standing ovation kompletne celej poroty, a to absolútne zaslúžene. Paľo Habera hovoril o dokonalosti: "Nastavil si nový level, ako by mala vyzerať Superstar. Bolo to dokonalé vystúpenie." "Dámy a páni, toto je Amerika! Práca s hlasom na jednotku, tvoj prejav a tvoj štýl je originálny, nikoho takého tu ešte nemáme a to je výhoda," zhrnula všetky Adamove kvality Monika Bagárová.

Adam Pavlovčin nebol jediný, súťažiaci, ktorý siahol po skladbe speváčky a nie speváka. Petr Jiran si trúfalo vybral na prvý finálový večer skladbu Billie Eilish When the Party's Over a hľadisko nadšene zahučalo. "To je veľká škola pre iných, dobre si vybrať pesničku, ktorá ti sadne a odhadnúť svoje silné stránky, a tvojou je emócia. Tvoj hlas je niečo také unikátne. Chcel by som mať tvoj hlas, ty máš chorý hlas, ja to milujem, keď s ním vie niekto takto narábať ako ty. Toto bolo výborné číslo," vyjadril svoju spokojnosť Paľo Habera a pridala sa aj Monika: "Nič viac nebolo treba. Na chlapa si to zaspieval nežne, s obrovskou emóciou. Ty si neskutočný talent." "Bolo to mystické," uzavrel hodnotenie Marián Čekovský.


Bitkovskij, Janota a ich prvý videoklip

Nikolas Bitkovskij na seba upozornil už počas uplynulého týždňa spoločným coverom s finalistom Adamom Janotom. Chlapci na Youtube zverejnili svoj prvý spoločný videoklip k známej pesničke Justina Biebera Stay. Ich verzia má doposiaľ takmer 17-tisíc videní a samé kladné hodnotenia. Rovnako kladne sa vyjadrovali aj porotcovia na jeho interpretáciu hitu Bruna Marsa When I Was Your Man, ktorú si Nikolas vybral do prvého finále.

Monika Bagárová tlieskala v stoji a vyzdvihla, že do toho dal sám seba a neskopíroval originál. "Na playback to bolo dobré," zažartoval si Čeky a Leoš Mareš naznačil, že ho chce vidieť vo veľkom finále. "Si skvelý spevák, narodil si sa pre javisko," nešetrila chválou ani porotkyňa Patrícia Pagáčová.

Druhý zo spomínanej dvojice, večne usmiaty Adam Janota vsadil na hravé vystúpenie, v rámci ktorého si trúfol aj na tanečnú choreografiu v piesni Shut Up and Dance z dielne Walk the Moon. Pôsobil uvoľnene a príjemne sebavedomo. "Zvládol si to skvele, tancoval si, spieval, všetko to malo to, čo to malo mať," ujala sa slova Monika Bagárová. Leoš Mareš označil toto vystúpenie za rozpačité a Čeky s Patríciou hodnotili viac jeho pozitívnu osobnosť a charizmu, než samotný spev.


Kráľovná a rockeri

Marietta Mareková s lookom krehkej bábiky, no s pevným hlasom zaspievala hit Toni Braxton Unbreak My Heart, za ktorý si vyslúžila nejednotné stanovisko poroty. "Presne si odhadla, čo ti bude sedieť," chopila sa slova Patrícia Pagáčová. Leoš Mareš príliš nesúhlasil, úvodné spodné polohy ho nepresvedčili. S ním ale zase nesúhlasil Paľo Habera: "V celej svojej škále si bola dnes skvelá, a to ma položilo na zadok. Suverénne najlepší výkon doteraz." "Zaspievala si to ako kráľovná," pridala sa Monika.

Ako na vlastnom koncerte pôsobil Ladislav Hunka, ktorý to rozbalil v skladbe Sex On Fire. Kapela hrala výborne, Ladislava trocha potrápila energická choreografia, pri ktorej sa zadýchal, kvôli čomu pri kapele trocha zanikal, na čo upozornil aj Marián Čekovský. No celková práca s publikom, ktorú Leoš Mareš označil za "samovražednú misiu" bola sympatická. Paľo ho označil za dobrého rockového speváka.

Rebell Yell vo verzii od Miley Cyrus si zvolila Katarína Štohrová. A hoci väčšia časť poroty ocenila, že sa Katka odviazala a bola extravagantná, Paľo Habera jej ponúkol triezve hodnotenie: "Bolo to živelné vystúpenie, snažila si sa obsiahnuť každú sféru tohto javiska. Ty si bola tak všade, že si vlastne nebola nikdy. Zachraňovala si to spevom. Ale Superstar musí patriť na javisko. Nevedel som, či som na detskej besiedke so super spevom alebo vo finále SuperStar." Najkritickejší bol opäť Leoš Mareš, ktorý speváčke priamo povedal, že sa mu jej vystúpenie nepáčilo a označil ho za najslabšie vystúpenie večera.


Mariána Čekovského priklincovala Elizabeth Kopecká, ktorá si pre prvý finálový večer vybrala hit Try speváčky Pink. "Videla som silnú odhodlanú ženu, ktorá to podala sebavedome, ale vkusne. Mňa si moc prekvapila," vzala si slovo Monika Bagárová. Leoš Mareš priznal, že Elizabeht nie je jeho favoritka a na jej vystúpenia sa vlastne nikdy neteší, no vždy ho prekvapí, ako to dá. No a Paľo Habera? Jeho slová si mladá speváčka asi zapamätá natrvalo: "Nachádzame sa vo fáze luxusného spievania, je to nehodnotiteľné. Ty a Adam (Pavlovčin pozn. redakcie) ste pre mňa top v tomto ročníku, rád by som vás dvoch videl vo finále.“

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/superstarcs